Webinar ‘Je Brein de Baas?!’
Is het lespakket 'Je Brein de Baas?!' nieuw voor je, wil je graag een update over dit lespakket of heb je vragen? We praten je graag online bij over deze ontwikkelingen.
Nieuws 26 april 2023
Tijdens de Week van de Mentale Gezondheid (22 – 28 mei 2023) organiseert het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) verschillende activiteiten die bijdragen aan het mentaal welbevinden van onze samenleving.
Het NCJ zet zich in voor de mentale gezondheid van leerlingen op het voortgezet onderwijs met het lespakket ‘Je Brein de Baas?!’. In de Week van de Mentale Gezondheid organiseren we op 23 mei een webinar om onderwijsprofessionals te informeren over de ontwikkelingen van het lespakket.
Op 24 mei komt Adele Diepenmaat naar JGZ Live! om de ervaringen te delen die zijn opgedaan met de Hart & Ziel Interventie. Deze wordt op scholen ingezet om het sociaal-emotioneel welbevinden en de sociale veiligheid van hun leerlingen in kaart te brengen.
Op 25 mei organiseert het NCJ een ontbijtsessie waarin gemeenteprofessionals worden geïnformeerd over collectieve aanpakken om het welbevinden van jongeren te bevorderen. In deze sessie zal vooral worden ingegaan op wat er op gemeentelijk niveau, in wijken, buurten en scholen kan worden gedaan om te zorgen voor welbevinden.
Is het lespakket 'Je Brein de Baas?!' nieuw voor je, wil je graag een update over dit lespakket of heb je vragen? We praten je graag online bij over deze ontwikkelingen.
In deze editie deelt Adele Diepenmaat de ervaringen die zijn opgedaan met de Hart & Ziel Interventie. Deze wordt op scholen ingezet om het sociaal-emotioneel welbevinden en de sociale veiligheid van hun leerlingen in kaart te brengen.
Laat je in dit uur meenemen in de manier waarop mentale gezondheid onder jongeren kan worden bevorderd. We gaan het in deze sessie vooral hebben over collectieve aanpakken.
"*" geeft vereiste velden aan
Medio 2025 zijn de eerste herziene JGZ-richtlijnen beschikbaar, die ook in de praktijk gebracht moeten worden. Het NCJ ondersteunt JGZ-professionals hierbij. Tijdens het recente 'Implementatie Atelier' werd met implementatiefunctionarissen én JGZ-managers besproken hoe deze activiteiten behapbaar blijven.
Met goede gespreksvoering kunnen JGZ-professionals bijdragen aan de gezonde ontwikkeling en het welzijn van jeugdigen en gezinnen. De praktijkmodule Gespreksvoering is onlangs beschikbaar gekomen via de JGZ-richtlijnenwebsite. Hiermee kunnen JGZ-professionals een veilige sfeer creëren waarin ruimte is voor het bespreekbaar maken van zorgen en vragen.
Onderzoekers van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie ontwikkelden een instrument voor het herkennen, in kaart brengen en zelf ondersteunen van kinderen in een kwetsbare gezinssituatie, dat ze voorlegden aan het JGZ Wetenschapsatelier - en in het onderwijs. In het wetenschapsatelier werd uitgevonden hoe bruikbaar dit instrument is.