Professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen vanaf nu gebruik maken van de nieuwe JGZ-richtlijn Ondergewicht. De richtlijn beschrijft het normale gewichtsverloop, de begrippen ondergewicht en ondervoeding en geeft handelingsaanbevelingen ten behoeve van het monitoren van het gewicht en het signaleren van ondergewicht en ondervoeding; het verwijzen bij ondergewicht en/of een afbuigende gewichtscurve; en de advisering bij ondergewicht.
Onderstaand filmpje (2.20 min) toont de belangrijkste thema’s uit de richtlijn:
Implementatie
Bekijk de richtlijn op de JGZ-richtlijnenwebsite en in de JGZ-richtlijnen app. Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met praktische tools voor professionals, management en beleid. Deze tools zijn te downloaden vanaf de startpagina van de richtlijn. Voor ouders en jeugdigen is informatie aansluitend op deze richtlijn te vinden via Opvoeden.nl.
Werksessie
Op 14 mei organiseert het NCJ een werksessie voor deelnemers van het richtlijn implementatienetwerk en collega’s met affiniteit met het thema. Samen met het NCJ en de richtlijnontwikkelaar wordt dan gewerkt aan implementatievraagstukken rondom de JGZ-richtlijn Ondergewicht én de in maart verschenen JGZ-richtlijn Lengtegroei.
Deze JGZ-richtlijn is ontwikkeld door TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. De JGZ-richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de AJN, V&VN vakgroep Jeugd en NVDA, en randvoorwaardelijk door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland.
Jeugdcriminaliteit is een complex probleem dat niet alleen door politie en justitie kan worden aangepakt. Professionals in het sociaal domein spelen een cruciale rol bij vroegsignalering en het voorkomen van afglijden naar criminaliteit. Het voorkomen van jeugdcriminaliteit vereist een proactieve benadering waarbij professionals signalen leren herkennen en adequaat reageren.
Nieuws28 september 2023
Help je mee? Vertel het reële verhaal over geldzorgen van ouders
Terwijl nieuwe verkiezingen voor de deur staan, staat het politieke en maatschappelijke debat momenteel bol van het onderwerp 'bestaanszekerheid'. Als JGZ ontmoeten jullie elke dag vele jeugdigen en hun ouders en/of opvoeders. Welke signalen pik jij als professional op over geldzorgen bij jeugdigen, ouders en/of opvoeders? Het NCJ presenteert een vragenlijst die 10 korte vragen bevat over het signaleren van geldzorgen en de wensen en mogelijkheden om iets met deze signalen te doen.
Nieuws27 september 2023
Registratieprotocol maternale vaccinatie
Naast de maternale kinkhoestvaccinatie biedt de JGZ vanaf oktober ook de maternale griepvaccinatie aan zwangeren aan. Het NCJ heeft een registratieprotocol gemaakt die beschrijft welke BDS-elementen gebruikt worden voor de registratie van de maternale vaccinaties.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.