
Naar nieuw jeugdbeleid
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Nieuws 11 april 2019
In Nederland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. Het zijn kinderen die geen lid kunnen worden van een sportclub, niet kunnen trakteren, geen warme jas hebben of maar een keer per dag eten krijgen. Dit leidt tot gezondheidsklachten op langere termijn. Ook de geldzorgen van ouders zorgen voor stress bij kinderen. Daarom hebben 14 Twentse gemeenten met elkaar afgesproken hier iets aan te doen.
Woensdag 10 april 2019 hebben 14 Twentse gemeenten zich aangesloten bij de Alliantie Kinderarmoede. De belofte die gemeenten hiermee doen, is onderdeel van een landelijke beweging: de Alliantie Kinderarmoede. Alle partners beloven aan de slag te gaan met creatieve en slimme oplossingen in de strijd tegen kinderarmoede. Doel is dat er in 2030 geen kinderen meer last hebben van de gevolgen van armoede.
Rob Christenhusz, bestuurder publieke gezondheid Twente en wethouder in Oldenzaal: “Elk kind heeft recht op een gezonde en veilige ontwikkeling. Armoede staat dit in de weg”. De Twentse gemeenten zetten zich in voor:
Armoede en gezondheid hebben met elkaar te maken. Door armoede is de kans groter dat je niet gezond bent of blijft. En als je gezondheid niet goed is heb je meer kans op armoede. Anja Prins, bestuurder Publieke Gezondheid Twente en wethouder in Losser: “Opgroeien in armoede kan leiden tot een slechtere gezondheid als je volwassen bent. We moeten veel meer doen om problemen over enkele jaren te voorkomen!.”
In de Twentse gemeenten wordt al veel gedaan om gezinnen met financiële problemen te helpen. Binnen de Academische werkplaats Jeugd in Twente wordt samen met gemeenten, onderwijs en onderzoek ook gewerkt aan de zorg voor kinderen die opgroeien in armoede.
De Alliantie Kinderarmoede is ontstaan vanuit de samenwerking tussen Alles is Gezondheid, Missing Chapter Foundation en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). De Alliantie Kinderarmoede zet samenwerkingen tussen verschillende organisaties op om nieuwe, creatieve en slimme oplossingen te bedenken voor de aanpak van kinderarmoede. Iedere organisatie levert een concrete bijdrage om de effecten van kinderarmoede terug te brengen naar nul. Na de lancering van vandaag zal de Alliantie Kinderarmoede erop toezien en zorgdragen dat de initiatieven van de partners per branche kunnen groeien zodat er een synergie-effect ontstaat. Voor meer informatie zie www.alliantiekinderarmoede.nl.
We roepen alle JGZ-organisaties op om zich, net als de 14 Twentse gemeenten aan te sluiten bij de Alliantie Kinderarmoede. Kijk voor meer informatie over deelname op de website.
Bron: GGD Twente
Bekijk ook:
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.
"*" geeft vereiste velden aan