Inspiratie

Op deze pagina vind je een selectie van relevante informatie en inspiratie. Bekijk onze NCJ-publicaties, luister onze podcasts, laat je inspireren door blogs of selecteer de thema’s waar jij benieuwd naar bent.

Tip: als je wilt filteren op zowel type als thema, vink ze hieronder dan allebei aan. 

Type’s

Thema’s

Nieuws 28 november 2022

Doe mee met de gratis scholing en praktijktest SINDA!

Wil je nog scherper leren kijken naar de ontwikkeling van een baby? En een bijdrage leveren aan de wetenschappelijke onderbouwing van het ontwikkelingsonderzoek in de JGZ? Doe dan mee met de gratis scholing en praktijktest SINDA!

Nieuws 29 september 2021

Update Van Wiechenonderzoek: werk in uitvoering

De studie ‘Hernieuwde evaluatie van de referentiewaarden van het Van Wiechenonderzoek’* levert gedetailleerde informatie over de referentiewaarden (percentage kinderen dat een kenmerk positief scoort). In dit nieuwsbericht lees je waar je deze informatie vindt op onze website.

Nieuws 26 augustus 2021

Nieuwe pop Van Wiechen: David

Al jaren wordt voor de uitvoering van het Van Wiechenonderzoek gebruik gemaakt van pop Jono. Echter, pop Jono is niet meer leverbaar.

Nieuws 29 juli 2021

Implementatieplan Van Wiechenfilmpjes beschikbaar

De Van Wiechenfilmpjes zijn inmiddels een begrip in de JGZ. Vele JGZ-professionals maken er gebruik van. Ouders ontvangen voorafgaand aan het consult een vragenlijst met korte filmpjes van de Van Wiechen-kenmerken, zodat zij zelf kunnen kijken naar de ontwikkeling van het kind. De resultaten worden vervolgens in een (beeld)bel of face-to-face-consult besproken. De Van Wiechenfilmpjes vervangen niet het Van Wiechenonderzoek door de professional, maar ondersteunen het gesprek tussen de professional en de ouder.

Nieuws 29 juni 2021

Heeft jouw organisatie een gecertificeerd Van Wiechen-instructeur?

De afgelopen jaren heeft het NCJ in samenwerking met de NSPOH de registratie tot instructeur Van Wiechen geprofessionaliseerd. Naast een vijfjaarlijkse, transparante onderwijscyclus voor de bijscholing van de reeds gecertificeerde instructeurs, is ook het register van bestaande Van Wiechen-instructeurs opgeschoond (volgens de geldende voorwaarden voor registratie).

Nieuws 14 juni 2021

Van Wiechen-instructeurs en JGZ-professionals gezocht om mee te denken over feedbackmodule voor ouders

TNO heeft DIY-filmpjes ontwikkeld om ouders meer te betrekken bij het Van Wiechen ontwikkelingsonderzoek. Binnen het project is ook een demo ontwikkeld waarin ouders feedback krijgen n.a.v. hun antwoorden per kenmerk.

Nieuws 31 maart 2021

Nieuwe vormenstoof voor Van Wiechen onderzoek

Mediost B.V. heeft op verzoek van en in overleg met het NCJ een vormenstoof laten maken voor de uitvoer van het Van Wiechenonderzoek. Sinds 2021 is de vormenstoof in de oude maatvoering niet meer leverbaar.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.