Blog 19 juli 2016

Puzzelkinderen eerder in beeld

Als ouder heb je weleens intuïtief het gevoel dat er iets met je kind aan de hand is. Dat kan net dat subtiele verschil zijn in de glimlach waarmee je kind je tegemoet treedt.

Of een plotselinge stemmingswisseling die iedereen in huis in rep en roer brengt. Zoals het vaak gaat, poog je contact te maken en een gesprek te starten om erachter te komen wat er aan de hand is. Of je checkt je gevoel bij iemand die jouw kind kent en dagelijks meemaakt. In vele gevallen blijft het bij ‘een reactie op een teleurstellende afwijzing van een speelvriendje’ of ‘gewoon een slechte dag op de crèche’. Bij ‘puzzelkinderen’ is het anders. Fundamenteel anders.

Puzzelkinderen

Bij deze kinderen weten de meeste ouders intuïtief zéker dat er iets mis is met de ontwikkeling van hun kind. Wat er precies aan de hand is, weten ze vaak niet. Vele puzzelstukjes vallen op hun plek, maar een aantal ontbreekt. Waar te beginnen: thuis, op de crèche of in de klas? Dikwijls slaat de twijfel toe. Misschien valt het toch wel mee, denken sommige ouders. Is het een overtrokken reactie en doe ik nu hetzelfde als al die andere overbezorgde ouders? Is er wel echt iets aan de hand? Ja, er is iets aan de hand en ik wil weten wat het is, spreekt een innerlijke stem je dan toe. De zoektocht begint.

De vraag van het kind en de ouders centraal

De sociale netwerken van deze ouders – zoals familie en vrienden, op het internet, het schoolplein of op het werk – zijn vaak de primaire klankbordgroepen waar zij hun zorgen delen. Hoe eerder professionals kunnen aanhaken, hoe eerder de ontbrekende puzzelstukjes gevonden en op hun plek gelegd kunnen worden. Het luistert nauw waar je als professional de zoektocht start. De valkuil om vanuit het probleem te denken, ligt op de loer. Het jeugddomein redeneert immers vaak vanuit losse, van elkaar gescheiden hulpvragen. Voor elk probleem het juiste aanbod. Bij ‘puzzelkinderen’ werkt dit in ieder geval niet. De werkwijze van Integrale Vroeghulp biedt soelaas.

Integrale Vroeghulp is een samenwerkingsverband van – per regio verschillende – organisaties op het gebied van vroegsignalering, integrale diagnostiek, gezinsondersteuning, onderwijs en zorg voor jonge kinderen met ontwikkelingsachterstanden als gevolg van een (mogelijke) beperking. De kracht van Integrale Vroeghulp is dat de vraag van het kind en de ouders centraal staat. Geen improductieve kant-en-klaar oplossingen voor deelproblemen, maar het serieus nemen van de zorgen van ouders en een situatieschets vanuit het kind. Het blijkt een succesvolle werkwijze te zijn. En dat al ruim 15 jaar lang!

Integrale Vroeghulp als een van de ontbrekende puzzelstukjes

Regelmatig worden we in de media met voorbeelden geconfronteerd waar betrokken en bevlogen organisaties en professionals met tomeloze energie ontzettend veel dingen doen voor hun cliënten. Met de beste bedoelingen. En dan blijkt het toch niet altijd goed te gaan. Het gaat in sommige gevallen zelfs verschrikkelijk mis. Een treurige werkelijkheid door niemand gewenst.

In het transformerend jeugddomein zijn gemeenten en organisaties gezamenlijk op zoek naar ontbrekende puzzelstukjes omtrent integraal werken, vraaggerichte hulp- en zorgverlening en bovenal het versterken van de eigen kracht van ouders en kinderen. Voor deze kwetsbare kinderen en hun ouders heb je als gemeente met structureel inkopen van Integrale Vroeghulp de sleutel voor transformatie in handen. De professionals in het brede jeugddomein kunnen de kracht van deze werkwijze efficiënt en effectief inzetten. De ouders hebben de regie. Rationeel én intuïtief weten we dus dat Integrale Vroeghulp onze bondgenoot is bij het veilig en gezond opgroeien van kinderen.

 

Igor Ivakic is directeur van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Het NCJ is het innovatie- en kenniscentrum voor de jeugdgezondheidszorg in Nederland. Het NCJ stimuleert vernieuwing van het vak, zet jeugdgezondheid op de agenda en maakt beproefde kennis toegankelijk. Het NCJ is een van de kernpartners van de Taskforce Integrale Vroeghulp (IVH).

Meer informatie:

www.ncj.nl / www.integralevroeghulp.nl

Bron: Deze blog is op 19 juli 2016 verschenen op Binnenlands Bestuur.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.