
Nieuw artikel in TJGZ over vaccineren doen we samen
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Nieuws 28 oktober 2021
Hoe werkt de JGZ samen met lokale preventiepartners als het gaat om beweegstimulering van kinderen? Dat was de vraag waar Frida Klein Hazebroek vanuit haar studie, als stagiaire bij het Kenniscentrum Sport & Bewegen, mee aan de slag is gegaan. Nieuwsgierig naar mooie voorbeelden uit de praktijk, gelardeerd met kennis vanuit de literatuur heeft zij in haar onderzoek de succesfactoren en belemmeringen en in kaart gebracht.
Beweegstimulering, ook voor de allerkleinsten, wordt steeds meer erkend als één van de vier basis leefstijlelementen (naast voeding, slaap en een gezonde stresshantering) die ons in balans en gezond kunnen houden. In de Jeugdgezondheid is veel oog voor hoe kinderen zich ontwikkelen als het gaat om bewegen en wordt er o.a. gewerkt vanuit onderbouwde richtlijnen zoals de richtlijn Motorische Ontwikkeling en de richtlijn Houding en Bewegen.
Beweegstimulering is niet alleen aan de orde via de consulten met jeugdigen en ouders , maar gebeurt ook steeds meer door de eigen omgeving beweeg-uitnodigend in te richten. Er was echter nog weinig bekend over de manieren waarop de JGZ al met lokale partners samenwerkt voor beweegstimulering.
BEKIJK DE INSPIRATIEGIDS ‘BEWEEGSTIMULERENDE INRICHTING JGZ >
Uit het onderzoek blijkt dat JGZ en preventiepartners veelal enthousiast zijn over samenwerken en dit ook aanmoedigen. Daarentegen wordt een samenwerking regelmatig als eerste opzij geschoven als de werkdruk hoog wordt. Ook blijkt een belemmerende factor te zijn wanneer men de opdracht krijgt te gaan samenwerken en de samenwerking niet zichtbaar wordt gemaakt naar buiten.
De JGZ zoekt met name een signalerende en observerende rol in de samenwerking waarbij zij inhoudelijk minder is betrokken. Een juiste houding, financiering en kennis over samenwerkingspartners zijn genoemd als succesfactoren van een samenwerking voor beweegstimulering waarbij de JGZ betrokken is.
Wil je meer weten over dit onderzoek, de presentatie volgen en meepraten over samenwerking rondom beweegstimulering, meld je dan aan voor JGZ Live! op 15 december van 15.00 – 16.30 uur.
"*" geeft vereiste velden aan
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Dit artikel van het NCJ (van Tartwijk et al., 2025), waaraan Roos van Tartwijk heeft bijgedragen tijdens haar wetenschappelijke stage voor de master Geneeskunde aan de VU, laat zien dat de uitvoering van prenatale huisbezoeken binnen de jeugdgezondheidszorg sterk varieert.
Werk jij als JGZ-professional? Dan nodigen we je graag uit om mee te denken in een paneldiscussie over signaleringstools die gebruikt worden bij ouders en hun kind van 0-2 jaar oud als het gaat over ongezonde stress.