Nieuws 28 februari 2019

Aandacht voor VoorZorg en Kansrijke Start in Jinek

Donderdag 31 januari 2019 waren minister Hugo de Jonge en prof. dr. Tessa Roseboom te gast bij het programma Jinek om te vertellen over het actieprogramma Kansrijke Start. Ze gingen in op het belang van gezondheid in de eerste duizend dagen van het kind en vertelden hoe samenwerking binnen een gefragmenteerde geboortezorgketen hierbij cruciaal is. Aansluiten en verbinden met het interventieaanbod van de gemeenten, zoals VoorZorg, is nodig om te zorgen dat er ondersteuning wordt geboden op alle vlakken van het leven.

Vroeg inzetten

15% van de kinderen heeft een minder goede start. Bij een moeizame start kan een kind daar een leven lang last van hebben. Daarom is het van belang om vroeg in te zetten om zo latere problematiek, zoals bijvoorbeeld overgewicht, hartproblemen, depressies en slechte schoolprestaties te voorkomen. In het actieprogramma Kansrijke Start komen wetenschap en politiek bij elkaar en wordt gezamenlijk de strijd aangegaan om de gezondheid van kinderen te verbeteren, zowel voor, tijdens als na de geboorte.

Voorzorg voor zeer kwetsbare zwangere vrouwen

Hoogleraar Tessa Roseboom en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kregen de kans om meer te vertellen over Kansrijke Start in Jinek. In het interview kwam het belang van de JGZ als belangrijke partner voor ouders in de geboortezorgketen aan bod. Er was in het bijzonder aandacht voor VoorZorg en om deze als interventie in te zetten bij zeer kwetsbare zwangere vrouwen. VoorZorg wordt ook expliciet benoemd in het actieprogramma Kansrijke Start.

VoorZorg biedt zeer kwetsbare aanstaande moeders de kans om de start van het leven van hun kind een goede start te maken. Minister Hugo de Jonge (VWS), gemeenten, partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg (JGZ) slaan daarom in het actieprogramma Kansrijke Start de handen ineen om de kinderen van vandaag en de volwassenen van morgen een betere kans te bieden. Geen valse start meer!

Bekijk hier het fragment in Jinek >

Wat is VoorZorg?

VoorZorg is een vrijwillig preventief programma dat bestaat uit een intensief schema van huisbezoeken door een hiertoe opgeleide VoorZorgverpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg. Jonge vrouwen in een situatie met cumulatie van risico’s en zwanger van hun eerst kind, krijgen, tijdens hun zwangerschap tot hun kind twee jaar wordt, ondersteuning op diverse levensterreinen en bij de verzorging en opvoeding van hun kind, gericht op het bevorderen van de gezondheid en het vergroten van de ontwikkelingskansen van de moeders en kinderen. Voor andere zeer kwetsbare zwangeren (waar al wel kinderen zijn) wordt nu in de Nederlandse situatie gekeken of het mogelijk is om op dezelfde basis een aanpassing van VoorZorg te maken.

De belangrijkste doelstellingen van VoorZorg zijn:

  • primaire preventie van kindermishandeling en ernstige ontwikkelingsproblemen bij jonge kinderen;
  • verbetering van het zwangerschaps- en geboorteproces voor moeder en kind;
  • verbetering van de gezondheid en ontwikkeling van het kind;
  • verbetering van de persoonlijke ontwikkeling van de moeder en haar mogelijkheden voor opleiding en werk, zodat zij meer kan betekenen voor haar kind.

Bekijk hier de factsheet van VoorZorg >

JGZ Preventieagenda

De JGZ heeft een unieke rol dankzij haar expertise op preventie. Samen met ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland ontwikkelde het NCJ de JGZ Preventieagenda. Door focus aan te brengen en samen te werken met anderen kan de JGZ écht het verschil maken in de aanpak van maatschappelijke uitdagingen. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief JGZ Preventieagenda.

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.