
Elkaar vinden in de niche ‘promotie-onderzoek’
Deze promovendikring brengt gepromoveerden en promovendi die onderzoek in de JGZ doen, deden of willen doen met elkaar in contact. Van elkaar leren en elkaar raadplegen staat centraal.
Blog 26 juni 2018
Sinds een half jaar ben ik in dienst van het NCJ en werkzaam voor de jeugdgezondheidszorg in Nederland. Wat een mooie maanden! Ik geniet van de professionals met hun passie voor hun vak en vond het heel bijzonder dat kinderen en ouders het zonder uitzondering goed vonden dat ik meekeek bij hun bezoek aan het consultatiebureau en bij de jeugdverpleegkundige op de basisschool.
Ik bewonder de creativiteit en het doorzettingsvermogen van de voorlopers op het gebied van verschillende innovaties en ik werk met allerlei mensen met ambitieuze doelen voor de jeugdgezondheidszorg in Nederland. Wat een mooi en inspirerend werk heb ik toch! En dan mag ik óók nog mijn steentje bijdragen aan de (door)ontwikkeling van de JGZ Preventieagenda. Hoe ga ik dat precies doen? Dat kan ik nu nog niet zeggen. Ik heb allerlei mensen gesproken en ben aan het broeden op een plan.
Een greep uit wat ik in de afgelopen 6 maanden al heb zien ontstaan en gebeuren binnen de JGZ Preventieagenda:
Ik ben natuurlijk niet compleet in mijn verhaal, dus……heb jij ook iets te vertellen, wil je iets laten zien of schrijven (vlog, blog, foto’s, alles is mogelijk) over jouw/jullie werkzaamheden gelinkt aan de JGZ Preventieagenda? Laat het dan aan mij of mijn collega Linda Sintniklaas weten. De nieuwsbrief JGZ Preventieagenda komt eens per 2 maanden uit en het is natuurlijk leuk en leerzaam voor ons allemaal om te horen wat er speelt binnen de JGZ-organisaties. Wat gaat er goed? Maar ook als het minder goed gaat kunnen we leren van elkaar.
Ik wil afsluiten met een vrij vertaalde tip van een van de managers die ik heb gesproken:
‘De JGZ Preventieagenda dat is een meerjarenplan, het geeft de sector een gezamenlijke koers en het helpt de JGZ in ons doel preventie beter en meer onder de aandacht te brengen bij onze samenwerkingspartners en opdrachtgevers. Als ik je een tip mag geven voor de komende tijd: ga door met ontwikkelen, zet je in voor de preventie, zet je in voor de jeugd(gezondheid) in Nederland en heb je een keertje tegenwind: Doorgaan!!!’
Ik heb er zin in, ik ga door! Samen met jullie!
Deze promovendikring brengt gepromoveerden en promovendi die onderzoek in de JGZ doen, deden of willen doen met elkaar in contact. Van elkaar leren en elkaar raadplegen staat centraal.
“Wat is randvoorwaardelijk nodig voor professionals om bij signalering van geldzorgen door te verwijzen naar een passende instantie?”
In het schooljaar van ’21-’22 hebben ruim dertigduizend jongeren vroegtijdig school verlaten. Het is de grootste stijging in de afgelopen 10 jaar. Waarom is het onderwijs niet in staat om toekomstperspectief te bieden aan jongeren? Het zijn toch niet de jongeren die stuk zijn?