NCJInspiratieIn contact met jongeren. Hoe dan? Krijg inzicht met de reflectietool ‘Jongeren in de JGZ’
Nieuws29 oktober 2021
In contact met jongeren. Hoe dan? Krijg inzicht met de reflectietool ‘Jongeren in de JGZ’
Wat maakt jongeren kwetsbaar? En welke onderliggende mechanismen spelen die bijdragen aan een opeenstapeling van ongezond gedrag en mentale gezondheidsproblemen? Antwoorden op onder andere deze onderzoeksvragen werden door TNO en het NCJ vertaald naar de reflectietool ‘Jongeren in de JGZ’. Met deze reflectietool kan de JGZ inventariseren in hoeverre haar activiteiten en werkwijze van professionals en teams aansluiten bij deze thematiek. Naast de reflectietool is nu ook een inspiratiedocument beschikbaar over wat de inzet van de reflectietool oplevert.
Onderzoek naar kwetsbaarheid in de adolescentie en de rol van de JGZ
Drie jaar lang bogen TNO, UMCG, Hanzehogeschool Groningen en LUMC zich samen met het NCJ en verschillende JGZ-organisaties over de vraag hoe opeenstapeling van ongezond gedrag en mentale gezondheidsproblemen van jongeren kan worden voorkomen. De resultaten van dit onderzoek naar kwetsbaarheid in de adolescentie en de rol van de jeugdgezondheidszorg hierbij – het HEY project (Health (in)Equalities Youth) – leidden tot een reflectietool ‘Jongeren in de JGZ’. De Reflectietool maakt beschikbare kennis en inzichten over kwetsbaarheid in de adolescentie uit dit onderzoek toepasbaar. De reflectietool geeft inzicht in de mate van aandacht voor relevante succes- en faalfactoren in een aanpak door de professional zelf of door een team en biedt aanknopingspunten voor doorontwikkeling.
In het inspiratiedocument lees je over de totstandkoming van de reflectietool ‘Jongeren in de JGZ’. Ook beschrijft het de toepassingen van deze tool in de JGZ en over wat het je als JGZ-professional, – team en -organisatie oplevert. Daarnaast vind je informatie over het gebruik, inclusief disclaimers. Afsluitend worden de belangrijkste onderzoeksresultaten van het HEY project, inclusief verwijzingen naar de wetenschappelijke publicaties, gedeeld. En ter inspiratie wordt een drietal voorbeelden van ingevulde Reflectietools getoond. We hopen hiermee jullie te inspireren en te stimuleren tot reflectie op de eigen uitvoeringspraktijk in de adolescentieperiode.
Jeugdcriminaliteit is een complex probleem dat niet alleen door politie en justitie kan worden aangepakt. Professionals in het sociaal domein spelen een cruciale rol bij vroegsignalering en het voorkomen van afglijden naar criminaliteit. Het voorkomen van jeugdcriminaliteit vereist een proactieve benadering waarbij professionals signalen leren herkennen en adequaat reageren.
Nieuws28 september 2023
Help je mee? Vertel het reële verhaal over geldzorgen van ouders
Terwijl nieuwe verkiezingen voor de deur staan, staat het politieke en maatschappelijke debat momenteel bol van het onderwerp 'bestaanszekerheid'. Als JGZ ontmoeten jullie elke dag vele jeugdigen en hun ouders en/of opvoeders. Welke signalen pik jij als professional op over geldzorgen bij jeugdigen, ouders en/of opvoeders? Het NCJ presenteert een vragenlijst die 10 korte vragen bevat over het signaleren van geldzorgen en de wensen en mogelijkheden om iets met deze signalen te doen.
Nieuws27 september 2023
Registratieprotocol maternale vaccinatie
Naast de maternale kinkhoestvaccinatie biedt de JGZ vanaf oktober ook de maternale griepvaccinatie aan zwangeren aan. Het NCJ heeft een registratieprotocol gemaakt die beschrijft welke BDS-elementen gebruikt worden voor de registratie van de maternale vaccinaties.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.