
Nieuw artikel in TJGZ over vaccineren doen we samen
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Nieuws 28 mei 2019
Jij en Je Gezondheid (JEJG) is een digitale gezondheidsvragenlijst die de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) gebruikt bij de preventieve gezondheidsonderzoeken binnen het voortgezet onderwijs (VO). Het doel van JEJG is om jeugdigen met risicogedragingen en (verhoogde kans op) sociaal-emotionele en sociaal-medische problemen tijdig op te sporen, te ondersteunen en zo nodig toe te leiden naar veelbelovende en effectieve (preventie)programma’s. In 2018 hebben GGD Amsterdam, GGD Drenthe en CJG Rijnmond een pilot uitgevoerd en via een proces- en effectevaluatie onderzocht in hoeverre JEJG ook bruikbaar is binnen het primair onderwijs (PO).
De digitale gezondheidsvragenlijst bestaat uit betrouwbare en valide vragen over diverse onderwerpen. Na het invullen van de gezondheidsvragenlijst ontvangen leerlingen of ouders een uitslag met tips op maat. De JGZ-professionals kunnen eveneens de uitslag inzien, zowel op individueel- als op groepsniveau.
JEJG wordt vanaf 2015 gebruikt binnen het voortgezet onderwijs. Dit gebeurt in de vorm van een vragenlijst voor leerlingen. In 2018 hebben GGD Amsterdam, GGD Drenthe en CJG Rijnmond een pilot uitgevoerd en via een proces- en effectevaluatie onderzocht in hoeverre JEJG ook bruikbaar is binnen het primair onderwijs (PO). Dit deden ze met behulp van een vragenlijst voor ouders. Uit het onderzoek komen de volgende positieve uitkomsten:
Over de resultaten van GGD Amsterdam is een factsheet geschreven. In de factsheet lees je meer over de pilot en de uitkomsten daarvan.
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Dit artikel van het NCJ (van Tartwijk et al., 2025), waaraan Roos van Tartwijk heeft bijgedragen tijdens haar wetenschappelijke stage voor de master Geneeskunde aan de VU, laat zien dat de uitvoering van prenatale huisbezoeken binnen de jeugdgezondheidszorg sterk varieert.
Werk jij als JGZ-professional? Dan nodigen we je graag uit om mee te denken in een paneldiscussie over signaleringstools die gebruikt worden bij ouders en hun kind van 0-2 jaar oud als het gaat over ongezonde stress.
"*" geeft vereiste velden aan