NCJInspiratieInnovatieatelier – Slim samenwerken, gerobotiseerde mailafhandeling en gezondheid
Nieuws22 juli 2021
Innovatieatelier – Slim samenwerken, gerobotiseerde mailafhandeling en gezondheid
Als corona ons één ding geleerd heeft, is het wel dat we de offline wereld met de online wereld kunnen verbinden. Zo zijn alle Innovatieateliers ‘gewoon’ online doorgegaan. In plaats van een gezellige inloop bij het NCJ met koffie en lekkers en waar je wat kunt bijpraten met collega-pioniers, schakelen we nu net zo makkelijk over naar een digitale inloop waar collega’s uit het land een half uur voor aanvang ‘invliegen’ om even met een pionier naar keuze in een breakout room te netwerken: andere vormen van contact – dezelfde waarden en drijfveren.
Op woensdag 23 juni kwamen de innovatiepioniers digitaal samen. De volgende onderwerpen stonden op de agenda:
Slim Samenwerken: ook op digitale platformen.
Gerobotiseerde mailafhandeling in de JGZ
Anders gezond? Nieuwe innovatieve manieren van denken over gezondheid.
Slim Samenwerken: ook op digitale platformen
Innovatie-pionier Esther Hebinck neemt collega-pioniers mee in de mogelijkheid van digitaal samenwerken op het platform 1SociaalDomein. Dit platform biedt de mogelijkheid om, op zowel landelijk, regionaal als lokaal niveau, snel te kunnen schakelen. Je vraag wordt gezien door 10.000 professionals met diverse expertises uit verschillende organisaties. Wil je liever met een groep gelijkgestemden verbinden, dan kan dat in de vorm van een besloten groep.
Waar kun je 1SociaalDomein voor gebruiken?
Deelnemen aan besloten groepen
Regionaal breed vragen stellen (via een regionaal channel)
Het NCJ verkent of en hoe de JGZ verbinding kan maken met het Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals wat op 1SociaalDomein is opgestart door het ministerie van VWS, VNG en NJI vanuit het programma ‘Vakmanschap Jeugdprofessionals’.
Op dit moment zijn er al zo’n 300 professionals aangehaakt vanuit een GGD. Ook is er vanuit de regio Oss een besloten regionaal channel gestart om de samenwerking in de regio te bevorderen. Organisaties als HALT en NJI zijn zelf een landelijk channel gestart.
Om actieve deelname te stimuleren krijg je van de V&VN punten, evenals voor Registerplein en SKJ-geregistreerden.
Wat kost het?
De kosten voor een channel variëren van 5.000 tot 10.000 euro per jaar. Landelijke channels zijn goedkoper. De channels worden gefinancierd door de channel-houder. Organisaties (branche-, beroeps- of kennisinstituten) kunnen een regionaal channel huren en via een verdeelsleutel financieren. Ook is er de mogelijkheid van een proefperiode voor bijvoorbeeld drie maanden om te proberen en te onderzoeken of er in de praktijk behoefte aan is.
Een digitaal platform als 1SociaalDomein is een mooi middel voor meer zichtbaarheid! Dit digitale platform kan ervoor zorgen dat de JGZ zich ook digitaal kan profileren en daardoor meer zichtbaar wordt. Vragen worden breed (interdisciplinair) beantwoord en eigen expertise wordt zichtbaar. De JGZ kan zo bouwen aan een stevig netwerk en een betere aansluiting vinden bij het sociaal domein. Elk platform heeft een actieve groep mensen nodig om toegevoegde waarde te hebben. Hebben inhoudelijke collega’s hier behoefte aan? De pioniers gaan zich aanmelden en het ontdekken!
Gerobotiseerde mailafhandeling in de JGZ
Je zou misschien denken dat de jeugdgezondheidszorg nog weinig gebruikmaakt van software robots. Toch zijn er al twee collega-organisaties met ervaring en drie JGZ-organisaties die de robots aan het invoeren zijn. Deze robot, officieel de Robotic Process Automation (RPA), imiteert menselijke handelingen achter een computer en ontzorgt daarmee de zorgprofessional. Het zijn een soort van virtuele medewerkers die dol zijn op administratieve lasten en 24/7 onvermoeibaar doorwerken.
Op het Innovatieatelier nam Klaas-Jan Molendijk van BCE consulting ons mee in de mogelijkheden van deze techniek voor de JGZ. Wat kan deze software robot voor de JGZ betekenen?
