Nieuws 25 mei 2022

Week van de Ouder 2022

Van 1 t/m 7 juni 2022 vindt de vijfde editie van de Week van de Ouder plaats. Een initiatief om aandacht te vragen voor aansluiting bij de leefwereld van ouders en hun ouderschap. Dit jaar staat het thema ‘Welbevinden van Ouders’ centraal.

Sleutelrol ouders in welzijn van het kind
Als je met ouders werkt is het belangrijk om je ieder contact opnieuw te beseffen wat het betekent om een ouder te zijn. Wat komt er allemaal bij het ouderschap kijken, wat wordt er van ouders gevraagd en hoe gaan zij hiermee om? Uitgangspunt hierbij is dat iedere ouder het beste voor heeft met zijn kind. Ouders spelen een sleutelrol in een gezonde hechting en de ontwikkelingskansen van een kind. Het is daarom in het belang van een kind dat een ouder zich goed voelt in het ouderschap. Dat betekent dat professionals die zich écht bekommeren om het gezond opgroeien en opvoeden van kinderen zich ook écht moeten bekommeren om het welzijn en welbevinden van de ouders van deze kinderen.

“Elk kind heeft recht op een ouder die zich gezien of gehoord voelt. Een ouder die zich gezien en gehoord voelt, heeft automatisch meer ruimte om het kind te zien en horen.” – José Koster, ouderschapsdeskundige

Toename van druk
Ouderschap is mooi, maar ook niet altijd even gemakkelijk. Ouders voelen zich namelijk niet altijd gezien, gehoord of geholpen binnen de samenleving of in contacten met professionals als het gaat om de zorg voor hun kinderen. Bovendien ervaren ouders een toename van druk, terwijl de formele steunmomenten en informele ondersteuning voor veel gezinnen zijn afgenomen. Mede door de coronacrisis is de zoektocht van ouders zichtbaarder geworden. Ouderschap kan ook een opdracht worden en zwaarte krijgen, waarmee het als (te)veel wordt ervaren.

Gelukkig ouderschap is een mythe
Uit (inter)nationaal onderzoek naar ouderschap blijkt ‘gelukkig ouderschap’ een mythe. Enerzijds betekent de geboorte van een kind een nieuwe vorm van liefde; ouders ontwikkelen bijna automatisch positieve zorg en gevoelens van verantwoordelijkheid voor het kind. Anderzijds geven ouders aan dat zij minder gelukkig zijn, minder tevreden over hun leven en huwelijk in vergelijking met koppels die geen kinderen hebben (Lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding).

Belang van erkenning
Erkenning krijgen dat het ouderschap af en toe echt zwaar is en dat dit in veel gevallen ‘normaal’ is werkt de-problematiserend en haalt de druk van de ketel. Daarnaast zal een ouder, indien nodig, makkelijker om ondersteuning en hulp vragen om de juiste weg te (her)vinden. Dit draagt bij aan het geluk en de gezondheid van kinderen en jongeren én hun ouders.

Week van de Ouder
Naast de structurele aandacht van het NCJ voor het aansluiten bij ouders en hun ouderschap, staan we hier in de Week van de Ouder nog extra bij stil. We delen mooie initiatieven en documenten om aandacht te vragen voor aansluiting bij de leefwereld van ouders en hun ouderschap, waarmee het welbevinden van ouders versterkt en ondersteund kan worden. Zodat ouders er voor hun kinderen kunnen zijn.

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.