Nieuws 28 juni 2019

Minisymposium ‘Kansen in de Kindertijd’

Op 6 juni 2019 vond het minisymposium ‘Kansen in de Kindertijd’ plaats: hét symposium over de unieke mogelijkheden die JGZ-data bieden om baanbrekend onderzoek uit te voeren en beleid te verbeteren. We lieten zien hoe jeugdgezondheidszorg gekoppeld aan CBS-data tot leven komt en het goud van de JGZ laat blinken. Daarnaast gingen we met elkaar in gesprek over de toekomst van wetenschappelijk onderzoek met JGZ-data.

Maar liefst 80 deelnemers vanuit verschillende organisaties waren aanwezig op het minisymposium, zoals bijvoorbeeld  JGZ-organisaties, kennisinstituten, Jeugdhulp, TNO, RIVM, brancheverenigingen, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, gemeenten en onderzoeksinstellingen. Het symposium bestond uit een plenair eerste deel en werd aangevuld door twee parallelsessies.

Het symposium werd geopend door Symone Detmar (TNO) die Igor Ivakic (NCJ) interviewde over het belang van JGZ-data. Bastian Ravesteijn (EUR) en Coen van de Kraats (VU) koppelden vervolgens de eerste voorlopige resultaten van hun onderzoek terug. In het onderzoek kijken ze naar de kansenongelijkheid bij kinderen en op welk moment dit optreedt, met als doel deze kansenongelijkheid te verbeteren. Ze koppelen hiervoor JGZ-data aan gegevens uit het CBS, zoals bijvoorbeeld bestanden vanuit Werk & Inkomen en Jeugdbescherming. Vier JGZ-organisaties die zijn aangesloten bij Jeugd In Beeld (JIB), hebben JGZ-data voor dit onderzoek aan het CBS aangeleverd. Professor Menno Reijneveld (UMCG) sloot tenslotte het plenaire deel af met een korte presentatie over het belang van wetenschappelijk onderzoek.

Naast het plenaire deel waren er twee parallelsessies. In de parallelsessie ‘JGZ’ werd ingegaan op de kansen die Jeugd in Beeld biedt. Niet alleen als beleids-, spiegel- en stuurinformatie, maar ook voor onderzoek. Tanja Geerdes (NCJ) gaf inzicht in de JIB-procedure en de huidige beschikbare rapportages. Merian Bouwmeester (NCJ) presenteerde enkele landelijke cijfers over gewicht, spraak/taal ontwikkeling, visus en psychosociale ontwikkeling. Coen van de Kraats gaf een uitgebreide toelichting op de borging van veiligheid en privacy bij het verzamelen en koppelen van JIB-data en CBS-data.

In de parallelsessie ‘Onderzoek’ sprak Bastian Ravesteijn de ambitie uit om de oorzaken van kansenongelijkheid van kinderen te onderzoeken met behulp van data uit diverse bronnen. Door kennis over het ontstaan van achterstanden in het vroege leven op te nemen in beleid en praktijk, wordt het mogelijk om kansengelijkheid te vergroten. 

Wil je meer weten over het minisymposium of ook meedoen met Jeugd in Beeld? Neem dan contact op met Tanja Geerdes-Maas via tgeerdes@ncj.nl

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.