54. Blijft hangen bij optillen onder de oksels

grove motoriek

Achtergronden

 

Ontwikkelingsveld

Grove motoriek.
Neurologisch aspect

Tonus als geheel, maar vooral die van de schouder­ en rompmusculatuur.

   
Onderzoekleeftijd

 Referentiewaarden (percentage dat het kenmerk positief scoort)

Aanbevolen leeftijd

4, 8, 13, 26, 39 en 52 weken.

11-12 weken

98,3 %

13-14 weken

98,3 % 

Spreiding

Hypotonie is op de zuigelingenleeftijd altijd alarmerend. Vandaar dat het kind op elk onderzoekmoment hierop wordt onderzocht. De beoordelingscriteria blijven gelijk. Het hanteren van een p90 ­leeftijd is op dit kenmerk niet van toepassing. 

 

 

Onderzoekmethode

 

Uitgangspositie kind

Het kind ligt bloot op zijn rug op de onderzoektafel.

Uitvoering onderzoek

De onderzoeker pakt het kind onder de oksels vast. De vingers van de onderzoeker zijn daarbij gestrekt onder de oksels en de duimen wordenaan de voorzijde van de oksels gehouden. De onderzoeker tilt het kind vanuit rugligging op, houdt het kind verticaal en steunt daarbij zonodig met zijn gestrekte vingers de achterzijde van het hoofd van het kind. De voeten van het kind mogen de ondergrond niet raken.

Observatie

De onderzoeker observeert of het kind stevig op zijn handen blijft hangen en niet de neiging vertoont tussen de handen door te glijden.

   
Beoordeling

 

Positief

Het kind blijft stevig hangen op de handen van de onderzoeker.
Negatief

Het kind vertoont de neiging door de handen van de onderzoeker te glijden vanwege hypotonie van de romp en schoudergordel.

   
Registratie

+ Bij positieve respons.

- Bij negatieve respons.

Discipline JV, VS en JA mogen alle onderdelen doen.
Informatie over overleg / consultatie  Indien de JV het kenmerk uitvoert volgt op een negatieve score altijd overleg met VS/JA.
Alarmsymptoom

Neiging om tussen de handen door te glijden: op korte termijn consultatie van VS/JA.

   
Overweging

Hypotonie, waardoor bij dit kenmerk het kind de neiging heeft tussen de handen van de onderzoeker door te glijden, is altijd een alarmerend verschijnsel (Touwen, 1990).

Dit kenmerk is ook van belang voor de JGZ-richtlijn Vroeg en/of small voor gestational age (SGA) geboren kinderen.

 

Let op: Deze video's zijn niet geschikt om met ouders te delen als DIY-video's omdat het uitvoeren van de test kan leiden tot gevaarlijke situaties. En dient voor de professionals als audiovisuele ondersteuning bij de beschreven instructie.

Bijkomende instructie voor professionals: Voor de zekerheid is het, in het geval dat het hoofd van het kind nog erg wiebelt, beter om als onderzoeker de achterzijde van het hoofd met gestrekte vingers te ondersteunen. Het kind hoeft niet zo hoog opgetild te worden. Het belangrijkste is, dat de voeten de ondergrond niet mogen raken.

4 weken

8 weken

13 weken

26 weken

39 weken

1 jaar

Deel dit met je netwerk