NCJInspiratieHet coronavirus: hollen én stilstaan voor jeugdgezondheid!
Nieuws28 januari 2022
Het coronavirus: hollen én stilstaan voor jeugdgezondheid!
Het coronavirus vroeg veel van onze samenleving en van de zorg. En dat vraagt het nog steeds. Ook professionals in het domein van jeugdgezondheid werken in een nieuwe en veranderende werkelijkheid. Naast versnelde vernieuwing, brengt dit ook onzekerheden, zorgen en vragen met zich mee. Hoe houden we alle kinderen in beeld? Hoe zijn en blijven we van waarde voor jeugdigen en ouders in moeilijke tijden? Welke kennis is beschikbaar en welke ervaringen zijn er tot nu toe opgedaan? In deze infographic delen we inzichten voor het in beeld houden van alle kinderen en jongeren.
Podcastserie In deze podcastserie ‘Coronaverhalen’ gaat sociaal pedagoog Merel Steinweg in gesprek met jongeren en ouders over hoe zij corona (hebben) ervaren, wat het hen gebracht heeft en hoe zij naar de toekomst kijken.
Project ‘Alle kinderen in beeld tijdens de Covid-19 pandemie’ Deze infographic is onderdeel van het door VWS gefinancierde project ‘Alle kinderen in beeld tijdens de Covid-19 pandemie’. In dit project werkt het NCJ aan het bieden van inzichten in hoe de JGZ alle kinderen in beeld kan houden ondanks alle Covid-19 maatregelen. Ontwikkelingen rond dit project en Covid-19 kun je volgen in het themadossier Coronavirus via www.ncj.nl/coronavirus.
Landelijk adviesteam corona JGZ Het landelijk corona adviesteam wordt vertegenwoordigd door GGD GHOR Nederland, ActiZ Jeugd, AJN, V&VN, CPZ en het NCJ. Het adviesteam komt regelmatig samen en behandelt vragen en signalen uit het veld. Op basis hiervan komen er updates op het landelijk beleid uit. Heb je vragen of opmerkingen rondom het landelijke beleid voor de JGZ? Neem contact op met het landelijk adviesteam via corona@ncj.nl.
Impact van corona op de gezondheid van kinderen en jongeren
De coronacrisis heeft grote impact op de gezondheid van kinderen en jongeren in Nederland. Zowel het virus zelf als de maatregelen die zijn genomen om het virus in te dammen hebben hieraan bijgedragen. Het NCJ heeft de gevolgen in kaart gebracht.
Nieuws29 oktober 2021
In contact met jongeren. Hoe dan? Krijg inzicht met de reflectietool ‘Jongeren in de JGZ’
Wat maakt jongeren kwetsbaar? En welke onderliggende mechanismen spelen die bijdragen aan een opeenstapeling van ongezond gedrag en mentale gezondheidsproblemen? Antwoorden op onder andere deze onderzoeksvragen werden door TNO en het NCJ vertaald naar de reflectietool ‘Jongeren in de JGZ’.
Nieuws28 oktober 2021
Uitkomsten vierde peiling Balansmeter; aandacht voor herstel
Van 21 september tot 12 oktober 2021 heeft het NCJ met behulp van de Balansmeter voor de vierde keer bij ouders gepeild hoe zij hun balans ten aanzien van het opvoeden en opgroeien van hun kind(eren) ervaren. Hoewel de vragenlijst minder vaak is ingevuld dan tijdens voorgaande peilingen zien we een duidelijke verbetering in de balans tussen draagkracht en draaglast ten opzichte van de vorige peilingen. Echter in vergelijking met de situatie voor corona blijft aandacht voor verder herstel belangrijk, met name voor die ouders die moeizamer tot niet herstellen. Door met ouders hierover in gesprek te gaan kan de JGZ een bijdrage leveren aan herstel.
Nieuws29 juli 2021
Impact van de coronacrisis op de organisatie van de JGZ
Covid-19 heeft ons allemaal verrast. Ook de JGZ moest het hoofd bieden aan deze nieuwe werkelijkheid die veel onzekerheid met zich meebracht. Tijd voor reflectie! Supriya Baktawar-Chotkoe, jeugdarts in opleiding bij TNO, heeft onderzoek gedaan naar de impact van de coronacrisis op de professionals in de JGZ. Zij ging in gesprek met negen JGZ-professionals van GGD Kennemerland over veerkracht en creativiteit en de betekenis van de pandemie voor de JGZ, nu en voor de toekomst.
Externe link
Jongeren Hulp Online
Op de website Jongeren Hulp Online kunnen jongeren betrouwbare en professionele hulplijnen vinden.