NCJInspiratieIn contact met jongeren. Hoe dan? Krijg inzicht met de reflectietool ‘Jongeren in de JGZ’
Nieuws29 oktober 2021
In contact met jongeren. Hoe dan? Krijg inzicht met de reflectietool ‘Jongeren in de JGZ’
Wat maakt jongeren kwetsbaar? En welke onderliggende mechanismen spelen die bijdragen aan een opeenstapeling van ongezond gedrag en mentale gezondheidsproblemen? Antwoorden op onder andere deze onderzoeksvragen werden door TNO en het NCJ vertaald naar de reflectietool ‘Jongeren in de JGZ’. Met deze reflectietool kan de JGZ inventariseren in hoeverre haar activiteiten en werkwijze van professionals en teams aansluiten bij deze thematiek. Naast de reflectietool is nu ook een inspiratiedocument beschikbaar over wat de inzet van de reflectietool oplevert.
Onderzoek naar kwetsbaarheid in de adolescentie en de rol van de JGZ
Drie jaar lang bogen TNO, UMCG, Hanzehogeschool Groningen en LUMC zich samen met het NCJ en verschillende JGZ-organisaties over de vraag hoe opeenstapeling van ongezond gedrag en mentale gezondheidsproblemen van jongeren kan worden voorkomen. De resultaten van dit onderzoek naar kwetsbaarheid in de adolescentie en de rol van de jeugdgezondheidszorg hierbij – het HEY project (Health (in)Equalities Youth) – leidden tot een reflectietool ‘Jongeren in de JGZ’. De Reflectietool maakt beschikbare kennis en inzichten over kwetsbaarheid in de adolescentie uit dit onderzoek toepasbaar. De reflectietool geeft inzicht in de mate van aandacht voor relevante succes- en faalfactoren in een aanpak door de professional zelf of door een team en biedt aanknopingspunten voor doorontwikkeling.
In het inspiratiedocument lees je over de totstandkoming van de reflectietool ‘Jongeren in de JGZ’. Ook beschrijft het de toepassingen van deze tool in de JGZ en over wat het je als JGZ-professional, – team en -organisatie oplevert. Daarnaast vind je informatie over het gebruik, inclusief disclaimers. Afsluitend worden de belangrijkste onderzoeksresultaten van het HEY project, inclusief verwijzingen naar de wetenschappelijke publicaties, gedeeld. En ter inspiratie wordt een drietal voorbeelden van ingevulde Reflectietools getoond. We hopen hiermee jullie te inspireren en te stimuleren tot reflectie op de eigen uitvoeringspraktijk in de adolescentieperiode.
Het NCJ en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) gaan nauwer samenwerken om professionals die werken met jeugdigen en (aanstaande) ouders te versterken in hun vakmanschap om jeugdcriminaliteit te voorkomen.
Nieuws30 maart 2023
Onderzoek naar het vermijden van schooltoiletten door kinderen
Wij, sociologie studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, willen graag onderzoeken hoe vaak kinderen in Nederland het schooltoilet vermijden en wat de redenen hiervoor zijn.
Nieuws30 maart 2023
De promovendikring: iets voor jou?
Het NCJ neemt de promovendikring die een aantal jaar geleden door de AJN is gestart over. Wil je of ga je promoveren of ben je al gepromoveerd? Dan is de promovendikring wellicht iets voor jou.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.