Nieuws 22 juli 2021

Innovatieatelier – Slim samenwerken, gerobotiseerde mailafhandeling en gezondheid

Als corona ons één ding geleerd heeft, is het wel dat we de offline wereld met de online wereld kunnen verbinden. Zo zijn alle Innovatieateliers ‘gewoon’ online doorgegaan. In plaats van een gezellige inloop bij het NCJ met koffie en lekkers en waar je wat kunt bijpraten met collega-pioniers, schakelen we nu net zo makkelijk over naar een digitale inloop waar collega’s uit het land een half uur voor aanvang ‘invliegen’ om even met een pionier naar keuze in een breakout room te netwerken: andere vormen van contact – dezelfde waarden en drijfveren.

Op woensdag 23 juni kwamen de innovatiepioniers digitaal samen. De volgende onderwerpen stonden op de agenda:

 • Slim Samenwerken: ook op digitale platformen.
 • Gerobotiseerde mailafhandeling in de JGZ
 • Anders gezond? Nieuwe innovatieve manieren van denken over gezondheid.

Slim Samenwerken: ook op digitale platformen

Innovatie-pionier Esther Hebinck neemt collega-pioniers mee in de mogelijkheid van digitaal samenwerken op het platform 1SociaalDomein. Dit platform biedt de mogelijkheid om, op zowel landelijk, regionaal als lokaal niveau, snel te kunnen schakelen. Je vraag wordt gezien door 10.000 professionals met diverse expertises uit verschillende organisaties. Wil je liever met een groep gelijkgestemden verbinden, dan kan dat in de vorm van een besloten groep.

Waar kun je 1SociaalDomein voor gebruiken?

 1. Deelnemen aan besloten groepen
 2. Regionaal breed vragen stellen (via een regionaal channel)
 3. Landelijke channels volgen inclusief online video-sessies

Is dit een tool die JGZ-ers ondersteunt?

Het NCJ verkent of en hoe de JGZ verbinding kan maken met het Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals wat op 1SociaalDomein is opgestart door het ministerie van VWS, VNG en NJI vanuit het programma ‘Vakmanschap Jeugdprofessionals’.

Op dit moment zijn er al zo’n 300 professionals aangehaakt vanuit een GGD. Ook is er vanuit de regio Oss een besloten regionaal channel gestart om de samenwerking in de regio te bevorderen. Organisaties als HALT en NJI zijn zelf een landelijk channel gestart.

Om actieve deelname te stimuleren krijg je van de V&VN punten, evenals voor Registerplein en SKJ-geregistreerden.

Wat kost het?

De kosten voor een channel variëren van 5.000 tot 10.000 euro per jaar. Landelijke channels zijn goedkoper. De channels worden gefinancierd door de channel-houder. Organisaties (branche-, beroeps- of kennisinstituten) kunnen een regionaal channel huren en via een verdeelsleutel financieren. Ook is er de mogelijkheid van een proefperiode voor bijvoorbeeld drie maanden om te proberen en te onderzoeken of er in de praktijk behoefte aan is.

BEKIJK DE BROCHURE

Opinie innovatiepioniers

Een digitaal platform als 1SociaalDomein is een mooi middel voor meer zichtbaarheid! Dit digitale platform kan ervoor zorgen dat de JGZ zich ook digitaal kan profileren en daardoor meer zichtbaar wordt. Vragen worden breed (interdisciplinair) beantwoord en eigen expertise wordt zichtbaar. De JGZ kan zo bouwen aan een stevig netwerk en een betere aansluiting vinden bij het sociaal domein. Elk platform heeft een actieve groep mensen nodig om toegevoegde waarde te hebben. Hebben inhoudelijke collega’s hier behoefte aan? De pioniers gaan zich aanmelden en het ontdekken!

Gerobotiseerde mailafhandeling in de JGZ

Je zou misschien denken dat de jeugdgezondheidszorg nog weinig gebruikmaakt van software robots. Toch zijn er al twee collega-organisaties met ervaring en drie JGZ-organisaties die de robots aan het invoeren zijn. Deze robot, officieel de Robotic Process Automation (RPA), imiteert menselijke handelingen achter een computer en ontzorgt daarmee de zorgprofessional. Het zijn een soort van virtuele medewerkers die dol zijn op administratieve lasten en 24/7 onvermoeibaar doorwerken.