Bekijk de video 'Nieuwe collega bij de JGZ: Rob de robot'
Opinie innovatiepioniers
Innovatiepioniers zijn enthousiast en zien mogelijkheden om naast KDplus (Topicus), die hier nu mee werkt, ook andere systemen hier op aan te laten sluiten.
De voordelen van deze digitale collega zijn duidelijk. Dagelijks komen vaak zo’n 1000 tot 1200 mails van medisch specialisten (verloskundigen, ziekenhuis etc.) bij de JGZ binnen. De robot handelt deze sneller dan de huidige collega af. Binnen twee minuten wordt je bericht verwerkt. Zo’n 80 tot 90% van de mails worden realtime door de robot verwerkt en deze stuurt de professional meteen een bericht. De andere 10% betreft een kind dat niet voorkomt of waar geen dossier van te vinden is. Voor spoedvragen kan de robot een whatsappje sturen. Het proces blijft hetzelfde, alleen het handwerk gaat ertussen uit.
Innovatiepioniers zien ook andere mogelijkheden voor ondersteuning door de software robot, bijvoorbeeld:
het niet meer overtypen van vragenlijsten
het aanmaken van het dossier( al gerobotiseerd bij Yunio)
ondersteuning in de neonatale screening (nu opgepakt in Fryslan)
een routeplanning door het algoritme laten maken waarbij de robot niet alleen de planners helpt maar ook de screeners.
De ervaringen van collega’s die hier al mee werken zijn positief. Men is blij van dit soort werkzaamheden af zijn. En de snelheid van verwerking is fijn. Het vraagt geen enorme investering in het ICT-landschap, werkt met elk systeem, bespaart tijd en met elkaar de kosten delen maakt het extra interessant. Een robot past goed bij de AVG; privacy technisch is dit beter dan het menselijke proces. Het aanbod is een dienst. Het volume bepaalt de prijs. Grote organisaties betalen 800 euro per maand, voor kleinere organisaties zijn de kosten 300-400 euro.
De pioniers willen graag in co-creatie deze innovaties oppakken.
Afgesproken wordt in gezamenlijkheid ook de managers hierin te brieven en te betrekken.
Anders gezond? Nieuwe innovatieve manieren van denken over gezondheid
Het laatste onderdeel van dit landelijke Innovatieatelier ging over nieuwe innovatieve manieren van denken over gezondheid.
Chantal Walg, auteur van Gezond Centraal en Anders op zoek naar gezondheid, nam de pioniers mee in 3 Anders-denkrichtingen die ook van invloed zijn op onze gezondheid en jeugdgezondheid:
Van systemen naar mens
Van ziekte naar gezondheid
Van probleem naar perspectief
Kernboodschappen:
Als wij anders kijken, anders luisteren, gaan we meer zien….en anders doen?!
Leer kinderen dat gezondheid meer is dan ‘niet ziek’ zijn. Gezondheid heeft ook te maken met waar we wonen, leven, hoe we met elkaar omgaan, de relatie met dieren en de natuur.
Noteer alvast de datum woensdag 22 september in je agenda. Dan organiseert het NCJ, in samenwerking met de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), een innovatieatelier met als thema ‘de waarde van ouders tijdens de eerste 1000 dagen’. De SGF zal de laatste wetenschappelijke inzichten delen uit een grootschalig onderzoek dat recent onder (aanstaande) ouders en hun omgeving is gedaan. En we gaan samen aan de slag met de campagne die de SGF op dit moment aan het ontwikkelen is voor (aanstaande) ouders.
Zo werk je volgens de bedoeling! Inspirerend innovatieatelier met Wouter Hart.
Tijdens het laatste Innovatieatelier van 2022 ‘Werken volgens de bedoeling’ daagde Wouter Hart ons uit om terug te gaan naar ‘de bedoeling’ en wat dit voor de JGZ zou kunnen betekenen.
Nieuws29 september 2022
Software robot ontzorgt professionals
De mogelijkheden van robotisering zijn ook voor de jeugdgezondheidszorg zeer interessant. Een software robot imiteert menselijke handelingen achter een computer en ontzorgt daarmee de zorgprofessional. Inmiddels zijn de eerste JGZ-organisaties gestart met een pilot robotisering.
Nieuws15 juli 2022
Innovatiecafé – Rol softwarerobot bij vaccinaties
Op 24 juni mocht het innovatiecafé op bezoek komen bij de maandelijkse managers meetup om samen met de collega’s Jac Korsten en Koos Timmenga van de GGD Drenthe en Klaas-Jan Molendijk van BCE een presentatie te geven over de Drentsche innovatie case ‘Vaccinaties plannen en informed consent uitvragen met de virtuele collega, de RPA software robot’.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.