Blog 24 juni 2020

De Week van de Ouder doet ertoe!

De Week van de Ouder doet ertoe. Dat kunnen we, terugkijkend op de Week van de Ouder, wel concluderen. Een Internationale Dag van de Ouder is prachtig, vindt het NCJ. Deze vindt plaats op 1 juni en is uitgeroepen door de Verenigde Naties om ouders in alle delen van de wereld te waarderen voor hun onzelfzuchtige en levenslange toewijding aan hun kinderen.

Één dag is echter niet genoeg want bewustzijn voor de ouder achter de opvoeder, en het belang van werken in verbinding met ouders staat nog in de kinderschoenen. Daarom dus een hele week aandacht voor ouderschap.

Met veel interesse hebben professionals dagelijks de bijdragen gelezen en beluisterd van verschillende deskundigen over het veerkrachtsysteem van ouders: de Buffers van Alice van der Pas. Tijdens de online afsluiting van deze week, het JGZLive!-event, lieten professionals weten de week als belangrijk en waardevol te hebben ervaren. Ze kregen deze week de erkenning dat werken met ouders niet eenvoudig is. Vaak staan zij met lege handen wanneer zij te maken krijgen met ouderschapsworstelingen of als er spannende onderwerpen moeten worden besproken. Werken met ouders is een vak apart waar veel te makkelijk over wordt gedaan. Werk je met ouders dan werk je met kwetsbaarheid en dat maakt automatisch dat er al snel veel gebeurt in de dynamiek. Om op momenten dat het spannend wordt toch in verbinding met ouders te kunnen blijven werken, moet je begrijpen hoe die dynamieken kunnen (tegen)werken. Het vraagt dat je sensitief bent voor de lading die een ouder kan ervaren in relatie tot jou en dat je herkent en erkent dat jij als professional al snel emotioneel wordt geraakt omdat er nu eenmaal altijd een kind in het spel is. Investeren in ouders is investeren in de professionals die met hen werken. Want een ouder die zich gezien, gehoord en gesteund voelt heeft automatisch meer ruimte om het kind te zien, te horen en te steunen.

Aandacht voor ouderschap is geen luxe maar een basisvoorziening. Een dikke pluim dus voor het NCJ die ouderschap deze week met verve op de kaart heeft gezet! Nu afwachten welke organisaties werkelijk gaan investeren in hun professionals en hen gedegen scholing en begeleiding gaan bieden.

Over de auteur

José Koster

José Koster is ouderschaps- en communicatiedeskundige en heeft voor het NCJ eerder een reeks video’s gemaakt over het aansluiten bij ouders. Zij traint professionals in de omgang met ouders, is supervisor en coach en heeft een praktijk voor o.a. ouderbegeleiding in Haarlem. Naast werken vanuit ouderschapstheoriën van Alice van der Pas en Daniël Stern gebruikt zij o.a. NLP, Transactionele Analyse (TA), Systemisch werk en Opvoedopstellingen. Ook is José mastertrainer van het programma ‘Het Begint Bij Mij’.

Lees meer over José Koster

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.