Professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen vanaf nu gebruik maken van de nieuwe JGZ-richtlijn Ondergewicht. De richtlijn beschrijft het normale gewichtsverloop, de begrippen ondergewicht en ondervoeding en geeft handelingsaanbevelingen ten behoeve van het monitoren van het gewicht en het signaleren van ondergewicht en ondervoeding; het verwijzen bij ondergewicht en/of een afbuigende gewichtscurve; en de advisering bij ondergewicht.
Onderstaand filmpje (2.20 min) toont de belangrijkste thema’s uit de richtlijn:
Implementatie
Bekijk de richtlijn op de JGZ-richtlijnenwebsite en in de JGZ-richtlijnen app. Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met praktische tools voor professionals, management en beleid. Deze tools zijn te downloaden vanaf de startpagina van de richtlijn. Voor ouders en jeugdigen is informatie aansluitend op deze richtlijn te vinden via Opvoeden.nl.
Werksessie
Op 14 mei organiseert het NCJ een werksessie voor deelnemers van het richtlijn implementatienetwerk en collega’s met affiniteit met het thema. Samen met het NCJ en de richtlijnontwikkelaar wordt dan gewerkt aan implementatievraagstukken rondom de JGZ-richtlijn Ondergewicht én de in maart verschenen JGZ-richtlijn Lengtegroei.
Deze JGZ-richtlijn is ontwikkeld door TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. De JGZ-richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de AJN, V&VN vakgroep Jeugd en NVDA, en randvoorwaardelijk door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland.
Innovatiecafé – Centering Zorg als innovatieve aanpak van zorg
Zijn jullie ook aan het nadenken over variatie in vormen aanbieden in het kader van zorg op maat/het Landelijk Professioneel Kader (LPK)? Ben je benieuwd wat Centering Zorg daarin kan betekenen? Bekijk dan deze sessie van het innovatiecafé over Centering Zorg.
Nieuws4 april 2025
Nieuw artikel in TJGZ over Developmental Coordination Disorder
Dit artikel is bedoeld om kennis en inzicht over Developmental Coordination Disorder (DCD) buiten de academische wereld te bevorderen.
Nieuws27 maart 2025
Preventie in de praktijk: de JGZ als partner voor gemeenten
De Hervormingsagenda Jeugd legt een sterke nadruk op preventie en het versterken van het gewone leven van jongeren en ouders. Hierin speelt de JGZ een cruciale rol. Het NCJ stelde een notitie op om gemeenten te ondersteunen bij het effectief samenwerken met de JGZ.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.