In 2019 wordt de JGZ-richtlijn Opsporen oogafwijkingen gepubliceerd. De nieuwe richtlijn zal een aantal adviezen geven die van invloed zijn op organisatorische en financiële beslissingen bij JGZ-organisaties.
De richtlijn is een herziening van de richtlijn ‘Opsporen visuele stoornissen’ uit 2010. Het NCJ adviseert JGZ-organisaties op voorhand al rekening te houden met onderstaande veranderingen die de nieuwe richtlijn met zich meebrengt:
- Contactmomenten: Op de leeftijd van 36 maanden wordt de visusmeting niet meer standaard, maar slechts op indicatie, uitgevoerd. Het eerste moment waarop de visus bepaald wordt bij alle kinderen is in de leeftijdsperiode van 42-48 maanden en het tweede moment is in de leeftijdsperiode van 54-66 maanden, met 66 maanden (5 ½ jaar) als uiterst aanbevolen termijn.
- De lichtkasten voor de visuskaart worden vanaf invoering van deze richtlijn niet meer gebruikt. De visus wordt afgenomen in een normaal verlichte spreekkamer (ook geen extra spotjes).
- De Amsterdamse Plaatjes Kaart (APK) wordt zo spoedig mogelijk, uiterlijk 1-1-2020, vervangen door de LEA Symbolen kaart.
- De Landolt-C kaart zal uiterlijk 1-1-2021 vervangen zijn door de logaritmische E-Haken kaart. Tot deze datum mag ook de transparante Landolt-C kaart zonder lichtkast gebruikt worden op een witte achtergrond, liefst met wit papier. Wanneer het kind de E-haken kaart, of indien nog niet vervangen de Landolt C kaart, niet kan uitvoeren, wordt de LEA-symbolen kaart als alternatief gebruikt.
Het NCJ is bezig met de voorbereiding van de publicatie van de JGZ-richtlijn Opsporen oogafwijkingen (medio juni 2019). Bij publicatie zal extra informatie beschikbaar komen over de nieuw te gebruiken kaarten en de mogelijkheden tot bestellen.
Als de richtlijn klaar is zal het NCJ ook berichten over landelijke implementatieactiviteiten later in het jaar. Organisaties worden nog benaderd voor een inventarisatie. Deze inventarisatie betreft de inschatting van aanwezige visusinstructeurs per organisatie en de behoefte tot scholing van nieuwe instructeurs.
Voor vragen kan contact opgenomen worden met Jan van den Brule.
Bekijk ook: