NCJInspiratieInzet big data voor kansrijke start kinderen
Nieuws29 juni 2021
Inzet big data voor kansrijke start kinderen
Erasmus School of Economics ontvangt samen met het Erasmus MC Sophia en 25 andere organisaties 1,32 miljoen euro van de Nationale Wetenschapsagenda om kinderen een kansrijke start te geven met behulp van big data.
De Erasmus School of Economics zal samen met JGZ-organisaties, NCJ, andere kennisinstellingen en geboortezorg onderzoeken hoe (aanstaande) ouders tijdens de zwangerschap en vroege jeugd het beste ondersteund kunnen worden door professionals in de geboortezorg, de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het sociaal domein. Daarvoor worden nieuwe gegevens van de JGZ verzameld en onder strikte voorwaarden die de privacy beschermen, beschikbaar gesteld voor onderzoek in een beveiligde data-omgeving bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De ontwikkeling van een kind tijdens de zwangerschap en de eerste twee jaar van het leven heeft invloed op de gezondheid en ontwikkeling tijdens het hele leven. Met dit onderzoek kunnen onderzoekers de gezondheid en ontwikkeling van honderdduizenden kinderen volgen vanaf het eerste bezoek aan de verloskundige, tot aan volwassenheid. Om ouders en professionals hierbij te ondersteunen wordt een open source computerprogramma gebouwd, dat eenvoudig te gebruiken zal zijn. Ouders en professionals worden vanaf het begin betrokken bij het onderzoek. Vervolgens wordt in de praktijk onderzocht hoe inzichten uit deze gegevens (aanstaande) ouders en professionals kunnen helpen bij de beslissing welke zorg en ondersteuning het meest passend is. Een groot deel van de regionale JGZ-organisaties heeft zich aangesloten bij dit consortium en met de overige JGZ-organisaties gaan de onderzoekers het komende jaar in gesprek. Uiteindelijk moet al die nieuwe kennis bijdragen aan een kansrijke start voor alle kinderen.
Binnen de JGZ worden dagelijks dossiers digitaal overgedragen binnen en tussen verschillende JGZ-organisaties via een dossieroverdracht bericht (DOB). Het doel van de DOB is dat het digitaal dossier (DD JGZ) van de ontvangende JGZ-organisatie de informatie van de verzendende JGZ-organisatie in zijn DD JGZ krijgt. In de praktijk gebeurt dit onvoldoende en staat vaak alle informatie in een PDF. Het NCJ heeft in augustus een oproep geplaatst om knelpunten te delen. In dit nieuwsbericht staat een korte terugkoppeling van de gemelde knelpunten.
Nieuws26 januari 2023
Peiling Balansmeter: praat met ouders over balans
Hoe staat het met de draagkracht en draaglast van ouders? Welke invloed heeft de oorlog in Oekraïne, de nasleep van corona en de torenhoge inflatie op hun balans? Het NCJ bracht dit in kaart door middel van de zesde peiling met de Balansmeter.
Nieuws26 januari 2023
Geldzorgen bij ouders én professionals nemen toe
Steeds meer jeugdgezondheidszorg-professionals maken zich zorgen om hun eigen financiën. Zo blijkt uit de tweede peiling ‘Vragen over geldzorgen’ dat het NCJ in oktober 2022 onder professionals heeft gehouden.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.