
Nieuw artikel in TJGZ over Developmental Coordination Disorder
Dit artikel is bedoeld om kennis en inzicht over Developmental Coordination Disorder (DCD) buiten de academische wereld te bevorderen.
Nieuws 8 mei 2025
Vandaag is er weer een nieuw onderzoeksartikel verschenen in het Tijdschrift voor Jeugdgezondheid (TJGZ). In de komende weken publiceert Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg zes artikelen. Samen bestrijken ze een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen. In dit redactioneel beschrijven ze welke artikelen je de komende weken kunt verwachten.
Vaccineren is één van de meest effectieve manieren van preventie. Toch staat niet iedereen te trappelen om een vaccin te krijgen of aan hun kind te geven. Het is zorgelijk dat de vaccinatie graad dalende is, zoals bij de DTP en de BMR.
Vanuit de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Mosa werken infectieziektebestrijding en jeugdgezondheidszorg nauw samen. Christian Hoebe en Rianne Reijs hebben als gastredacteuren van TJGZ een themaserie Vaccineren voor je vastgesteld. In dit redactioneel beschrijven ze welke artikelen je de komende weken kunt verwachten. Deze artikelen bestrijken grotendeels het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Het NCJ is uitgever van TJGZ, een Nederlandstalig, open access, wetenschappelijk tijdschrift op het terrein van de jeugdgezondheidszorg. Een onafhankelijk redactieteam is inhoudelijk verantwoordelijk en draagt zorg voor het peer reviewed proces en de eindredactie op alle content. Het tijdschrift sluit aan bij de doelstelling van het NCJ om de kwaliteit van zorg op het gebied van preventie en jeugd te stimuleren. Wil je in contact komen met de redactie of zelf een bijdrage leveren? Neem contact op met de redactie.
Om de gezondheid van ieder kind te beschermen en bevorderen, is onderzoek van essentieel belang. Het NCJ is een onafhankelijke, non-profit onderzoeksorganisatie die onderzoek doet in opdracht, maar ook zelf via vragenlijsten, monitors en evaluaties. Met regionaal en landelijk inzicht in de gezondheid en gezondheidsomgeving van de jeugd, dragen we bij aan het versterken van de preventieve zorg voor jeugd.
Lees meer over het NCJ en onderzoek
Geïnteresseerd om meer over deze onderwerpen te leren en lezen of zelf een stuk in te zenden voor publicatie? Bezoek de website en meld je aan om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen.
"*" geeft vereiste velden aan
Dit artikel is bedoeld om kennis en inzicht over Developmental Coordination Disorder (DCD) buiten de academische wereld te bevorderen.
Ouders stellen vaak vragen over voeding, eetgedrag en de groei van hun kind. De JGZ-richtlijn uit 2017 ‘Voeding en eetgedrag’ biedt hierbij handvatten, met verwijscriteria op basis van biometrische gegevens. Deze criteria zijn ontwikkeld om mogelijke (risico op) voedings- of eetstoornissen tijdig te signaleren en op te pakken. In het onderzoek van Deurloo e.a is gekeken naar het aantal verwijzingen bij strikte toepassing van de criteria. Eén van de bevindingen is dat bepaalde verwijscriteria zorgt voor een hoger verwijzingspercentage.
Het doel van dit onderzoek was om na te gaan of de gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen (GM V&O) en de gezondheidsenquête (GE) voldoende betrouwbaar zijn voor beleidsbeslissingen over lengte en overgewicht bij 1-21 jarigen.