Vandaag is er weer een nieuw onderzoeksartikel verschenen in het Tijdschrift voor Jeugdgezondheid (TJGZ). Dit artikel is onderdeel van een reeks van zes artikelen over een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen. In dit tweede artikel gaat het over een studie die kinkhoest-specifieke antistoffen bij 2 maanden in premature en voldragen zuigelingen na vroege MKV onderzocht.

Maternale kinkhoestvaccinatie (MKV) beschermt zuigelingen de eerste maanden na de geboorte tegen kinkhoest. Er is weinig bekend over antistofoverdracht na ‘vroege MKV’ (20-24 weken zwangerschapsduur), wat belangrijk is voor de bescherming van prematuren. Deze studie onderzocht kinkhoest-specifieke antistoffen bij 2 maanden in premature en voldragen zuigelingen na vroege MKV.
Lees het onderzoeksartikel
Over TJGZ
Het NCJ is uitgever van TJGZ, een Nederlandstalig, open access, wetenschappelijk tijdschrift op het terrein van de jeugdgezondheidszorg. Een onafhankelijk redactieteam is inhoudelijk verantwoordelijk en draagt zorg voor het peer reviewed proces en de eindredactie op alle content. Het tijdschrift sluit aan bij de doelstelling van het NCJ om de kwaliteit van zorg op het gebied van preventie en jeugd te stimuleren. Wil je in contact komen met de redactie of zelf een bijdrage leveren? Neem contact op met de redactie.
Lees meer over TJGZ
Het NCJ en onderzoek
Om de gezondheid van ieder kind te beschermen en bevorderen, is onderzoek van essentieel belang. Het NCJ is een onafhankelijke, non-profit onderzoeksorganisatie die onderzoek doet in opdracht, maar ook zelf via vragenlijsten, monitors en evaluaties. Met regionaal en landelijk inzicht in de gezondheid en gezondheidsomgeving van de jeugd, dragen we bij aan het versterken van de preventieve zorg voor jeugd.
Lees meer over het NCJ en onderzoek
Op de hoogte blijven?
Geïnteresseerd om meer over deze onderwerpen te leren en lezen of zelf een stuk in te zenden voor publicatie? Bezoek de website en meld je aan om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen.