
Naar nieuw jeugdbeleid
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Nieuws 28 mei 2019
Jij en Je Gezondheid (JEJG) is een digitale gezondheidsvragenlijst die de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) gebruikt bij de preventieve gezondheidsonderzoeken binnen het voortgezet onderwijs (VO). Het doel van JEJG is om jeugdigen met risicogedragingen en (verhoogde kans op) sociaal-emotionele en sociaal-medische problemen tijdig op te sporen, te ondersteunen en zo nodig toe te leiden naar veelbelovende en effectieve (preventie)programma’s. In 2018 hebben GGD Amsterdam, GGD Drenthe en CJG Rijnmond een pilot uitgevoerd en via een proces- en effectevaluatie onderzocht in hoeverre JEJG ook bruikbaar is binnen het primair onderwijs (PO).
De digitale gezondheidsvragenlijst bestaat uit betrouwbare en valide vragen over diverse onderwerpen. Na het invullen van de gezondheidsvragenlijst ontvangen leerlingen of ouders een uitslag met tips op maat. De JGZ-professionals kunnen eveneens de uitslag inzien, zowel op individueel- als op groepsniveau.
JEJG wordt vanaf 2015 gebruikt binnen het voortgezet onderwijs. Dit gebeurt in de vorm van een vragenlijst voor leerlingen. In 2018 hebben GGD Amsterdam, GGD Drenthe en CJG Rijnmond een pilot uitgevoerd en via een proces- en effectevaluatie onderzocht in hoeverre JEJG ook bruikbaar is binnen het primair onderwijs (PO). Dit deden ze met behulp van een vragenlijst voor ouders. Uit het onderzoek komen de volgende positieve uitkomsten:
Over de resultaten van GGD Amsterdam is een factsheet geschreven. In de factsheet lees je meer over de pilot en de uitkomsten daarvan.
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.
"*" geeft vereiste velden aan