Nieuws 27 oktober 2022

NCJ interventiebibliotheek voor de JGZ vernieuwd

De NCJ interventiebibliotheek voor de JGZ is vernieuwd.

De JGZ hecht waarde aan Evidence Based Practice (EBP) werken. Dat betekent ook dat zoveel mogelijk met wetenschappelijke onderbouwing en empirisch bewijs van effectiviteit wordt gewerkt, zeker wanneer interventies worden ingezet. Om de JGZ hierin te faciliteren heeft het NCJ de JGZ Interventiebibliotheek. Deze is, net als de hele NCJ website, in een nieuw jasje gestoken.

Het doel van de interventiebibliotheek is duidelijk: JGZ-professionals de gelegenheid bieden om snel te zien welke effectieve interventies er momenteel voor de JGZ beschikbaar zijn. De interventiebibliotheek voor de JGZ biedt dan ook een overzicht van interventies die door de JGZ uitgevoerd kunnen worden én erkend zijn door de Erkenningscommissie Jeugdgezondheidszorg, Preventie en Gezondheidsbevordering.

Naar de interventiebibliotheek

Wat is nieuw?

  • Makkelijker zoeken naar interventies door slimme zoekfilters op basis van ontwikkelingsfases, erkenningniveaus en preventieniveaus.
  • Interventies ook doorzoeken op basis van de ontwikkelingsaspecten en omgevingsinteractie uit het O&O-schema.
  • Snelle, rechtstreekse links per interventie naar meer informatie en de beoordelingspagina.

Erkenningscommissie

We kunnen ons voorstellen dat het vanuit de praktijk soms wat onoverzichtelijk is: al die databanken van erkende interventies. Ooit is het allemaal begonnen bij de databank van het NJi. Tegenwoordig zijn er maar liefst zes instituten die gezamenlijk tien erkenningscommissies faciliteren, elk met hun eigen thematiek. Deze varieert van Justitiële interventies tot Ouderenzorg en van Gehandicaptenzorg tot Sport & Bewegen. De interventies die door deze commissies erkend worden zijn terug te vinden in verschillende databanken. Eén daarvan is dus onze eigen JGZ Interventiebibliotheek.

Het NCJ heeft jarenlang samen met het Loket Gezond Leven van het RIVM de Erkenningscommissie Jeugdgezondheidszorg, Preventie en Gezondheidsbevordering gefaciliteerd. Een leuke en leerzame samenwerking die stamde uit de tijd dat we nog samen één instituut vormden. Nadat het NCJ zelfstandig werd zijn de taken omtrent deze commissie over de twee instituten verdeeld, wat de efficiëntie niet altijd ten goede kwam. Daarom is in 2022 besloten dat het Loket Gezond Leven zelfstandig verder zou gaan met de erkenningscommissie. Het NCJ zal echter altijd de erkenningscommissie blijven supporten, onder andere door de erkende interventies die geschikt zijn voor de JGZ te blijven delen met JGZ-professionals. Overige interventies in het thema Preventie en Gezondheidsbevordering zijn dus terug te vinden in de databank van het RIVM. Daarnaast zijn de interventies voor het bredere jeugdveld terug te vinden in de databank van het NJi. Interventies die door de JGZ kunnen worden uitgevoerd zijn nog steeds van harte welkom bij de erkenningscommissie. Heb je iets moois ontwikkeld? Neem dan vooral contact op om te kijken hoe het kan worden ingediend.

Eigenwijs, met Bewijs en heel Persoonlijk

Evidence Based Practice, een term die we allemaal wel kennen. Het eerste waar we aan denken is de bewezen effectiviteit die ook bij de erkende interventies zo belangrijk is, aan doen wat werkt zogezegd. In de echte Evidence Based Practice is die praktijk waarin je als vakmens interacteert met jeugdigen en ouders net zo belangrijk als het bewijs dat wat je doet ook werkt. In een mini-webinar op deze pagina wordt dat nog even kort uitgelegd. In dit webinar komt onder andere aan de orde dat het niet makkelijk is om een mooie Nederlandse vertaling voor de afkorting EBP te vinden. Uiteindelijk is het voorstel om EBP te vertalen als: Eigenwijs, met Bewijs en heel Persoonlijk. Omdat dat samenvat hoe we als JGZ willen werken, onderbouwd maar wel op grond van ons vakmanschap en aansluitend bij de jeugdige of ouder die voor ons zit.

Dus blijf eigenwijs, blijf kritisch, blijf vragen stellen en blijf reflecteren. Overtuigingen en protocollen leiden immers tot blinde vlekken. De comfortzone van het vertrouwde kan ook verworden tot weerstand tegen verandering, terwijl het meegaan in de continue stroom van vernieuwen, onderzoeken, verbeteren en onderbouwen ons zoveel verder brengt. Wat werkt wanneer voor wie en hoe weten we dat? En vergeet vooral niet om daarin jezelf mee te nemen in alles wat jij bent als mens: met vaardigheden, kennis en ervaring maar vooral ook menselijkheid. Want dat is waarmee je werkelijk contact maakt met degene die tegenover je zit en kunt horen wat diens behoeften zijn. Hoe kan dit alles – ouderschap, kind-zijn, opgroeien, iets anders zijn dan puur persoonlijk? Veel EBP gewenst!

Meer weten?

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Merian Bouwmeester

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.