Nieuws 5 juni 2019

Week van de Ouder: Aandacht voor ouderschap in JGZ-interventies

Deze week is het de Week van de Ouder (1 t/m 7 juni 2019). In deze week wordt aandacht gegenereerd, niet alleen voor aansluiting bij de leefwereld van ouders en hun ouderschap, maar ook om met elkaar daadwerkelijk een laagdrempelige en veilige plek te bieden om ervaring met het ouderschap te delen en vragen te stellen. Door gebruik te maken van JGZ-interventies draag je ook bij aan ouderschap, ofwel aan het welzijn van de ouder, het opvoedvertrouwen én de ouderschapsbeleving. Welke interventies zet jouw JGZ-organisatie in?

Lees het nieuwsbericht ‘NCJ organiseert Week van de Ouder 2019’ >

Interventies met aandacht voor ouderschap

Kennis over ouderschap biedt inzicht in wat professionals kunnen doen om ouders te helpen bij het (her-)vinden van hun kracht. Zelfs in de soms minimale tijd die beschikbaar is. De ouderschapstheorie en het bufferdenken van Alice van der Pas geven handvatten.

Als professional richt je je zoveel mogelijk op het versterken van de bufferprocessen, zodat ouders – binnen de gegeven omstandigheden – beter kunnen gaan functioneren op de ouderlijke werkvloer. Dit gebeurt ook in interventies die in beheer zijn bij het NCJ. Dit zijn Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften (GIZ), M@ZL, SamenStarten, Stevig Ouderschap en VoorZorg. Bij deze vijf interventies ligt de ouderschapstheorie aan de basis. Zo komt het thema ‘ouderschap’ aan bod in alle scholingen.

Gekeken naar de inhoud en uitvoering van de interventies in de praktijk komt dit duidelijk naar voren. Zo zijn de de bufferprocessen verwerkt in de GIZ schema’s middels de CAF driehoek en wordt ingegaan op de bufferprocessen bij SamenStarten bij de vijf domeinen:

  1. Competentie van de ouders.
  2. Rol van de partner.
  3. Sociaal netwerk.
  4. Gebeurtenissen en omstandigheden (mogelijke obstakels).
  5. Welbevinden van het kind.

Bij M@ZL zit ouderschap verwerkt in twee van de werkzame elementen: ouders altijd betrekken bij begeleiding van het ziekteverzuim en uitgaan van de eigen kracht van ouders en jongeren.

Bij Stevig Ouderschap en VoorZorg is de ervaring van de ouder leidend voor de ondersteuning die wordt geboden. Dit sluit goed aan bij het kunnen innemen van de metapositie van een JGZ-er en bij goede ouderervaringen. Daarbij kent VoorZorg negen ontwikkelvelden waarvan één ouderschap en hechting is.

En er zijn  meer JGZ-interventies met aandacht voor ouderschap die bewezen effectief zijn en door de JGZ worden gebruikt. We dagen jullie allen in het bijzonder tijdens deze  Week van de Ouder uit om de ouderschapstheorie te omarmen en hier extra bij stil te staan in je dagelijkse werk.

Interventies kunnen nog nog meer impact hebben door nog meer te te focussen op ouderschap. Wil je hier verder op door praten neem dan contact op met Mark Weghorst.

Ouderschap in de JGZ Preventieagenda

Binnen de JGZ Preventieagenda is ook aandacht voor de pijler ouderschap en delen we kennis en inspiratie via het themadossier ouderschap. Hierin staat de ouderschapstheorie van Alice van der Pas centraal.

Bekijk onze landelijke, sector brede JGZ Preventieagenda >

De bufferprocessen waar Alice op doelt in haar theorie zijn helpende processen, om om te gaan met hetgeen er op de ouderlijke werkvloer plaatsvindt en met wat er vanuit de omstandigheden van hun ouderschap op hen af komt. Buffers hebben ouders nodig om het fundament voor hun ouderschap goed te kunnen leggen. Buffers bieden bescherming tegen de risico’s vanuit de omstandigheden. Bufferprocessen bestaan uit:

  • Een solidaire gemeenschap. Met andere woorden: anderen in de omgeving van het gezin die steun bieden aan het ouderschap;
  • De taakverdeling tussen ouders;
  • Het kunnen innemen van een metapositie;
  • Goede ouderervaringen.

Speciaal voor JGZ-professionals ontwikkelde het NCJ een theorietool die de ouderschapstheorie van Alice van der Pas samenvat. Bekijk de theorietool

Bekijk hier het themadossier ouderschap >

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.