Blog 28 februari 2025

Samen met kinderen in een unieke positie zitten

In mijn dagelijkse praktijk zie ik gezinnen met (jonge) kinderen met obesitas die het moeilijk vinden om gezond gedrag vol te houden. Ik hoorde de verdrietige verhalen van kinderen zelf, maar ook hoe ze manieren zochten en vonden om met situaties om te gaan. Als jeugdverpleegkundige en gezondheidswetenschapper had ik de unieke positie om iets te doen, dus deed ik dat. Ik besloot met de kinderen participatief actie onderzoek te gaan doen.

Gestrekt been

Daar stond ik dan, alleen met mijn onderzoeksvoorstel onder mijn arm voor een commissie van zes bijzonder hoogleraren, allen verbonden aan een Amsterdamse universiteit en de Gemeente Amsterdam. Hier moest ik het idee voor mijn promotieonderzoek pitchen. Ik besloot er met gestrekt been in te gaan, ik liet ze de groeicurve zien van een jongen die 10 jaar oud was en al 105 kg woog. Maar ook een meisje van 6 jaar die met haar 115 cm, 55 kg woog. Ik besprak de depressies, het pesten, het niet hard kunnen rennen en het gevoel minder dan anderen te zijn, er niet bij horen. Ik besprak de machteloosheid van de verslagen ouders, ‘we hebben alles geprobeerd’. Ik besprak ook mijn frustratie dat we vooral kwantitatieve data hebben. Hoe moeten we op maat werken en oplossingen zoeken als we niet lokaal weten waar deze gezinnen specifiek tegenaan lopen en wat ze nodig hebben? Nee, ik was niet zenuwachtig, ik had een missie.

Promotieregeling Gemeente Amsterdam

Bij de Gemeente Amsterdam hebben sinds 2018 alle ambtenaren in vaste dienst en in het bezit van een master, de mogelijkheid om een onderzoeksvoorstel in te dienen. Jaarlijks worden er vier gekozen. Het promotietraject duurt 4 jaar en je kunt 0.4 Fte inzetten als studietijd. Dus deeltijd en als buitenpromovendi (bij voorkeur) bij een van de twee universiteiten in de stad. Natuurlijk stemden alle hoogleraren in de commissie unaniem in voor mijn onderzoeksvoorstel en mocht ik starten met de promotieregeling. Wat konden ze anders, het ging immers om de gezondheid van Amsterdamse kinderen. Daarnaast stond er een vastberaden jeugdverpleegkundige voor hun aangezicht die geen ‘nee’ wilde horen.

Niet over maar met de kinderen zelf

Daar was het allemaal om te doen. In het najaar van 2019 ben ik gestart met mijn promotieonderzoek, nu vier artikelen en een proefschrift verder, mag ik gaan verdedigen.

Siegnella Concincion promoveert op vrijdag 25 april 2025 om 11.00 uur, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (Aula der Universiteit) op het proefschrift getiteld:
Building communicative spaces with children in paediatric obesity care and research. The importance of children’s perspectives in integrated care during and after the COVID-19 pandemic.

Lees ook haar verhaal op de website van GGD Amsterdam

Dit had ik niet zonder de kinderen en hun ouders kunnen doen. Zij waren bereid om mij te vertrouwen en samen op zoek te gaan naar onderliggende problematiek en oplossingen. Door het lerende effect van participatief onderzoek heb ik ook een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de dagelijkse praktijk, beleid en onderzoek. Ik spreek niet graag namens de kinderen, maar nodig je uit om hun verhaal en hun eigen onderzoek zelf te lezen.

Promotieteam

Zo’n promotieonderzoek is natuurlijk zwaar en vermoeiend om naast je werk te doen. Daarnaast heb ik een liefdevolle echtgenoot en 3 kinderen, alsmede nog alles wat er in een mensenleven soms kan gebeuren. Toch is de reis een zegen geweest, ik heb veel vaardigheden geleerd, zoals analyseren, iteratieve processen doorlopen, academisch schrijven en nog veel meer. Mijn promotieteam is hierin onmisbaar geweest. Ook de steun en geloof vanuit mijn team bij JGZ Amsterdam, leidinggevende en afdelingshoofd waren essentieel.

Denk je na over promoveren? Bespreek het met je omgeving en ga op zoek naar hoogleraren en of een senior (gepromoveerde) onderzoeker die jou onderwerp een warm hard toe draagt en check of het klikt op mensniveau. Dit gaat je helpen om een goed en leerzaam traject door te lopen en een bijdrage te leveren aan hetgeen je het liefste wilt. In mijn geval was dit, ruimte maken voor het perspectief van kinderen met obesitas.

