Onderwerp

Armoede

Ongeveer 1 op de 11 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Het opgroeien in (langdurige) armoede heeft veel gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen.

Wat kan jij doen?

Armoede is een groot samenlevingsvraagstuk. Op landelijk en lokaal niveau staat armoede inmiddels hoog op de agenda. De verantwoordelijkheid van de uitvoering is vooral lokaal georganiseerd. De hoeveelheid aan regelingen en partijen maakt het soms nodeloos ingewikkeld voor kinderen, gezinnen en de professionals die werken met die gezinnen.

In dit complexe veld kan de JGZ voor deze kinderen en hun gezinnen het verschil maken. Zij ontmoeten immers het merendeel van de kinderen en hun ouders en staan midden in de samenleving. Dit vraagt wel om goede lokale afspraken tussen de gemeente, de JGZ en andere relevante partners.

Samen met het netwerk van het NCJ en de partners van de Alliantie Kinderarmoede helpt het NCJ landelijke en lokale samenwerking op gang te helpen. Het gaat om lokaal doen én landelijk delen!  Wij staan naast de JGZ klaar voor vragen vanuit gemeenten en we inspireren gemeentebestuurders om te investeren in preventie en samenwerking. Op deze manier slaan we een brug tussen relevante partijen, landelijk en lokaal, om het welzijn van kinderen en gezinnen samen te vergroten.

Nieuwsgierig en aan de slag?

Om dit concreet handen en voeten te geven zijn er verschillende handreikingen en interventies die helpen om aan de slag te gaan. Ook is er actuele kennis en ondersteuning beschikbaar. Zo zijn er binnen de JGZ tientallen aandachtsfunctionarissen kinderarmoede actief en het NCJ biedt scholing, trainingen en workshops op maat aan.

Aan de slag binnen jouw gemeente of meer weten over de Alliantie kinderarmoede? Neem dan contact met ons op!

Bekijk ook:

Meer weten?

Nathalie de Sousa

Adviseur

Lees meer over Nathalie de Sousa

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.