Inspiratie

Op deze pagina vind je een selectie van relevante informatie en inspiratie. Bekijk onze NCJ-publicaties, luister onze podcasts, laat je inspireren door blogs of selecteer de thema’s waar jij benieuwd naar bent.

Tip: als je wilt filteren op zowel type als thema, vink ze hieronder dan allebei aan. 

Types

Thema’s

Webinar

Webinar ‘Spiegel van de samenleving’

Gaat het mentaal slecht met jongeren of zijn zij met hun klachten de spiegel van de samenleving waarin zij leven? In dit webinar nemen changemakers Mark Weghorst en Soler Berk je mee in de manier waarop mentale gezondheid onder jongeren kan worden bevorderd.

Nieuws 26 april 2023

Activiteiten in Week van de Mentale Gezondheid

Tijdens de Week van de Mentale Gezondheid (22 - 28 mei 2023) organiseert het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) verschillende activiteiten die bijdragen aan het mentaal welbevinden van onze samenleving.

Blog 21 april 2023

Jongeren zijn géén kapotte spullen die je kan fixen

In het schooljaar van ’21-’22 hebben ruim dertigduizend jongeren vroegtijdig school verlaten. Het is de grootste stijging in de afgelopen 10 jaar. Waarom is het onderwijs niet in staat om toekomstperspectief te bieden aan jongeren? Het zijn toch niet de jongeren die stuk zijn?

Nieuws 26 januari 2023

Peiling Balansmeter: praat met ouders over balans

Hoe staat het met de draagkracht en draaglast van ouders? Welke invloed heeft de oorlog in Oekraïne, de nasleep van corona en de torenhoge inflatie op hun balans? Het NCJ bracht dit in kaart door middel van de zesde peiling met de Balansmeter.

Nieuws 18 november 2022

Mentale vooruitgang van gezinnen

Hoe kunnen we kinderen het beste tot volle bloei laten komen? Hoe kunnen we gezinnen mentaal krachtiger maken? Het boek De mentale vooruitgang van gezinnen geeft antwoord op deze belangrijke vragen.

Nieuws 16 november 2022

Traumasensitief werken in de JGZ: hoe doe je dat?

Door traumasensitief te werken kan de JGZ een belangrijke preventieve rol spelen in het voorkomen van psychische en lichamelijke klachten en zelfs van transgenerationele overdracht van trauma. Het NCJ ging hierover in gesprek met Volksgezondheid Gemeente Utrecht.

Externe link

Expeditie Veerkracht

Expeditie Veerkracht biedt bso- en schooldirecteuren, intern begeleiders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers handvatten om veerkracht bij kinderen te versterken.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.