Nieuws 27 juli 2023

Landelijk ontwikkeld door slimme samenwerking: JGZ-webinar voor ouders

Verschillende JGZ-organisaties zijn gaan samenwerken naar aanleiding van vragen die onderling ontstonden: “Is het een idee om samen te komen met JGZ-organisaties die webinars maken, om af te stemmen wat we al hebben en wat we kunnen ontwikkelen? Kunnen we samenwerken,  het werk verdelen en zo minder overlap creëren in informatievoorziening richting ouders?’’ Dit initiatief groeide uiteindelijk tot een geweldige samenwerking. Vijf JGZ-organisaties ontwikkelden gezamenlijk een thematisch webinar waarmee JGZ-kennis landelijk naar ouders werd gebracht.

Steeds meer JGZ-organisaties bieden webinars aan. Hoewel dit een geweldige ontwikkeling is, merkte het NCJ op dat onderwerpen elkaar daarvoor dreigden te overlappen. In juni 2022 kwam het NCJ samen met een aantal innovatiepioniers, om te bespreken hoe we gezamenlijk webinars konden aanbieden aan ouders. Vanaf dat moment hadden we maandelijkse afspraken met elkaar om te onderzoeken wat er nodig was om gezamenlijke webinars te organiseren.

Plan van aanpak: verbinden en versterken

Ons uitgangspunt was een samenwerking met gesloten beurs, waarbij iedereen zijn tijd en inzet investeerde. Omdat er nog geen draaiboek of afspraken waren, namen we de tijd om samenwerkingsafspraken te maken en een plan van aanpak op te stellen, waarbij het NCJ een verbindende en begeleidende rol heeft opgepakt. Het viel op dat deze ‘pilotgroep’ zeer betrokken was en alles op alles zette om deze nieuwe samenwerking te doen slagen.

Dieneke Barendrecht van CJG Rijnmond deelde haar ervaring: “In coronatijd hebben we bij CJG Rijnmond bestaande themabijeenkomsten omgezet naar webinars. Het was een kwestie van doen, leren, aanpassen en ontwikkelen. Toen ontdekten we dat andere organisaties hetzelfde deden. Binnen onze regio hebben we met netwerkpartners samengewerkt om elkaar te helpen en te versterken. Die lokale samenwerking verliep erg goed. Daarna sloten we via het innovatieatelier aan bij deze pilot van het NCJ om te onderzoeken of we ook op landelijk niveau konden samenwerken bij het aanbieden van webinars aan ouders. Tijdens de bijeenkomsten hoorden we hoe andere JGZ-organisaties dit aanpakten en hoe ver ze waren. We leerden van elkaar door gesprekken, door elkaars websites te bekijken en door samen te werken.”

Oefenhapjes

“Uiteindelijk besloten we gezamenlijk het webinar “Starten met Oefenhapjes” aan te bieden aan alle ouders in heel Nederland. Dit webinar werd al met veel succes maandelijks aangeboden aan ouders van CJG Rijnmond.”

Karin Wester (GGD Drenthe) presenteerde het webinar samen met Marielle van Dorp (CJG Rijnmond), beide jeugdverpleegkundigen. Karin merkte op: “Ik ontdekte dat we dezelfde inzichten en adviezen hadden. We baseerden ons allebei op de visie van het Voedingscentrum. In de chat stelden ouders veel leuke vragen. Ze waardeerden het dat het niet uitmaakte waar ze woonden, of ze nu onder Drenthe of Rijnmond vielen, omdat we dezelfde adviezen gaven.”

Slim Samenwerken: een eerste conclusie

Lienke Holkenburg (Yunio), die ook betrokken was bij de samenwerking, ziet een veelbelovende toekomst: “Deze samenwerking zal hopelijk in de toekomst resulteren in een uitgebreid webinar programma met uiteenlopende thema’s over opvoeding, opgroeien en gezondheid. Dankzij samenwerking en het verdelen van taken en verantwoordelijkheden kunnen we gezamenlijk een hoogwaardig programma aanbieden met diverse onderwerpen. Deelnemende organisaties kunnen dankzij deze samenwerking efficiënte en professionele webinars aanbieden aan (aanstaande) ouders en jongeren. Door samen te werken besparen we tijd, voorkomen we dubbel werk en delen we kennis!”

Ook Antoon van Nistelrooij (GGD HvB) geeft aan: “Het was een hele fijne samenwerking. In de aanloop naar het webinar konden we snel en prettig schakelen. Het huidige onderwerp vonden we te klein voor onze GGD, maar juist door de samenwerking met andere organisaties konden we toch deze dienstverlening aan onze ouders aanbieden.”

Tenslotte blikt Christel Lammers (GGD ZW) tevreden terug: ”Als organisatie ben je gewend om je eigen koers te varen en je opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren. Bij de eerste gesprekken over Slim Samenwerken was het daarom aftasten hoe de samenwerking zou verlopen en was het de vraag waar we ja op zouden zeggen. Houden we onze autonomie en kunnen we elkaar daarnaast versterken? Na deze eerste geslaagde ervaring kunnen we concluderen dat samenwerking loont en dat je elkaar versterkt. We hoeven niet allemaal zelf het wiel uit te vinden;er is al veel in het land op het gebied van webinars.“

Dit succesverhaal van samenwerking tussen JGZ-organisaties toont aan dat het  ‘’Slim Samenwerken’’ initiatief  vruchten afwerpt. Door het delen van kennis en ervaring kunnen organisaties efficiënter werken en ouders en jongeren in heel Nederland een hoogwaardig programma bieden. Het is inspirerend om te zien hoe de inzet om ouders en kinderen verder te helpen, de wens om van elkaar te leren en de gemeenschappelijke basis van de JGZ hebben geleid tot deze succesvolle samenkomst.

Haak aan bij Slim Samenwerken!

Ben je nieuwsgierig geworden? En wil je ook aanhaken bij deze slimme samenwerking? Meld je dan in onze NCJ agenda aan voor het online innovatiecafé ‘ Samen optrekken met landelijke webinars’ van 7 september 2023 van 11.00 tot 12.30 uur. Daar zullen de deelnemende collega’s je meenemen in hun aanleiding, ervaring en ambities om rondom webinars slimmer te gaan samenwerken.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.