NCJInspiratieBlog: ‘Kindermishandeling is toxische stress’ van Frans Pijpers
Nieuws23 november 2018
Blog: ‘Kindermishandeling is toxische stress’ van Frans Pijpers
Deze week is het de Week tegen Kindermishandeling met het thema: Ik maak het verschil. Iedereen kan iets betekenen voor een kind dat opgroeit in een onveilige thuissituatie. Ook dit jaar organiseren verschillende JGZ-organisaties een activiteit tijdens de Week tegen Kindermishandeling, voor zowel ouders als voor andere JGZ-professionals. Het NCJ vroeg Frans Pijpers om voor de Week tegen Kindermishandeling een blog te schrijven. Frans Pijper is adviseur Early Life Stress (chronische stress bij kinderen) . Ook was hij hoofd jeugdgezondheidszorg en Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) bij GGD West-Brabant. Kindermishandeling is waarschijnlijk de ergste vorm van chronische stress bij kinderen.
De maatschappij is sneller en drukker geworden. Ook voor kinderen betekent dit een toegenomen sociale druk. Ook andere factoren kunnen stress opleveren, zoals gepest worden, verwaarlozing, kindermishandeling, opgroeien in armoede of een (v)echtscheiding. Als deze stress bij kinderen chronisch wordt, noemen we dit Early Life Stress. Early Life Stress is schadelijk voor de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen en kan grote gevolgen hebben tot op latere leeftijd. Het stressnetwerk ontwikkelt zich met name in de eerste 1000 dagen van een kind (-9 maanden tot 2 jaar) en in de adolescentiefase (13-24 jaar). Juist tijdens deze fasen is een kind dus kwetsbaar voor Early Life Stress.
In onderstaande video over Early Life Stress wordt uitgelegd hoe het kan dat kinderen last hebben van (chronische) stress, wat de gevolgen (kunnen) zijn voor kind en maatschappij en wat we eraan kunnen doen.
Het is belangrijk dat je als JGZ-professional kennis hebt van preventie van kindermishandeling. Het actieplan Kindermishandeling helpt JGZ-organisaties om kindermishandeling te voorkomen en aan te pakken. De ambitie is om kindermishandeling met tien procent terug te brengen in 2020 (ten opzichte van 2016).
NCJ special over de implementatie van het prenataal huisbezoek
In opdracht van VWS is het NCJ met een aantal van de aanbevelingen rond het prenataal huisbezoek door de JGZ aan de slag gegaan. In deze NCJ nieuwsbrief special vind je enkele resultaten hiervan.
Nieuws3 juli 2025
Best practice PHB JGZ: ‘Samen lunchen werkt: eten moet je toch!’
In deze best practice lees je de ervaringen van Myrthe Luiten (verloskundige bij Praktijk De Nieuwe Gracht in Delft), Joke de Wit (jeugdverpleegkundige bij JGZ-ZHW) en aanstaande ouder Androniki.
Nieuws3 juli 2025
Best practice PHB JGZ: ‘Kennen en gekend worden is de basis van alles’
In deze best practice lees je de ervaringen rond het PHB JGZ van Gerie van Rijssen, beleidsadviseur jeugd en onderwijs bij de gemeente Apeldoorn.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.