Blogs

Wat doperwtjes en JGZ-brieven met elkaar gemeen hebben

21 dec 2017
Waarom? Als peutermoeder wordt deze vraag me eindeloos vaak gesteld. Waarom moet ik alle doperwtjes opeten? Omdat je dan groot en sterk wordt. Waarom moet ik slapen? Omdat je dan morgen weer uitgerust bent en lekker kunt spelen. Waarom mag ik geen tv kijken? Omdat ik dat zeg. Met dat laatste kom ik meestal niet weg. Mijn dochter vindt het toch echt belangrijk om overal het waarom van te weten. Nu blijkt dit niet alleen voor kinderen belangrijk, maar ook ouders willen graag weten waarom.
Lees verder

2017: Géén slappe hap en geouwehoer

15 dec 2017, Igor Ivakic directeur
Wat een jaar was het: 2017! Er is door iedereen keihard gewerkt. Géén slappe hap en geouwehoer, maar een stevige inzet voor al die activiteiten die afgelopen jaar georganiseerd zijn. Mijn collega’s bij het NCJ hebben zich uit de naad gewerkt, omdat ze geloven in een sterke JGZ. Ze begrijpen de wereld van de jeugdgezondheid en hebben impactvol ondersteuning kunnen bieden. Zowel voor als achter de schermen.
Lees verder

JGZ, Sinterklaas en Robots

05 dec 2017
Als het ideale consultatiebureau een persoon zou zijn, aan wie denk je dan? Die vraag werd mij gesteld naar aanleiding van mijn vorige blog. Hoewel het hartje zomer was, dacht ik als antwoord daarop direct aan Sinterklaas. Ik zag een vriendelijke autoriteit voor me, betrouwbaar, betrokken en liefdevol. Zowel de Sint als het consultatiebureau zijn er voor ieder kind. Maar ik herken ook een gedeelde voorliefde voor tradities.
Lees verder

Van handelingsverlegenheid naar handelingsbereidheid

22 nov 2017
Wenda Berends (AJN) en Marja van Kuppevelt (V&VN) werken aan het actieplan ‘preventie en aanpak van kindermishandeling’ voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ), samen met het NCJ, GGD GHOR Nederland, ActiZ jeugd en andere partijen. Zodoende spreken ze elkaar regelmatig. Onlangs spraken ze over wat hen persoonlijk bezighoudt rondom dit gevoelige onderwerp.
Lees verder

Unieke werkwijze Stichting Opvoeden.nl

04 sep 2017
Toen Els Verkerk in 2011 met Stichting Opvoeden.nl begon was dat vanuit de overtuiging dat ouders de beste informatie over opvoeden verdienen. Maar hoe stel je vast wat de beste opvoedinformatie is? Over welke onderwerpen moet het gaan? Voor welke leeftijden? In welke situaties hebben ouders speciale behoeften? Hoe verspreid je de informatie onder zo veel mogelijk ouders?
Lees verder

Vitrinekast

27 jun 2017
Tijdens mijn eerste zwangerschap moest ik regelmatig in het ziekenhuis zijn waar ik vele rondjes over de afdeling slenterde. Telkens kwam ik uit bij een gigantische vitrinekast waarin oud-Hollandse gynaecologische instrumenten lagen: een verzameling haken, tangen en roestige eendenbekken. Toen ik mijn gynaecoloog vervolgens, tussen twee weeën door, vroeg of ze ooit had bedacht wat voor indruk deze vitrinekast maakte bij vrouwen die op het punt stond te bevallen, verschoot ze van kleur.
Lees verder

Schouderschap

10 mei 2017
“We moeten ouders veel meer ook als mens zien”, met die zin wordt de lezing rondom ‘Aandacht voor Ouderschap’ afgesloten. Mijn zoontje vraagt de laatste tijd regelmatig: “Mama, jij bent toch mens?” “Ja…” zeg ik dan. “Nou, ik niet” antwoordt hij dan, “ik ben de ijscoman”.
Lees verder

AUWders

04 apr 2017
AUWders? Ja, want ouderschap doet soms pijn – net als het werken met ouders. In deze column deelt José Koster haar ervaringen met ouders en ouderschap.
Lees verder

Puzzelkinderen eerder in beeld

19 jul 2016, Igor Ivakic directeur
Als ouder heb je weleens intuïtief het gevoel dat er iets met je kind aan de hand is. Dat kan net dat subtiele verschil zijn in de glimlach waarmee je kind je tegemoet treedt.
Lees verder

Kwaliteit van data, het goud van de JGZ

09 jun 2016, Paula Zwijgers adviseur
Laatst kreeg ik een brief van mijn fysiotherapeut met de aanhef: “Geachte heer Zwijgers”. Ik heb voor de zekerheid nog even mijn paspoort gecontroleerd, maar heus ik ben toch echt een vrouw. Dit voorbeeld geeft aan dat de kwaliteit van de data van deze fysiotherapeut niet is wat ik ervan verwacht en dus hoop ik maar dat hij de rest van mijn dossier wel goed op orde heeft…
Lees verder

Deel dit met je netwerk