Op het Innovatieatelier nam Klaas-Jan Molendijk van BCE consulting ons mee in de mogelijkheden van deze techniek voor de JGZ. Wat kan deze software robot voor de JGZ betekenen?

BEKIJK DE PRESENTATIE

Bekijk de video 'Nieuwe collega bij de JGZ: Rob de robot'

Opinie innovatiepioniers

Innovatiepioniers zijn enthousiast en zien mogelijkheden om naast KDplus (Topicus), die hier nu mee werkt, ook andere systemen hier op aan te laten sluiten.

De voordelen van deze digitale collega zijn duidelijk. Dagelijks komen vaak zo’n 1000 tot 1200 mails van medisch specialisten (verloskundigen, ziekenhuis etc.) bij de JGZ binnen. De robot handelt deze sneller dan de huidige collega af. Binnen twee minuten wordt je bericht verwerkt. Zo’n 80 tot 90% van de mails worden realtime door de robot verwerkt en deze stuurt de professional meteen een bericht. De andere 10% betreft een kind dat niet voorkomt of waar geen dossier van te vinden is. Voor spoedvragen kan de robot een whatsappje sturen. Het proces blijft hetzelfde, alleen het handwerk gaat ertussen uit.

Innovatiepioniers zien ook andere mogelijkheden voor ondersteuning door de software robot, bijvoorbeeld:

 • het niet meer overtypen van vragenlijsten
 • het aanmaken van het dossier( al gerobotiseerd bij Yunio)
 • ondersteuning in de neonatale screening (nu opgepakt in Fryslan)
 • een routeplanning door het algoritme laten maken waarbij de robot niet alleen de planners helpt maar ook de screeners.

De ervaringen van collega’s die hier al mee werken zijn positief. Men is blij van dit soort werkzaamheden af zijn. En de snelheid van verwerking is fijn. Het vraagt geen enorme investering in het ICT-landschap, werkt met elk systeem, bespaart tijd en met elkaar de kosten delen maakt het extra interessant. Een robot past goed bij de AVG; privacy technisch is dit beter dan het menselijke proces. Het aanbod is een dienst. Het volume bepaalt de prijs. Grote organisaties betalen 800 euro per maand, voor kleinere organisaties zijn de kosten 300-400 euro.

De pioniers willen graag in co-creatie deze innovaties oppakken.
Afgesproken wordt in gezamenlijkheid ook de managers hierin te brieven en te betrekken.

Anders gezond? Nieuwe innovatieve manieren van denken over gezondheid

Het laatste onderdeel van dit landelijke Innovatieatelier ging over nieuwe innovatieve manieren van denken over gezondheid.

Chantal Walg, auteur van Gezond Centraal en Anders op zoek naar gezondheid, nam de pioniers mee in 3 Anders-denkrichtingen die ook van invloed zijn op onze gezondheid en jeugdgezondheid:

 • Van systemen naar mens
 • Van ziekte naar gezondheid
 • Van probleem naar perspectief

Kernboodschappen:

 1. Als wij anders kijken, anders luisteren, gaan we meer zien….en anders doen?!
 2. Leer kinderen dat gezondheid meer is dan ‘niet ziek’ zijn. Gezondheid heeft ook te maken met waar we wonen, leven, hoe we met elkaar omgaan, de relatie met dieren en de natuur.
 3. Laten we de kracht van taal gebruiken:
  • van angst- naar durf-poli (Groningen)
  • van lot- naar bondgenoten
  • van ziekteverzuim naar M@ZL
  • van stress naar uitdaging/veerkracht
  • van risicowijken naar focuswijken
  • van probleem- naar perspectiefboom
  • van evalueren naar reflecteren
  • van confectie naar maatwerk

BEKIJK DE PRESENTATIE

Het volgende Innovatieatelier

Noteer alvast de datum woensdag 22 september in je agenda. Dan organiseert het NCJ, in samenwerking met de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), een innovatieatelier met als thema ‘de waarde van ouders tijdens de eerste 1000 dagen’. De SGF zal de laatste wetenschappelijke inzichten delen uit een grootschalig onderzoek dat recent onder (aanstaande) ouders en hun omgeving is gedaan. En we gaan samen aan de slag met de campagne die de SGF op dit moment aan het ontwikkelen is voor (aanstaande) ouders.

BEKIJK HET PROGRAMMA

MELD JE AAN 

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.