Van Wiechenonderzoek

Welkom op de subsite over het Van Wiechenonderzoek. Het NCJ heeft de taak de kwaliteit van de uitvoering van het Van Wiechenonderzoek in de JGZ te borgen en ervoor te zorgen dat het Van Wiechenonderzoek blijft aansluiten bij wetenschappelijke ontwikkelingen en ontwikkelingen binnen de JGZ. Daarnaast stimuleert en ondersteunt het NCJ wetenschappelijk onderzoek naar het Van Wiechenonderzoek.

Inleiding

Het Van Wiechenonderzoek is in Nederland de gouden standaard voor het begeleiden van de ontwikkeling van het jonge kind (0–4 jaar) en het hierbij zo goed mogelijk betrekken van de ouders. Daarnaast draagt het bij aan het tijdig opsporen van ontwikkelingsproblemen en -stoornissen en kan het de noodzaak tot verder onderzoek onderbouwen.

Lees meer

Van Wiechen-kenmerken

Hier vind je alle beschrijvingen van de ontwikkelingskenmerken van het Van Wiechenonderzoek.

Lees meer

Van Wiechenfilmpjes voor ouders

TNO heeft de vragenlijst met korte filmpjes van de Van Wiechen-kenmerken voor ouders beschikbaar gesteld, zodat ouders voorafgaand aan een consult zelf kunnen kijken naar de ontwikkeling van het kind. De resultaten worden in een (beeld)bel of face-to-face consult besproken. De Van Wiechenfilmpjes vervangen niet het Van Wiechenonderzoek door de professionals, maar ondersteunen het gesprek tussen de professional en de ouder. Hier vind je de links naar de vragenlijst met filmpjes, de werkinstructie, een voorbeeld uitnodigingsbrief en suggesties voor registratie in het DD JGZ. 

 


Implementatie

Het Van Wiechenonderzoek is alleen goed uit te voeren met een gedegen kennis van de achtergronden van het onderzoek en vaardigheid in het uitvoeren van het onderzoek. Hiervoor worden cursussen aangeboden.

Lees meer

Ondersteunend materiaal

Hier vind je een link naar het handboek 'Ontwikkelingsonderzoek in de Jeugdgezondheidszorg', de Van Wiechenonderzoeksschema's, een e-learning Van Wiechenonderzoek en informatie over de eisen die aan onderzoeksmaterialen gesteld worden.

Lees meer