NCJInspiratieOpvoeden in tijden van onrust, conflict en oorlog
Nieuws28 april 2022
Opvoeden in tijden van onrust, conflict en oorlog
Families die te maken krijgen met oorlogsdreiging en gedwongen zijn hun huis of zelfs hun land te verlaten, kunnen logischerwijs veel stress ervaren. Het is belangrijk om volwassenen die in zulke omstandigheden voor kinderen zorgen goed te ondersteunen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat positief, warm en aanwezig ouderschap de negatieve gevolgen van oorlog, geweld en stress kan verminderen.
Op 21 april organiseerden Families Foundation, OuderWijzer en het NCJ hier een webinar over. Prof. dr. Rachel Calam en prof. dr. Alaa El-Khani van de Universiteit van Manchester gaven tijdens het webinar uitleg over op opvoeden, ouderschap en de impact hiervan op trauma. Daarnaast vertelden ze over de achtergrond van de folder met informatie en praktische tips voor volwassenen die voor kinderen zorgen tijdens conflicten en ontheemding. De informatie is gericht op blijvend ouderschap in het geval van oorlogssituaties, voor wie daarvoor op de vlucht is of bij aankomst in een nieuw land. Professionals en vrijwilligers in alle landen waar gezinnen uit oorlogssituaties aankomen kunnen hiermee direct praktische opvoedsteun aanbieden.
Download hier de informatie in verschillende talen:
Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften (GIZ-methodiek): Ook met de GIZ-methodiek kun je met anderstalige en gevluchte ouders en kinderen aan de slag. Voor GIZ getrainde professionals zijn vertalingen zijn beschikbaar in het engels, frans, papiamento, spaans, pools, turks en arabisch. Aan oekraïense vertalingen wordt hard gewerkt. Deze hopen wij binnen een aantal weken ook op de site te kunnen plaatsen.
Afschaling COVID-19-specifieke adviezen voor de JGZ
Het 146e OMT heeft in februari 2023 geadviseerd om de specifieke maatregelen met betrekking tot COVID-19 te stoppen en voortaan generieke maatregelen toe te passen voor respiratoire infecties. GGD-testlocaties zullen daarom worden afgebouwd. Uiteraard kunnen mensen zelf besluiten een zelftest te doen.
Nieuws9 maart 2023
Lange wachttijden meerjarig probleem
Een multidisciplinair hulpaanbod kan voorkomen dat ouders met de zorgen over hun jonge kind van het kastje naar de muur worden gestuurd. Alleen dwarsbomen de alsmaar oplopende wachttijden deze aanpak meer en meer. Het team Aanpak Wachttijden pleit voor structurele systeemoplossingen.
Nieuws9 maart 2023
Nieuw: praktisch stappenplan voor lokale aanpak kinderarmoede
Kinderarmoede is een 'wicked problem' dat niet simpelweg door één organisatie op te lossen is. Niet in de laatste plaats omdat de ondersteuning voor gezinnen in armoede al bijna net zo complex is. Toch is het mogelijk om de krachten op een slimme manier te bundelen in de strijd tegen kinderarmoede én daarbij uit te gaan van wat een gezin nodig heeft. Een nieuw pragmatisch stappenplan helpt professionals hierin op weg.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.