Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind. Tijdens het eerste uur worden geen medische handelingen verricht, tenzij deze noodzakelijk zijn.
Gelijk na de geboorte wordt de baby op de borst van de moeder gelegd. In het eerste uur gaat de baby door 9 instinctieve fases. Welke dit zijn zie je in dit overzicht of bekijk je in dit filmpje.
Huid-op-huid contact is tijdens deze kennismaking heel belangrijk. Het is wetenschappelijk bewezen dat het veel voordelen heeft, zoals:
bevordert de hechting;
verminderd warmteverlies;
snellere stabilisatie van de stofwisseling, waaronder het suikergehalte;
een hogere kans van slagen van borstvoeding.
Maar wat als er door medisch noodzakelijk ingrijpen geen ‘golden hour’ is? Gelukkig hoeven de emotionele effecten van een negatieve ervaring tijdens dit eerste uur niet blijvend te zijn. Geboortezorg professionals kunnen met weinig inspanning een groot verschil maken voor de ouders en baby’s die deze ervaring moeten missen. Daarom heeft Minke den Heijer in haar blog 5 tips op een rijtje gezet.
Help ouders bij het vinden van balans: Verspreid de Balansmeter
Om inzicht te krijgen in de ervaringen en behoeften van ouders met betrekking tot de balans in opvoeding en ouderschap, is de Balansmeter weer beschikbaar van 24 mei tot en met 14 juni. Wil je ons helpen de Balansmeter onder ouders te verspreiden?
Nieuws25 februari 2021
Praten over hechting met ouders en het jonge kind: ingewikkeld?
De meeste professionals zijn via lezingen, congressen en vakliteratuur vertrouwd geraakt met termen waarmee doorgaans een hechtingsrelatie tussen ouders en kind in kaart wordt gebracht. Om maar enkele te noemen: sensitiviteit, responsiviteit, comfortzone, veilig of onveilige hechting, containment. Maar zijn dit ook de woorden waarmee we met ouders en hun jonge kind kunnen praten over hun band met elkaar? Het antwoord daarop is nee. Paulien Kuipers legt uit waarom niet en verteld hoe het dan wel kan.
Nieuws17 februari 2021
Interventies in de jeugdgezondheidszorg en hechting
Voor een kind is een emotioneel sensitieve, vertrouwde en beschikbare persoon belangrijk om zich aan te hechten. Daarnaast is een stabiele veilige leefomgeving, van waaruit het kind positieve interacties met de hechtingsfiguur kan aangaan, essentieel voor een gezonde ontwikkeling. Kinderen die veilig gehecht zijn ontwikkelen meer zelfvertrouwen, voelen dat ze de moeite waard zijn en weten dat ze kunnen rekenen op de steun van hun primaire opvoeders. Vanuit een veilige hechting kan een kind anderen leren te vertrouwen. Een veilige hechting gaat samen met het een positief zelfgevoel, veerkracht en weerbaarheid bij kinderen.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.