Week van de Ouder

Van 1 t/m 7 juni 2021 vond de vierde editie van de Week van de Ouder plaats. Een initiatief om aandacht te vragen voor aansluiting bij de leefwereld van ouders en hun ouderschap.

Aanleiding voor de Week van de Ouder is de door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen ‘Internationale Dag van de Ouders’ op 1 juni. Uitgeroepen in 2012 om ouders in alle delen van de wereld te waarderen voor hun onzelfzuchtige en levenslange toewijding aan hun kinderen.

“Elk kind heeft recht op een ouder die zich gezien of gehoord voelt. Een ouder die zich gezien en gehoord voelt, heeft automatisch meer ruimte om het kind te zien en horen.” José Koster, ouderschapsdeskundige

Terugblik week van de ouder 2021

Tijdens deze week organiseerde het NCJ 3 online bijeenkomsten rondom het thema ouderschap. Welke lessen hebben de deelnemers “mee naar huis” genomen? Wij blikken graag kort met jullie terug.

1 juni 2021
Ouderschap onder spanning. Wat kun je betekenen? Door José Koster
Tijdens deze interactieve lezing zette José Koster het Buffermodel van ouderschap van Alice van der Pas uiteen waarmee inzichtelijk wordt waar je je als professionals op kunt richten wanneer je (preventief) werkt met ouders met relatieproblemen.

Belangrijkste Take Home Message:

“Je kunt in omstandigheden vaak niet zomaar wat veranderen, maar bufferen kan altijd en in korte tijd.”

3 juni 2021
De transitie naar ouderschap: Liefdevolle ontwrichting. Door Minke den Heijer
Tijdens deze bijeenkomst bespraken we welke emotionele thema’s vaak spelen bij aanstaand/pril ouderschap. We leerden op welke onderwerpen je alert kunt zijn als professional en er werden tips gegeven over wat te doen ter ondersteuning. 

Top 3 Take Home Messages:
1. Ouderschap begint al tijdens de zwangerschap.
2. Vier belangrijke thema's: leven, liefde, steun en de nieuwe identiteit.
3. Stress zet een grote druk op de kwaliteit van het ouderschap.

De 1e 1000 dagen van een ouder zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Door Veer-krachtige Ouders
14% van alle gezinnen in Nederland wordt geconfronteerd met een complex geboorteverhaal. Ruim 11.000 kinderen worden jaarlijks te vroeg geboren. 1 op de 3 ouders ervaart traumatische klachten nadien.

In deze bijeenkomst namen Lindy Prins en Ilona Slomp ons mee in hun eigen verhaal. En deelden zij hoe zij hun ervaringsdeskundigheid en professionele achtergrond inzetten om van betekenis te zijn binnen de integrale (complexe) geboortezorgketen. Zij gaven ons inzichten vanuit het ouderperspectief, zodat je als professional van daar uit aan kunt sluiten bij de (zorg)behoeften en wensen van ouders.

Bekijk hier de presentatie

Top 3 Take Home Messages:
1. Een complex geboorteverhaal loopt door na thuiskomst van een kindje.
2. Naast de ouder bewandel je samen het pad van ontwikkeling.
3. De eerste duizend dagen van een ouder zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind.

Het veerkrachtsysteem van ouders

In 2020 stond het veerkracht systeem van ouders, de buffers van ouderschap, centraal. Volgens de ouderschapstheorie van Alice van der Pas bestaat het veerkrachtsysteem van ouders uit vier buffers. 

Bekijk de praktijktool 'Buffers: het veerkrachtsysteem van ouders’ >

Praat mee #aansluitenbijouders

Praat mee over aansluiten bij ouders door gebruik te maken van de hashtag #aansluitenbijouders.

Deel dit met je netwerk

Contactpersoon

Nynke Steenbergen

Telefoon: 06 - 28 27 00 76

E-mail: nsteenbergen@ncj.nl