Het NCJ organiseert samen met AJN en V&VN Kennis on Tour: regionale bijeenkomsten over actuele thema’s, bestemd voor JGZ-professionals. In het najaar van 2018 maken we een tournee met een bijeenkomst over ‘Investeren in de eerste duizend dagen’ en ‘Hechting’. Investeren in de eerste duizend dagen is investeren in een gezonde en kansrijke nieuwe generatie. Een gezonde ontwikkeling en veilige hechting in deze periode maken het verschil voor de rest van het leven. De JGZ kan hierbij een cruciale rol spelen. Aanmelden voor één van de bijeenkomsten kan vanaf 1 juni.
Data en locaties
De bijeenkomst vindt dit najaar van 16.00 tot 20.00 uur plaats op:
Accreditatie wordt aangevraagd.
Kosten: €50,- pp.
De bijeenkomst bestaat uit een lezing en een interactief deel, waarin we samen op zoek gaan naar de rol van en bijdrage door de jeugdgezondheidszorg ten aanzien van beide thema’s. De lezing tijdens de bijeenkomsten wordt verzorgd door Drs M.J. (Marja) Rexwinkel, klinisch psycholoog, psychotherapeut en Infant Mental Health Specialist. Marja is opleider op het gebied van het jonge kind, ouderschap en Infant Mental Health, en mede oprichter van het platform ‘1001 kritieke dagen’. Zij is werkzaam in eigen praktijk de OuderKindLijn waar vanuit bovenstaande geïntegreerde visie gewerkt wordt.
Meld je aan voor een bijeenkomst (vanaf 1 juni) >
Investeren in de eerste duizend dagen
De laatste jaren komt er steeds meer wetenschappelijke kennis over de vroege kindertijd. Deze nieuwe kennis, ‘Infant Mental Health of developmental science of early childhood’, integreert het huidige wetenschappelijke onderzoek op het gebied van ontwikkelingspsychopathologie, (epi)genetica en neurowetenschappen. De meest vormende periode speelt zich af in de eerste levensjaren met ervaringen die wij ons het minst kunnen herinneren, maar die in ons lichaam en brein verankerd zijn. Deze periode fungeert als blauwdruk voor onze verdere ontwikkeling. Een periode die een bron van veerkracht kan zijn, maar ook een bron van risico. Het gaat in deze kennis om integratie van het lichamelijke, emotionele en sociaal maatschappelijke domein voor elke professional die met zwangeren en jonge kinderen en hun ouders werkt.
Bekijk het manifest 1001 kritieke dagen >
Hechting
De kennis over hechting, in de wetenschappelijke wereld ‘gehechtheid’ genoemd, is hierin een essentieel onderdeel. De dagelijkse regulatieprocessen tussen ouder en kind, rond slapen, huilen, voeden, eten en gedrag, zijn de voorlopers van gehechtheid op anderhalf jarige leeftijd. De ouder kan in deze eerste periode gezien worden als de psycho-biologische regulator van deze processen, die zich in de ouder-kind interacties afspelen. Juist met problemen of klachten rond deze dagelijks processen melden ouders zich met hun kind bij de professionals in de jeugdgezondheidszorg. Met als reden dat hun kind te veel huilt, niet eet, niet slaapt, onrustig is en vaak vanuit de gedachte ‘mijn kind heeft pijn, er is medisch iets niet in orde’. Professionals in de jeugdgezondheidszorg kunnen juist door hun breed geïntegreerde kennis van het kind en biopsychosociale benadering, waarbij medische kennis wordt verbonden met de psyche en het sociale domein, hierbij van essentieel belang en meerwaarde zijn.
Ook de minister benadrukt in zijn landelijk actieprogramma ‘kansrijke start’ het belang van de eerste jaren, te starten bij de zwangerschap. In deze Kennis on Tour wordt u op de hoogte gebracht van de nieuwste kennis op het gebied van de twee thema’s en wat de betekenis hiervan is voor geïntegreerde preventie en interventie, heel specifiek voor uw vak.
Bekijk het themadossier hechting >
Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Yvonne Vanneste.
Bekijk ook: