Nieuws 25 april 2023

Innovatiecafé: ervaringen van GGD Drenthe met de vaccinatierobot

Op verzoek van het veld heeft het NCJ op 14 april een innovatiecafé verzorgd. Tijdens dit innovatiecafé zijn de resultaten van de pilot bij GGD Drenthe met de Robotic Process Automation (RPA) software gedeeld. Door te werken met de RPA-software worden processen rond het inplannen en afhandelen van vaccinaties geautomatiseerd. Een mooi voorbeeld van innovatie en hoe ‘robotisering’ van betekenis kan zijn voor de JGZ. GGD Drenthe werkt nu structureel met de RPA software en deze vaccinatierobot is dus hun virtuele assistent bij vaccinatieprocessen.

Bekijk de presentatie

Kijk dit innovatiecafé terug

Deze RPA software robot  kan geïnformeerde toestemming  (‘informed consent’) bij vaccinaties uitvragen. Het gaat om:

  • Een nieuwe manier om vaccinaties te plannen (en daar direct ‘informed consent’ uit te vragen).
  • Het gerobotiseerd verwerken van informed consent in een kinddossier.
  • Het gerobotiseerd verwerken van vaccinaties in het kinddossier.

Kennismaking met RPA software in de JGZ

Op 23 juli 2021 hebben innovatiepioniers van het NCJ innovatieatelier Klaas-Jan Molendijk van BCE consulting uitgenodigd om hen mee te nemen in de mogelijkheden van RPA software en wat deze techniek voor de JGZ kan betekenen. Toen stond de gerobotiseerde e-mailafhandeling voornamelijk op het programma. Bekijk de presentatie

Innovatiecafé op bezoek bij de managers meet-up

Een jaar later, op 24 juni 2022 mocht het innovatiecafé op bezoek komen bij de maandelijkse managers meet-up om samen met de collega’s Jac Korsten en Koos Timmenga van GGD Drenthe en Klaas-Jan Molendijk van BCE een presentatie te geven over de Drentsche innovatie case ‘Vaccinaties plannen en informed consent uitvragen met de virtuele collega, de RPA software robot’. Bekijk de presentatie

Ervaringen uit de pilot van GGD Drenthe

Op 14 april hebben de collega’s van GGD Drenthe samen met de maker New Dawn wederom een presentatie gegeven over hun ervaringen tijdens de pilotfase. Drenthe spreekt over een succesvol verlopen pilot waarbij de robot software het complete (groeps)vaccinatieproces verzorgt. Cliënten kunnen zelf hun afspraak inplannen op één van de locaties. Zij geven daarbij ook toestemming (informed consent), wat door de robot verwerkt wordt in het dossier. Na de vaccinatie worden de entkaarten gescand en verwerkt de software robot  de vaccinatie in het dossier. Er zijn zo’n 18.000 vaccinaties door de robot software verwerkt en deze worden opgeschaald naar 100.000.

De winst zit in:

  • Een deel van de planning is verschoven naar de ouder zelf.
  • Er is meer inzicht in wat er al gepland is en je kunt dit live op je dashboard volgen.

Er waren veel vragen over hoe GGD Drenthe hun proces inricht. Als klant/ouder kun je zelf aangeven waar en wanneer (in welk tijdslot) je je vaccinatie wilt halen. Er wordt je toestemming gevraagd om gegevens te mogen delen met het RIVM en het maken van de afspraak wordt gekoppeld aan informed consent. De software robot  maakt in het Digitale Dossier (DD) de juiste aantekening, bij de juiste ouder.

Er zijn ook waardevolle lessen geleerd:

  • De software robot kan niet uit de voeten met typefouten.
  • Het maakt heel duidelijk waar het eigen proces in een organisatie verbetering behoeft.

Samen optrekken?

Mochten JGZ-collega’s ook willen innoveren en gaan werken met deze RPA software robot dan kan zo’n proces best snel gaan. Binnen vier maanden ga je van idee naar realisatie. Daarbij is het goed om te realiseren dat samen optrekken een positieve invloed heeft op de ontwikkelkosten. En het gaan werken met een RPA software robot is een proces wat eigenlijk nooit stilstaat. Het beweegt mee met de tijd en techniek en er worden steeds nieuwe verbetermogelijkheden toegepast. Het is zeker geen statisch proces.  Zo is bijvoorbeeld in de week van dit innovatiecafé nog ‘gesleuteld’ aan het verwerken van de entkaart waardoor men nu op 95 tot 100 %  zit van de automatische verwerking.

Over het innovatiecafé

Wil jij een nieuwe werkvorm ervaren en medewerkers mee laten denken bij organisatievraagstukken? Het online innovatiecafé is dan een passende vorm voor jouw vraagstuk.

Lees meer over het innovatiecafé

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.