Nieuws 10 februari 2021

Met derde peiling Balansmeter zicht houden op draagkracht ouders tijdens coronacrisis

De voortdurende coronacrisis heeft een grote impact op iedereen. Met de tweede lockdown, waarbij scholen en opvang ook hun deuren weer sloten, en de dreiging van een derde golf wordt er veel gezegd en geschreven over wat dit vraagt van de veerkracht en flexibiliteit van ouders. Om zicht te kunnen blijven houden hoe het gaat met ouders, zetten we van 10 februari tot en met 3 maart voor de derde keer de Balansmeter uit. Werk je met ouders? Deel deze oproep dan onder zoveel mogelijk ouders.

Ga direct naar de balansmeter >

Gebruik deze oproep aan ouders >

Waarom een derde peiling?

Er wordt al veel gesproken en geschreven over dat de huidige coronamaatregelen nog lang van invloed zullen zijn op het veilig en gezond ontwikkelen en opvoeden van kinderen en jeugdigen. En dat het van belang is ouders te ondersteunen bij het gezond laten opgroeien van hun kinderen, juist ook tijdens deze crisis. De Balansmeter geeft niet alleen inzicht in hoe het nu gaat, maar ook inzicht in wanneer en in welke mate herstel optreedt in de veerkracht van ouders. Door de peilingen herhaaldelijk uit te zetten, kunnen we deze ontwikkelingen blijven volgen.

Met de data van de verschillende peilingen die worden gedaan met de Balansmeter en de beschikbaarheid van data gemeten voor de coronacrisis (te gebruiken als nulmeting), krijgen we inzicht in het verloop van de draagkracht en draaglast zoals die door ouders zelf wordt ervaren. Op basis van dit inzicht kunnen praktijk en beleid daarbij passende interventies en zorg inzetten en volgen in welke mate en tot wanneer dit nodig is.

Eerder is de uitkomst van de peiling van de Balansmeter meegenomen in de afweging om de scholen en kinderdagverblijven wel of niet te openen en bij de ontwikkeling van allerlei manieren om ouders te ondersteunen vanuit de JGZ.

Verschillende onderzoeken corona en ouderschap

Er zijn inmiddels verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de gevolgen van de coronacrisis voor kinderen, jongeren en gezinnen. Deze onderzoeken verschillen van elkaar in o.a. looptijd, eenmalig versus herhaalde metingen en het perspectief dat ze meten, maar geven gezamenlijk een steeds completer beeld van de situatie. Op de website van het NJi is op de pagina ‘Onderzoek naar gevolgen van de coronatijd op kinderen, jongeren en gezinnen’ een overzicht te vinden met zoveel mogelijk relevante onderzoeken.

Hoe kan de Balansmeter worden ingezet?

De Balansmeter wordt met deze peiling ingezet om als ‘een thermometer’ in de maatschappij te peilen hoe het ervoor staat met de draagkracht en draaglast van ouders bij het opvoeden en opgroeien van hun kinderen. Daarnaast kan de Balansmeter als een effectief instrument ingezet worden bijvoorbeeld bij prioritering van zorgaanbod vanuit de JGZ of ondersteuning bij gesprekken met ouders.

Uitzetten onder ouders

We willen de JGZ vragen om hun laagdrempelige en veelvuldige contacten met ouders in te zetten om de Balansmeter te delen en zoveel mogelijk ouders op te roepen deze in te vullen. Het invullen van de Balansmeter is volledig anoniem, bestaat uit 8 vragen en kost ongeveer 2 minuten tijd om in vullen. De Balansmeter kan van 10 februari tot en met 3 maart worden ingevuld.

De balansmeter als instrument gebruiken in jouw dagelijkse praktijk?

Als JGZ-professional is het mogelijk om kennis te maken met de Balansmeter in een testomgeving. Je krijgt, samen met andere vakgenoten, een korte inleiding over het instrument, je kunt zien wat de ouders zien en hoe het invullen werkt. Daarnaast kun je zien waar je als JGZ-professional de resultaten kunt bekijken, hoe je ermee kunt werken en hoe het zit met registratie in het dossier.

Het webinar vindt elke donderdag plaats om 9.30 uur en 14.30 uur. Je kunt je gratis aanmelden voor het webinar via email of je registreren via de website. Voor vragen of meer informatie over de Balansmeter kun je contact opnemen met Ingrid Staal via ingrid.staal@ggdzeeland.nl of Alex Feijt via webinar@rompany.nl

Achtergrondinformatie

De Balansmeter is op systematische wijze ontwikkeld door de Universiteit Utrecht in samenwerking met ouders, praktijk en wetenschap en bedoeld om het ouderperspectief een stem te geven.

Ouderschap en JGZ Preventieagenda

Het ouderschap is één van de grootste uitdagingen van het leven. Investeren in een positieve beleving van het ouderschap is een belangrijke beschermende factor voor het veilig en gezond opgroeien van kinderen. Ouderschap is één van de vier pijlers uit de landelijke, sectorbrede JGZ Preventieagenda. Bekijk het themadossier Ouderschap.

Meer weten?

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Yvonne Vanneste

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.