
Nieuw artikel in TJGZ over vaccineren doen we samen
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Nieuws 9 mei 2025
Vandaag is er weer een nieuw onderzoeksartikel verschenen in het Tijdschrift voor Jeugdgezondheid (TJGZ). In de komende weken publiceert Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg zes artikelen. Samen bestrijken ze een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen. Allereerst deze proefschriftbespreking over vaccinatiebereidheid.
Dit proefschrift gaat over vaccinatiebereidheid. Vaccins zijn een van de meest essentiële en effectieve middelen voor het voorkomen en beheersen van infectieziekten. Desondanks zijn zorgen en controverses rondom vaccins de afgelopen jaren toegenomen, wat wereldwijd de uitdaging vergroot om een voldoende hoge vaccinatiegraad te bereiken.
Dit proefschrift heeft daarom twee hoofddoelen: 1) inzicht krijgen in de belangrijkste factoren die vaccinatiegedrag beïnvloeden bij verschillende vaccins, contexten en doelgroepen, en 2) de impact van een motiverende gespreksvoering interventie op vaccinatieacceptatie en -intentie evalueren.
Op basis van de bevindingen uit dit onderzoek zijn belangrijke aanbevelingen voor zowel de praktijk als toekomstig onderzoek te formuleren. Ontwikkel communicatie strategieën op maat, betrek zorgprofessionals, pak ongelijkheden aan, zet in op het verbeteren van gezondheidsvaardigheden, verlaag barrières en verbeter de vaccinatie service. Evalueer de ervaringen van mensen tijdens vaccinatieafspraken en gebruik strategieën om stress en angst te verminderen.
Lees de proefschriftbespreking
Het NCJ is uitgever van TJGZ, een Nederlandstalig, open access, wetenschappelijk tijdschrift op het terrein van de jeugdgezondheidszorg. Een onafhankelijk redactieteam is inhoudelijk verantwoordelijk en draagt zorg voor het peer reviewed proces en de eindredactie op alle content. Het tijdschrift sluit aan bij de doelstelling van het NCJ om de kwaliteit van zorg op het gebied van preventie en jeugd te stimuleren. Wil je in contact komen met de redactie of zelf een bijdrage leveren? Neem contact op met de redactie.
Om de gezondheid van ieder kind te beschermen en bevorderen, is onderzoek van essentieel belang. Het NCJ is een onafhankelijke, non-profit onderzoeksorganisatie die onderzoek doet in opdracht, maar ook zelf via vragenlijsten, monitors en evaluaties. Met regionaal en landelijk inzicht in de gezondheid en gezondheidsomgeving van de jeugd, dragen we bij aan het versterken van de preventieve zorg voor jeugd.
Lees meer over het NCJ en onderzoek
Geïnteresseerd om meer over deze onderwerpen te leren en lezen of zelf een stuk in te zenden voor publicatie? Bezoek de website en meld je aan om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen.
"*" geeft vereiste velden aan
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Dit artikel is bedoeld om kennis en inzicht over Developmental Coordination Disorder (DCD) buiten de academische wereld te bevorderen.
Ouders stellen vaak vragen over voeding, eetgedrag en de groei van hun kind. De JGZ-richtlijn uit 2017 ‘Voeding en eetgedrag’ biedt hierbij handvatten, met verwijscriteria op basis van biometrische gegevens. Deze criteria zijn ontwikkeld om mogelijke (risico op) voedings- of eetstoornissen tijdig te signaleren en op te pakken. In het onderzoek van Deurloo e.a is gekeken naar het aantal verwijzingen bij strikte toepassing van de criteria. Eén van de bevindingen is dat bepaalde verwijscriteria zorgt voor een hoger verwijzingspercentage.