Blogs

Vitrinekast

27 jun 2017, , Losstaand
Tijdens mijn eerste zwangerschap moest ik regelmatig in het ziekenhuis zijn waar ik vele rondjes over de afdeling slenterde. Telkens kwam ik uit bij een gigantische vitrinekast waarin oud-Hollandse gynaecologische instrumenten lagen: een verzameling haken, tangen en roestige eendenbekken. Toen ik mijn gynaecoloog vervolgens, tussen twee weeën door, vroeg of ze ooit had bedacht wat voor indruk deze vitrinekast maakte bij vrouwen die op het punt stond te bevallen, verschoot ze van kleur.
Lees verder

Schouderschap

10 mei 2017, , Losstaand
“We moeten ouders veel meer ook als mens zien”, met die zin wordt de lezing rondom ‘Aandacht voor Ouderschap’ afgesloten. Mijn zoontje vraagt de laatste tijd regelmatig: “Mama, jij bent toch mens?” “Ja…” zeg ik dan. “Nou, ik niet” antwoordt hij dan, “ik ben de ijscoman”.
Lees verder

AUWders

04 apr 2017, , Losstaand
AUWders? Ja, want ouderschap doet soms pijn – net als het werken met ouders. In deze column deelt José Koster haar ervaringen met ouders en ouderschap.
Lees verder

Puzzelkinderen eerder in beeld

19 jul 2016, Igor Ivakic directeur, Losstaand
Als ouder heb je weleens intuïtief het gevoel dat er iets met je kind aan de hand is. Dat kan net dat subtiele verschil zijn in de glimlach waarmee je kind je tegemoet treedt.
Lees verder

Kwaliteit van data, het goud van de JGZ

09 jun 2016, Paula Zwijgers adviseur, Losstaand
Laatst kreeg ik een brief van mijn fysiotherapeut met de aanhef: “Geachte heer Zwijgers”. Ik heb voor de zekerheid nog even mijn paspoort gecontroleerd, maar heus ik ben toch echt een vrouw. Dit voorbeeld geeft aan dat de kwaliteit van de data van deze fysiotherapeut niet is wat ik ervan verwacht en dus hoop ik maar dat hij de rest van mijn dossier wel goed op orde heeft…
Lees verder

5. De taal van mogelijkheden als interventie bij egoloos werken

01 mei 2016, Yvonne van Heerwaarden adviseur, Serie Egoloos werken
Als kind, jongere en ouders, maar ook als collega ervaar je snel wanneer een professional egoloos werkt. Benoemen met woorden wat dat precies is, is veel lastiger. Toch kun je aan diezelfde taal egoloos werken herkennen. Het gaat om de taal van mogelijkheden, die je gebruikt met jezelf, tussen jou en de ander en die je de wereld in stuurt, bijvoorbeeld via folders, website of sociale media.
Lees verder

4. Neem jezelf mee als je egoloos werkt

01 apr 2016, Yvonne van Heerwaarden adviseur, Serie Egoloos werken
Egoloos werken is een term die we in de JGZ nog niet vaak gebruiken. Er leven dan ook verschillende ideeën over hoe je vorm geeft aan egoloos werken. Egoloos werken is geen methode of interventie, maar een basishouding. Het betekent niet dat je jezelf moet wegcijferen en jouw expertise er niet toe doet.
Lees verder

3. Egoloos samenwerken begint met elkaar iets gunnen...

01 mrt 2016, Yvonne van Heerwaarden adviseur, Serie Egoloos werken
Samenwerken met professionals uit verschillende organisaties wordt steeds belangrijker. Zo werken veel verschillende professionals in het sociale domein samen in de wijkteams; wijkteams 0-100, gebiedsteams, specifieke jeugdteams en alles wat daar tussen zit. Soms zit de JGZ erin, soms juist niet. Het wijkteam is daarmee voor de JGZ een nieuwe samenwerkingspartner.
Lees verder

2. Egoloos werken: Laat gezinnen vooral aanmodderen

01 feb 2016, Yvonne van Heerwaarden adviseur, Serie Egoloos werken
Als JGZ-professional zie je dagelijks kinderen, jongeren en ouders. Je hebt door al deze contacten een schat aan kennis en ervaring om met gezinnen mee te kunnen denken over eenvoudige en complexe situaties. Een kleuter die te zwaar oogt, een kind uit groep drie dat regelmatig gepest wordt, signalen van ongezonde leefgewoonten bij jongeren en ouders, een kind met opvallend gedrag. De vraag is: hoe pak je dat aan?
Lees verder

Mijn eerste indrukken als directeur van het NCJ

01 feb 2016, Igor Ivakic directeur, Losstaand
Mijn jongste zoon, 8 jaar oud, vroeg vandaag aan zijn moeder, mijn vrouw, om eerlijk te zijn tegen hem. “Ja, natuurlijk zal ik eerlijk tegen je zijn”, zei ze. “Mama, heb jij het cadeautje in mijn schoen gedaan”?, vroeg mijn zoontje. Mijn vrouw kreeg het benauwd en probeerde haar eerlijke antwoord uit te stellen door een wedervraag te stellen.
Lees verder

Deel dit met je netwerk