Actie

Wat kun je nu al doen? Participatief actie onderzoek met kinderen heeft mij geleerd om de tijd te nemen voor de kinderen, een vertrouwensband op te bouwen, mijn houding aan te passen (kinderen zijn kennisdragers en expert over hun eigen leven), aan te sluiten bij hun leefwereld en samen een leuke activiteit te doen. Hierin ontstaat een ruimte (communicative space, cf Habermas, 1984) waarin kinderen hun eigen ervaringen, gevoelens en worstelingen kunnen delen en waarin je samen kunt zoeken naar oplossingen die beter passen bij wat ze nodig hebben om gezond op te groeien.

NCJ Promovendikring

Siegnella deelde haar inspirerende verhaal tijdens een bijeenkomst van de NCJ promovendikring. Op verzoek van het NCJ schreef ze hier dit blog over, waarmee ze misschien ook jou inspireert? De NCJ promovendikring brengt promovendi en gepromoveerden die onderzoek in de jeugdgezondheidszorg doen of deden met elkaar in contact. Wil je of ga je promoveren of ben je al gepromoveerd? Dan is onze promovendikring wellicht iets voor jou?

Lees meer

Verwijzingen

Habermas, J. (1984). Theory of Communicative Action (Vol. Volume 1: Reason and the Rationalization of Society.). (T. b. McCarthy., Vert.) Cambridge: Polity.

Publicaties

Building space for children’s voices: The added value of participatory and creative approaches for child-centred integrated obesity care – ScienceDirect. Journal of Pediatric Nursing.
Concincion, S., Dedding, C. D., Verhoeff, A. & van Houtum, L. (2024).
https://doi.org/10.1016/j.pedn.2024.10.025

Bored, afraid, alone: What can we learn from children with paediatric obesity about the impact of the COVID-19 pandemic for future pandemics, care practices and policies? – ScienceDirect
Concincion, S., van Houtum, L., Verhoeff, A., & Dedding, C. D. (2024 (JPN)). Bored, afraid, alone: What can we learn from children with paediatric obesity about the impact of the COVID-19 pandemic for future pandemics, care practices and policies?
Journal Pediatric Nursing, 1-10. 
https://doi.org/10.1016/j.pedn.2024.03.25

Obesity care for youth during the COVID‐19 pandemic: Challenges youth healthcare nurses experienced in providing obesity care in the Netherlands – Concincion – 2024 – Nursing & Health Sciences – Wiley Online Library
Concincion, S., van Houtum, L., vande Vorst, B., Verhoeff, A., & Dedding, C. (2024). Obesity carefor youth during the COVID-19 pandemic: Challenges youthhealthcare nurses experienced in providing obesity care in theNetherlands.Nursing & Health Sciences,26(1), e13084.
https://doi.org/10.1111/nhs.1308412 

HOW ARE CHILDREN AND YOUNG PEOPLE ENGAGED IN RESEARCH ON PAEDIATRIC OBESITY AND WHICH ISSUES DO THEY REPORT? A SCOPING REVIEW | International Journal of Child, Youth and Family Studies (uvic.ca)
Concincion, S. J., Van Houtum, L., van de Vorst, B., Verhoeff, A., & Dedding, C. (2023). How are children and young people engaged in research on paediatric obesity and which issues do they report? A scoping review. International Journal of Child, Youth and Family Studies, 14(3), 50-72.
Retrieved from https://doi.org/10.18357/ijcyfs143202321634

Over de auteur

Siegnella Concincion

Jeugdverpleegkundige en promovenda

Siegnella Concincion is jeugdverpleegkundige en centraal zorgverlener Kind naar Gezond Gewicht bij de Ouder- en Kindteams Amsterdam, JGZ, GGD Amsterdam. Daarnaast is Siegnella gezondheidswetenschapper, participatief actieonderzoeker en promovenda (PhD-candidate) bij de Universiteit van Amsterdam UvA (promotieregeling Gemeente Amsterdam). In haar functie van jeugdverpleegkundige heeft zij steun van de Gemeente Amsterdam, GGD Amsterdam, Jeugdgezondheidszorg, Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht (AAGG) en Sarphati Amsterdam gekregen om promotieonderzoek te gaan doen. Met name omdat het onderzoek aansluit bij de doelen en thema’s, gericht op het voorkomen en terugdringen van overgewicht bij kinderen. Meer weten? Je kunt Siegnella mailen via sconcincion@ggd.amsterdam.nl.

Lees meer over Siegnella Concincion E-mailen

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.