Nieuws 23 november 2018

Blog: ‘Kindermishandeling is toxische stress’ van Frans Pijpers

Deze week is het de Week tegen Kindermishandeling met het thema: Ik maak het verschil. Iedereen kan iets betekenen voor een kind dat opgroeit in een onveilige thuissituatie. Ook dit jaar organiseren verschillende JGZ-organisaties een activiteit tijdens de Week tegen Kindermishandeling, voor zowel ouders als voor andere JGZ-professionals. Het NCJ vroeg Frans Pijpers om voor de Week tegen Kindermishandeling een blog te schrijven. Frans Pijper is adviseur Early Life Stress (chronische stress bij kinderen) . Ook was hij hoofd jeugdgezondheidszorg en Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) bij GGD West-Brabant. Kindermishandeling is waarschijnlijk de ergste vorm van chronische stress bij kinderen.

LEES DE BLOG VAN FRANS PIJPERS >

Early Life Stress

De maatschappij is sneller en drukker geworden. Ook voor kinderen betekent dit een toegenomen sociale druk. Ook andere factoren kunnen stress opleveren, zoals gepest worden, verwaarlozing, kindermishandeling, opgroeien in armoede of een (v)echtscheiding. Als deze stress bij kinderen chronisch wordt, noemen we dit Early Life Stress. Early Life Stress is schadelijk voor de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen en kan grote gevolgen hebben tot op latere leeftijd. Het stressnetwerk ontwikkelt zich met name in de eerste 1000 dagen van een kind (-9 maanden tot 2 jaar) en in de adolescentiefase (13-24 jaar). Juist tijdens deze fasen is een kind dus kwetsbaar voor Early Life Stress.

In onderstaande video over Early Life Stress wordt uitgelegd hoe het kan dat kinderen last hebben van (chronische) stress, wat de gevolgen (kunnen) zijn voor kind en maatschappij en wat we eraan kunnen doen.

  

THEMADOSSIER EARLY LIFE STRESS

Zorgen over een kind?

Voor professionals is de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld de leidraad voor het omgaan met vermoedens van kindermishandeling. De meldcode geeft aan wanneer je advies vraagt of meldt bij Veilig. Lees wat je als professional van Veilig Thuis kunt verwachten.

Rol van de JGZ

Het is belangrijk dat je als JGZ-professional kennis hebt van preventie van kindermishandeling. Het actieplan Kindermishandeling helpt JGZ-organisaties om kindermishandeling te voorkomen en aan te pakken. De ambitie is om kindermishandeling met tien procent terug te brengen in 2020 (ten opzichte van 2016).

THEMADOSSIER KINDERMISHANDELING

Bekijk ook:

 

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.