
Naar nieuw jeugdbeleid
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Nieuws 22 maart 2018
Als aandachtsfunctionaris kindermishandeling zet AJN-lid Esther Batelaan (50) zich al acht jaar in voor de veiligheid van kinderen in Amsterdam. Ook zit zij maandelijks bij de zogenoemde Gunning overleggen om mogelijke tekenen van seksueel misbruik door professionals te inventariseren. Hoe ziet zij de rol van de jeugdarts bij het voorkomen en signaleren van kindermisbruik? En hoe helpt de JGZ om kindermishandeling te voorkomen?
Esther Batelaan vertelt wat haar drijft als aandachtsfunctionaris Kindermishandeling: ‘Ik vind het zorgelijk dat in Nederland elk jaar nog steeds zo’n 120.000 kinderen slachtoffer zijn van kindermishandeling. Toen ik net als jeugdarts begon, zag ik een moeder met een prachtige dochter van 12 jaar. Zowel school, jeugdbescherming als ik hadden grote zorgen over de rol van stiefvader in het gezin. Het meisje had buikklachten, herhaalde urineweginfecties en was schrikachtig. Zowel zijzelf als haar moeder ontkenden bij herhaling dat er iets zou spelen thuis. Moeder lachte de zorgen zelfs een beetje weg. Met toestemming van moeder bleef ik contact houden met het meisje. Maanden later ging ze praten.’
Lees het complete interview met Esther Batelaan in JA! magazine #42 >
‘JGZ speelt een relevante rol bij de preventie van kindermishandeling. We zien meer dan 95 procent van alle kinderen en werken met methodes als SamenStarten en oplossingsgericht werken.’ Lees meer over SamenStarten
Aan de vooravond van de Week van de Lentekriebels (19 t/m 23 maart 2018), deelt AJN Jeugdartsen de JA! Seksualiteit (maart 2018). Naast het interview met Esther Batelaan bespreekt kindergynaecologe Concetta Salvatore het taboe op seksualiteit, heeft schrijfster van Dokter Corrie het over ‘aandacht voor het gevoel’, gaat het over prostitutie op het voortgezet onderwijs en meer. Reacties op JA! zijn welkom bij ja@ajnjeugdartsen.nl.
Lees JA! magazine #42 online >
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.