Nieuws 17 december 2018

Video Integraal Werken in de Wijk: ‘Samen komen we tot een goed antwoord’

Wat is integraal werken in de wijk? Hoe werk je integraal samen? Deze vragen staan centraal in het filmpje dat het Programma Integraal Werken in de Wijk (IWW) lanceert.

‘Bij integraal werken gaat het erom dat vragen die inwoners hebben, of problemen waar inwoners tegenaan lopen dat je die als totaal bekijkt’, aldus Joris Franssen. Hij is werkzaam als teamleider sociaal domein bij de Gemeente Soest. ‘Dus niet vanuit een blik, maar neem alle invalshoeken mee.’ Marja Jonkheer, als klantregisseur werkzaam in Soest, vult aan: ‘Integraal werken is belangrijk. Als je samenwerkt met verschillende disciplines schep je een duidelijker beeld voor de cliënt. Je hoeft minder door te verwijzen en je komt samen tot een goed antwoord voor de inwoner.’ 

Over het programma

Integraal Werken in de Wijk is erop gericht om burgers met meervoudige vragen of problemen passende ondersteuning dichtbij huis te bieden. Doel is het zo snel en eenvoudig mogelijk oplossen van problemen én het versterken van zelfregie, zelfredzaamheid en participatie. Daarnaast betekent ‘integraal’ ook werken aan het vergroten van de veerkracht van de wijk of buurt.

In het programma Integraal werken in de wijk bundelen Movisie, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Nederlands Jeugdinstituut, Vilans en de Werkplaatsen Sociaal domein hun krachten om kennis te verzamelen, verrijken en verspreiden over de integrale aanpak van meervoudige vragen en problemen. Dit doen wij in nauwe samenwerking met de praktijk. Ons doel is: beleidsmakers en professionals inzicht geven in wat werkt.

Bekijk de website van Integraal Werken in de Wijk >

Samen zorgen

‘Integraal werken in de wijk betekent dat je aansluit bij gezinnen, kinderen, cliënten in de wijk en bij hun leefwereld: school, werken, sport, leuke dingen. Er samen voor zorgen dat dat, ondanks de problemen die er kunnen zijn, gewoon kan.’ – Marlies Kennis (strateeg maatschappelijke ontwikkeling Gemeente Utrecht)

Publicaties

Op de website van Integraal Werken in de Wijk zijn diverse publicaties en andere uitingen gratis beschikbaar gemaakt. Met een actueel aanbod van kennis om je op weg te helpen met integraal werken in de wijk.

Bekijk het publicatieoverzicht >

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.