Professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen vanaf nu gebruik maken van de nieuwe JGZ-richtlijn Ondergewicht. De richtlijn beschrijft het normale gewichtsverloop, de begrippen ondergewicht en ondervoeding en geeft handelingsaanbevelingen ten behoeve van het monitoren van het gewicht en het signaleren van ondergewicht en ondervoeding; het verwijzen bij ondergewicht en/of een afbuigende gewichtscurve; en de advisering bij ondergewicht.
Onderstaand filmpje (2.20 min) toont de belangrijkste thema’s uit de richtlijn:
Implementatie
Bekijk de richtlijn op de JGZ-richtlijnenwebsite en in de JGZ-richtlijnen app. Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met praktische tools voor professionals, management en beleid. Deze tools zijn te downloaden vanaf de startpagina van de richtlijn. Voor ouders en jeugdigen is informatie aansluitend op deze richtlijn te vinden via Opvoeden.nl.
Werksessie
Op 14 mei organiseert het NCJ een werksessie voor deelnemers van het richtlijn implementatienetwerk en collega’s met affiniteit met het thema. Samen met het NCJ en de richtlijnontwikkelaar wordt dan gewerkt aan implementatievraagstukken rondom de JGZ-richtlijn Ondergewicht én de in maart verschenen JGZ-richtlijn Lengtegroei.
Deze JGZ-richtlijn is ontwikkeld door TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. De JGZ-richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de AJN, V&VN vakgroep Jeugd en NVDA, en randvoorwaardelijk door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland.
Afschaling COVID-19-specifieke adviezen voor de JGZ
Het 146e OMT heeft in februari 2023 geadviseerd om de specifieke maatregelen met betrekking tot COVID-19 te stoppen en voortaan generieke maatregelen toe te passen voor respiratoire infecties. GGD-testlocaties zullen daarom worden afgebouwd. Uiteraard kunnen mensen zelf besluiten een zelftest te doen.
Nieuws9 maart 2023
Lange wachttijden meerjarig probleem
Een multidisciplinair hulpaanbod kan voorkomen dat ouders met de zorgen over hun jonge kind van het kastje naar de muur worden gestuurd. Alleen dwarsbomen de alsmaar oplopende wachttijden deze aanpak meer en meer. Het team Aanpak Wachttijden pleit voor structurele systeemoplossingen.
Nieuws9 maart 2023
Nieuw: praktisch stappenplan voor lokale aanpak kinderarmoede
Kinderarmoede is een 'wicked problem' dat niet simpelweg door één organisatie op te lossen is. Niet in de laatste plaats omdat de ondersteuning voor gezinnen in armoede al bijna net zo complex is. Toch is het mogelijk om de krachten op een slimme manier te bundelen in de strijd tegen kinderarmoede én daarbij uit te gaan van wat een gezin nodig heeft. Een nieuw pragmatisch stappenplan helpt professionals hierin op weg.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.