
Vacatures bij het NCJ
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) heeft twee vacatures openstaan. Hieronder lees je meer over de functies van communicatieadviseur en adviseur/projectleider richtlijnen.
Nieuws 22 maart 2018
In afstemming met de Universiteit van Denver gaat VoorZorg zelfstandig verder in Nederland. De Nederlandse uitvoering wordt gecoördineerd door het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). De overgang is per 1 april 2018 en dan wordt ook de Nederlandse uitstraling, het nieuwe beeldmerk en het aangepaste materiaal officieel van kracht. De lancering met betrokken organisaties en VoorZorgverpleegkundigen is in de eerste week van maart geweest en zeer positief ontvangen.
Dat betekent ook dat alle informatie op www.voorzorg.info geactualiseerd wordt. We verzoeken je om www.voorzorg.info na 1 april 2018 te raadplegen voor actuele informatie en downloads. Hier kun je ook altijd de meest recente informatie vinden.
De doelstellingen en bewezen effectieve aanpak zijn onveranderd van kracht:
VoorZorg is een preventief programma ter ondersteuning bij zwangerschap en ontwikkeling van kind en gezin bij zeer kwetsbare zwangeren. Dat wil zeggen: bij vrouwen die te maken hebben met een cumulatie van risicofactoren. Het programma is evidence based effectief bij jonge vrouwen, zwanger van hun eerste kind.
Voor andere zeer kwetsbare zwangeren (waar al wel kinderen zijn) wordt nu in de Nederlandse situatie gekeken of het mogelijk is om op dezelfde basis een aanpassing van VoorZorg te maken.
Effectieve elementen in VoorZorg zijn:
Indien er sprake is van een cumulatie van risicofactoren hebben kinderen niet de garantie om een zo goed mogelijke opvoeding te genieten en is de kans op kindermishandeling, het ontwikkelen van psychische stoornissen of het ontwikkelen van ernstige gedragsproblemen groter. Het is van belang om een zorgwekkende opvoedingssituatie te voorkómen of op te heffen door zo spoedig mogelijk te starten met effectieve interventies. Des te eerder gestart wordt met effectieve interventies, des te kleiner is de kans op het ontstaan van schade in de zwangerschap, opvoedingsonmacht, kindermishandeling, psychische stoornissen en de ontwikkeling van gedragsproblemen. Door al in de zwangerschap een interventie te plegen, kan worden voorkomen dat een kind en een gezin in een neerwaartse spiraal raken en kunnen schadelijke effecten beperkt blijven. Hierbij geldt dat hoe jonger effectieve ondersteuning ingezet wordt, des te meer kans op effect. En bij zo vroeg mogelijk wordt bedoeld: preconceptioneel, in de zwangerschap en in de jonge kinderjaren.
De JGZ heeft een unieke rol dankzij haar expertise op preventie. Samen met ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland ontwikkelde het NCJ de JGZ Preventieagenda. Door focus aan te brengen en samen te werken met anderen kan de JGZ écht het verschil maken in de aanpak van maatschappelijke uitdagingen. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief JGZ Preventieagenda.
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) heeft twee vacatures openstaan. Hieronder lees je meer over de functies van communicatieadviseur en adviseur/projectleider richtlijnen.
Het 146e OMT heeft in februari 2023 geadviseerd om de specifieke maatregelen met betrekking tot COVID-19 te stoppen en voortaan generieke maatregelen toe te passen voor respiratoire infecties. GGD-testlocaties zullen daarom worden afgebouwd. Uiteraard kunnen mensen zelf besluiten een zelftest te doen.
Een multidisciplinair hulpaanbod kan voorkomen dat ouders met de zorgen over hun jonge kind van het kastje naar de muur worden gestuurd. Alleen dwarsbomen de alsmaar oplopende wachttijden deze aanpak meer en meer. Het team Aanpak Wachttijden pleit voor structurele systeemoplossingen.
"*" geeft vereiste velden aan