Nieuws 20 juni 2024

Waarom implementatie van Stevig Ouderschap en VoorZorg loont (video)

Hoe kunnen we gemeenten duidelijk maken dat ouders de inzet van de preventieve interventies Stevig Ouderschap en VoorZorg enorm op prijs stellen? Het antwoord op deze vraag is volgens vier studenten Verpleegkunde aan de Avans Hogeschool: een kort en informatief filmpje. Het product van hun minor-opdracht is nu hier te bekijken.

Ieder jaar maakt een klein groepje studenten Verpleegkunde van de Avans Hogeschool enkele maanden onderdeel uit van het NCJ team. Ze doen dit vanuit de minor Kind, Kraam en Jeugd en hun opdracht is om de ervaringen van ouders en/of jeugdigen met de effectieve JGZ-interventies die het NCJ mag beheren, in beeld te brengen. Dit jaar kozen de studenten voor de interventies Stevig Ouderschap en VoorZorg. Geholpen door verschillende verpleegkundigen in Nederland die deze interventies uitvoeren, kwamen de studenten in contact met een aantal ouders die huisbezoeken hadden gehad. Uit de interviews die ze met deze ouders konden houden, kregen zij een indrukwekkend inkijkje hoe het is om deel te nemen aan zo’n interventie.

Beroepsproduct: een video

De studenten mogen zelf kiezen in welke vorm zij de informatie die ze tijdens hun project verzamelen over het voetlicht brengen. Dat kan een poster zijn of een stripverhaal, een blog of een video. Dit jaar pakten vier doortastende dames de uitdaging op en besloten een korte film te maken voor gemeenten. Door zich te verdiepen in wat deze huisbezoek-interventies precies inhouden maar vooral ook wat ze opleveren voor ouders én voor de samenleving, raakten zij overtuigd van het belang van een goede verspreiding van Stevig Ouderschap en VoorZorg. De JGZ voert deze interventies uit, maar gemeenten financieren de uitvoering. Hun overtuiging overbrengen aan de mensen die aan de knoppen draaien is dan het beste begin.

Ondernemend

Deze studenten wisten in korte tijd veel inzicht te krijgen in de interventies, hun wetenschappelijke effecten en het achterliggende kostenplaatje. Ook raakten ze zeer geïnspireerd door de verschillende interviews die ze met ouders uit het hele land konden houden. Ondanks de veelheid aan informatie slaagden ze erin deze compact over te brengen in een informatief filmpje waarvoor ze binnen Avans succesvol samenwerkten met de afdeling Multimediasupport. De ervaringen van ouders brachten ze met veel respect voor hun privacy onder de aandacht in de film.

Duidelijke boodschap

Of het nu gaat om Stevig Ouderschap of VoorZorg, beide interventies spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van ouders en het voorkomen van problemen in gezinnen. Gemeenten kunnen door deze preventieve interventies een belangrijk verschil maken in het leven van gezinnen en veel toekomstige kosten besparen, aldus de studenten in dit filmpje. Want: preventie werkt! Bekijk de video hieronder.

De interventies Stevig Ouderschap en VoorZorg: investeren in preventie loont!

Meer weten?

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Merian Bouwmeester

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.