Nieuws 30 november 2021

Verdiepingsworkshops voor GIZ-getrainde professionals

Hoe kun je met gebruik van de GIZ-methodiek in gesprekken met (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren (nog meer) ondersteunen op de thema’s leefstijl, armoede, ouderschap, veerkracht en veiligheid & trauma? Voor GIZ-getrainde professionals zijn er verschillende (online) verdiepingsworkshops beschikbaar. In totaal volgden ruim 400 GIZ-getrainde professionals de verdiepingsworkshops en gaven gemiddeld een dikke 8 bij de evaluatie!

De GIZ (Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften). is een effectieve gespreksmethodiek die professionals helpt om, samen met (aanstaande) ouders, jeugdigen en andere professionals, te bepalen hoe het gaat en wat nodig is. De veerkracht van ouders, kinderen en jongeren en hun eventuele behoefte aan ondersteuning kan met behulp van de leeftijdsspecifieke GIZ-schema’s in kaart gebracht worden.

Voor GIZ-getrainde professionals is er een incompany aanbod van 4 verschillende (online) verdiepingsworkshops: ‘In gesprek met de GIZ … ‘, over de thema’s: aansluiten bij ouders & ouderschap, veiligheid & trauma, gezonde leefstijl & overgewicht en het bespreekbaar maken van geldzorgen & armoede. De nadruk van de workshops ligt op gespreksvoering met behulp van de GIZ-methodiek.

Daarnaast is er een webinar beschikbaar in samenwerking met Triple P over de veerkracht van kinderen.

Praktisch toepasbaar in de praktijk

“In gesprek met de GIZ over…..”

Aansluiten bij ouders & ouderschap

  • Hoe blijf je aansluiten bij ouders als de situatie complex is?

Wanneer je werkt met de GIZ is het je doel om samen met een ouder (of jeugdige) een inschatting te maken van de eventuele zorgbehoeften. Het is belangrijk dat je je daarbij verplaatst in het perspectief van de ouder en jeugdige en de regie op inhoud, waar mogelijk, uit handen geeft. Jij stuurt het proces maar de cliënt geeft aan wat op dat moment belangrijk is en prioriteit heeft. Je werkt vanuit een bejegening vanuit gelijkwaardigheid.

Tijdens deze (online) verdiepingsmodule krijg je handvatten aangeboden om júíst in die complexe situaties de verbinding met ouders steeds opnieuw te kunnen vinden. Die verbinding is immers de voorwaarde om kwetsbare onderwerpen te bespreken. Zonder verbinding zal geen enkele ouder zich werkelijk openen.

Deze verdieping wordt aangeboden door GIZ-trainer José Koster (LinkedIn). Zij is ouderschaps- en communicatiedeskundige. Ze heeft ruime ervaring en kennis over o.a. ouderschap & opvoedondersteuning.

Het overtrof mijn verwachtingen

Geldzorgen & Armoede

  • Hoe kan de GIZ-methodiek helpen bij het bespreekbaar maken van geldzorgen en armoede?

Stel, in gesprek met een ouder signaleer je stress en overbelasting. Of je spreekt een jongere die regelmatig een maaltijd overslaat. In beide gevallen vermoed je dat er sprake is van financiële problemen in het gezin. Vind jij het ook zo lastig om het onderwerp ‘armoede’ dan ter sprake te brengen? De GIZ-methodiek biedt je hiervoor handvatten.

Tijdens deze verdieping leer je meer over het onderwerp geldzorgen en armoede en de signalen die hierop duiden. Je leert aan de hand van de GIZ-methodiek geldzorgen en armoede bespreekbaar te maken en te komen tot een actieplan met toeleiding naar de juiste hulp. Voorafgaand aan de training ontvang je uitgebreid informatiemateriaal over het onderwerp. De focus van de training zelf ligt op gespreksvoering.

Deze verdieping wordt gegeven door GIZ-trainer Babs Smith (LinkedIn). Babs helpt mensen te ‘communiceren met impact’. Als communicatietrainer ontwikkelt en verzorgt zij diverse communicatietrainingen voor professionals in o.a. zorg & welzijn, onderwijs en bij de overheid. Haar specialisatie is ‘motiverende gespreksvoering’. 

Enthousiaste trainer met veel know-how

(On)veiligheid & trauma

  • Hoe bespreek je signalen van (on)veiligheid en trauma met de GIZ-methodiek?

Deze verdieping richt zich op de gevolgen van trauma die onder andere ontstaat door een onveilige thuissituatie en hoe je dit bespreekbaar maakt aan de hand van de GIZ-methodiek. We behandelen de signalen van trauma en hoe deze elkaar in stand houden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan stressreductie.

Wanneer er onvoldoende basiszorg of onveiligheid is moeten er veiligheidsafspraken gemaakt worden. Tijdens de verdieping besteden we aandacht aan de vereisten voor een werkzame veiligheidsafspraak.

Deze verdieping wordt verzorgd door GIZ-trainer Thera Hoegen (LinkedIn). Zij is integratief kindertherapeut en trainer op de aandachtsgebieden huiselijk geweld, sociale veiligheid en 1Gezin1Plan.

Inspirerende scholing

Gezonde leefstijl & overgewicht

  • Hoe bespreek je met de GIZ-methodiek (ongezonde) Leefstijl en gezondheid?

De GIZ-methodiek leent zich uitstekend voor het op een positieve manier bespreekbaar maken van gezondheid. Tijdens deze verdieping worden een aantal gedragstherapeutische principes en communicatiestrategieën besproken die tijdens het GIZ-gesprek met ouders, kinderen en jongeren over (een gezonde) leefstijl kunnen worden ingezet. Het accent ligt hierbij op het individuele contact tussen kind en ouder. Waarbij er veel aandacht zal zijn voor de vragen wat er goed gaat. De relatie en het vertrouwen tussen en met de professional en ouders is het belangrijkste gereedschap.

Voorafgaand aan de training ontvang je informatiemateriaal over het onderwerp. De focus van de training zelf ligt op gespreksvoering.

Deze verdieping wordt verzorgd door GIZ-trainer Monique L’Hoir (LinkedIn). Zij is gezondheidsbevorderaar bij de GGD Noord- en Oost Gelderland & onderzoeker bij de Wageningen Universiteit.

Praktisch, goed toepasbaar en interactief

Veerkracht

  • Webinar veerkracht bij kinderen stimuleren i.s.m. Triple P

Tijdens de coronacrisis is duidelijk geworden dat iedereen op een andere manier met een crisis omgaat. Het ene kind lijkt van nature veel veerkrachtiger en weerbaarder dan het andere. Ouders kunnen hun kind helpen om veerkrachtiger en weerbaarder te worden. In dit webinar leer je de Triple P-strategieën die we ouders bijbrengen om hun kind te helpen positiever in het leven kunt laten staan, om te gaan met negatieve gevoelens en voor zichzelf op te komen. Je krijgt praktische tips die je eventueel aan ouders door kan geven. Na dit webinar ben je echter niet geschoold in Triple P.

Het eerste uur van het webinar bestaat uit interactieve informatieoverdracht en in het tweede deel  is er ruimte om vragen te stellen. Na afloop van het webinar krijg je een tipsheet opgestuurd met aanvullende informatie over veerkracht bij kinderen stimuleren.

Het webinar wordt gegeven door Carine Kielstra (LinkedIn), hoofdtrainer van Triple P Nederland, orthopedagoog en klinisch docent op de VU.

Het webinar is ook toegankelijk voor professionals die niet getraind zijn in de GIZ-methodiek.

Interesse?

Neem bij interesse en een aanbod op maat contact op via: giz@ncj.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.