
Naar nieuw jeugdbeleid
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Nieuws 17 februari 2022
In Nederland groeit 1 op de 13 kinderen op in armoede. Dat is een groot probleem dat mens en maatschappij raakt. Gemeenten hebben met lokale partners een sleutelrol in de aanpak hiervan. Daarom slaan het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), Jeugdeducatiefonds, Sterk uit Armoede, Sociaal Werk Nederland en Divosa de handen ineen. Het doel is de komende tijd in gemeenten actief samenwerking te bevorderen voor een duurzame, opschaalbare aanpak van kinderarmoede.
Weert, Roermond, Almere en Leeuwarden zijn de eerste gemeenten waar jeugdgezondheidszorg, onderwijs, ervaringsdeskundigen, sociaal werk en gemeenten een stevige, structurele samenwerking opbouwen voor de aanpak van kinderarmoede. Dat kunnen zij dankzij:
De kennis en inzichten die zij opdoen over samenwerken aan een duurzame, schaalbare aanpak van kinderarmoede komt breed beschikbaar. Bovendien worden alle knelpunten in het systeem en stelsel teruggekoppeld aan het Rijk.
“Armoede is een veelkoppig monster. We krijgen nu de kans dit monster slim aan te pakken. Dus niet alleen levens maar generaties te redden. Laten we samen met kinderen en ouders armoede de wereld uit helpen.”
Igor Ivakic, directeur NCJ
Heb je vragen of opmerkingen, of wil je iets anders met ons delen over samenwerken aan de aanpak van kinderarmoede? Mail ons dan via pkletter@ncj.nl of khouben@divosa.nl.
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.