
Het nieuwe normaal
Enkele jaren geleden maakte Anouk van den Berg de overstap van de huisartsgeneeskunde naar de jeugdgezondheidszorg met een duidelijk doel voor ogen: zich inzetten voor een gezonder opgroeiende jeugd.
Blog 24 juni 2020
De Week van de Ouder doet ertoe. Dat kunnen we, terugkijkend op de Week van de Ouder, wel concluderen. Een Internationale Dag van de Ouder is prachtig, vindt het NCJ. Deze vindt plaats op 1 juni en is uitgeroepen door de Verenigde Naties om ouders in alle delen van de wereld te waarderen voor hun onzelfzuchtige en levenslange toewijding aan hun kinderen.
Één dag is echter niet genoeg want bewustzijn voor de ouder achter de opvoeder, en het belang van werken in verbinding met ouders staat nog in de kinderschoenen. Daarom dus een hele week aandacht voor ouderschap.
Met veel interesse hebben professionals dagelijks de bijdragen gelezen en beluisterd van verschillende deskundigen over het veerkrachtsysteem van ouders: de Buffers van Alice van der Pas. Tijdens de online afsluiting van deze week, het JGZLive!-event, lieten professionals weten de week als belangrijk en waardevol te hebben ervaren. Ze kregen deze week de erkenning dat werken met ouders niet eenvoudig is. Vaak staan zij met lege handen wanneer zij te maken krijgen met ouderschapsworstelingen of als er spannende onderwerpen moeten worden besproken. Werken met ouders is een vak apart waar veel te makkelijk over wordt gedaan. Werk je met ouders dan werk je met kwetsbaarheid en dat maakt automatisch dat er al snel veel gebeurt in de dynamiek. Om op momenten dat het spannend wordt toch in verbinding met ouders te kunnen blijven werken, moet je begrijpen hoe die dynamieken kunnen (tegen)werken. Het vraagt dat je sensitief bent voor de lading die een ouder kan ervaren in relatie tot jou en dat je herkent en erkent dat jij als professional al snel emotioneel wordt geraakt omdat er nu eenmaal altijd een kind in het spel is. Investeren in ouders is investeren in de professionals die met hen werken. Want een ouder die zich gezien, gehoord en gesteund voelt heeft automatisch meer ruimte om het kind te zien, te horen en te steunen.
Aandacht voor ouderschap is geen luxe maar een basisvoorziening. Een dikke pluim dus voor het NCJ die ouderschap deze week met verve op de kaart heeft gezet! Nu afwachten welke organisaties werkelijk gaan investeren in hun professionals en hen gedegen scholing en begeleiding gaan bieden.
Enkele jaren geleden maakte Anouk van den Berg de overstap van de huisartsgeneeskunde naar de jeugdgezondheidszorg met een duidelijk doel voor ogen: zich inzetten voor een gezonder opgroeiende jeugd.
Siegnella Concincion kreeg in haar functie als jeugdverpleegkundige steun van de Gemeente Amsterdam, GGD Amsterdam, Jeugdgezondheidszorg, Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht (AAGG) en Sarphati Amsterdam om promotieonderzoek te doen gericht op het voorkomen en terugdringen van overgewicht bij kinderen.
Yolanda Wallenburg, AIOS jeugdgezondheidszorg, heeft zich tijdens haar stage bij het NCJ beziggehouden met het thema schoolverzuim. Haar blog werpt een blik op schoolverzuimbeleid in schoolgidsen: ‘’Als dit vooral gaat over regels en sancties en weinig over ondersteuning, staat iedereen met 1-0 achter’’, vertelt ze.