Inspiratie

Op deze pagina vind je een selectie van relevante informatie en inspiratie. Bekijk onze NCJ-publicaties, luister onze podcasts, laat je inspireren door blogs of selecteer de thema’s waar jij benieuwd naar bent.

Tip: als je wilt filteren op zowel type als thema, vink ze hieronder dan allebei aan. 

Type’s

Thema’s

Nieuws 26 januari 2023

Peiling Balansmeter: praat met ouders over balans

Hoe staat het met de draagkracht en draaglast van ouders? Welke invloed heeft de oorlog in Oekraïne, de nasleep van corona en de torenhoge inflatie op hun balans? Het NCJ bracht dit in kaart door middel van de zesde peiling met de Balansmeter.

Nieuws 18 november 2022

Mentale vooruitgang van gezinnen

Hoe kunnen we kinderen het beste tot volle bloei laten komen? Hoe kunnen we gezinnen mentaal krachtiger maken? Het boek De mentale vooruitgang van gezinnen geeft antwoord op deze belangrijke vragen.

Nieuws 16 november 2022

Traumasensitief werken in de JGZ: hoe doe je dat?

Door traumasensitief te werken kan de JGZ een belangrijke preventieve rol spelen in het voorkomen van psychische en lichamelijke klachten en zelfs van transgenerationele overdracht van trauma. Het NCJ ging hierover in gesprek met Volksgezondheid Gemeente Utrecht.

Externe link

Expeditie Veerkracht

Expeditie Veerkracht biedt bso- en schooldirecteuren, intern begeleiders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers handvatten om veerkracht bij kinderen te versterken.

Externe link

Ondersteuningsprogramma Welbevinden op School

Het Trimbos-instituut en Pharos hebben in 2016 samen het ondersteuningsprogramma Welbevinden op School opgezet.

Externe link

Niet jouw schuld!

Een verkenning naar hoe hulpverleners moeders met een Marokkaans-islamitische achtergrond kunnen ondersteunen in de opvoeding, zodat negatieve gevolgen van shame sexting onder tienermeiden kunnen worden voorkomen en aangepakt.

Externe link

Themapagina ‘Pesten en weerbaarheid’ (ZonMw)

Bekijk de themapagina 'Pesten en weerbaarheid' op de website van ZonMw.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.