Startbijeenkomst ‘Van podcast over opvoeden en opgroeien’ naar JGZ podcasts?

Het geven van informatie over opvoeden en opgroeien is binnen het jeugddomein niet onbekend. Dit gebeurt bij consulten vanuit de jeugdgezondheidszorg, via diverse cursussen en bijeenkomsten, middels informatie op diverse websites, maar ook via Facebook. Hoe leuk en effectief is het om opvoedinformatie te delen via iets wat helemaal van deze tijd is….? Namelijk via podcasts. Dat is de ambitie van CJG-coördinator Marlies Koffeman.
Datum
28 oktober 2021
Tijd
15:00-16:00 uur
Locatie
Online, via Zoom

De start van podcasts

Marlies Koffeman werkt voor het Centrum voor Jeugd en Gezin als coördinator CJG & Preventie in de Gemeente Gouda.  Haar ambitie is om op een eigentijdse manier informatie te geven over opvoeden en opgroeien. Een manier die aansluit bij de huidige ontwikkelingen in de maatschappij waarbij we regelmatig ‘de oortjes’ in hebben.  Al snel kwam zij op het idee om ouders/opvoeders te informeren over diverse opvoed- en opgroeithema’s door middel van podcasts.

De eerste serie was geboren

Tijdens de coronapandemie ontstond opeens de ruimte om het idee van de podcasts uit te werken. Samen met haar collega Rosalie Palsgraaf, communicatieadviseur, hebben zij onderzoek gedaan naar wensen en behoeften van ouders m.b.t. opvoedthema’s. Wat zouden zij graag willen horen? Zo ontstond de start van hun eerste podcastserie ‘Is dit normaal?’. Een podcastserie over de ontwikkeling van kinderen en vragen die ouders hierbij hebben. Hierin gaan diverse professionals met ouders in gesprek over normale uitdagingen bij het ouderschap en de opvoeding van kinderen. De onderwerpen die worden besproken zijn voor veel ouders herkenbaar. Vaak denken ouders dat zij de enige zijn die tegen deze specifieke vragen of situaties aanlopen, maar dat is lang niet altijd zo. Vaak is het gedrag van kinderen vrij normaal en hoort het bij de leeftijdsfase waarin ze zitten. De serie die zij gemaakt hebben bestaat momenteel uit de volgende onderwerpen:

  • Pubergedrag
  • Driftbuien bij peuters
  • Jongensgedrag
  • Zwanger zijn en ouderschap
  • Grenzen stellen en regels bij pubers 

En vanaf daar… verder! 

Begin 2021 ontstond er ook een samenwerking met de afdeling Gezondheidsbevordering binnen de GGD Hollands Midden. Samen zijn zij gestart met de podcastserie ‘Vraag maar aan papa’.  Deze serie gaat over onderwerpen die je als ouder liever niet (zelf) wilt beantwoorden. De aflevering voor ouders met kinderen in de leeftijd 6 t/m 12 jaar is als eerste te beluisteren en gaat over ‘relaties en seksualiteit’. Een aflevering met meer informatie over hoe kinderen omgaan in deze fase met vrienden, verliefdheid, seks en een groeiend lichaam! 

In de Week van de Opvoeding zullen er diverse podcasts uitgebracht worden die passen bij het landelijke thema ‘Vertel eens..’. Zo is er een gesprek met 2 ouders die ervaringsdeskundigen zijn op het gebied van armoede en vertellen kinderen wat zij van pesten vinden. 

Nieuwsgierig geworden? Kom naar de bijeenkomst!

Hoe gaaf zou het zijn als we dit landelijk kunnen gaan uitbreiden?! Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Of wil je meewerken aan een podcast? Kom naar de online startbijeenkomst bij het NCJ op donderdag 28 oktober van 15.00-16.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst vertellen zij je alles over hun ervaringen en ambities en willen zij graag in gesprek over gezamenlijke ambities.

Meld je aan >

Kan je er niet bij zijn maar heb je wel leuke ideeën of wil je samenwerken? Mail dan naar cjgpodcast@ggdhm.nl

Contactpersoon

Ellen-Joan Wessels

Telefoon: 06 - 13 27 67 62

E-mail: ejwessels@ncj.nl

Deel dit met je netwerk