
Brochure handvatten ontwikkelingsvoorsprong bij kinderen van 0-6 jaar
Bekijk de brochure met praktische handvatten over het herkennen van ontwikkelingsvoorsprong en het gesprek met ouders hierover.
Op deze pagina vind je een selectie van relevante informatie en inspiratie. Bekijk onze NCJ-publicaties, luister onze podcasts, laat je inspireren door blogs of selecteer de thema’s waar jij benieuwd naar bent.
Tip: als je wilt filteren op zowel type als thema, vink ze hieronder dan allebei aan.
Types
Thema’s
Bekijk de brochure met praktische handvatten over het herkennen van ontwikkelingsvoorsprong en het gesprek met ouders hierover.
Sinds de landelijke invoering van Van Wiechen Continu (VWC) als de nieuwe standaard voor het Van Wiechenonderzoek is er veel gebeurd. Waar staan we nu?
In 2025 wordt het Van Wiechen Continu als nieuwe standaard van het ontwikkelingsonderzoek in de jeugdgezondheidszorg geïmplementeerd. Om de praktijk handvatten te kunnen bieden over ontwikkelingsvoorsprong zijn wij op zoek naar experts die hierover met ons in gesprek willen gaan. Denk jij mee?
Het Van Wiechenonderzoek, gericht op het vroegtijdig signaleren van ontwikkelingsachterstanden bij kinderen, maakt plaats voor 'Van Wiechen Continu'. Deze nieuwe benadering maakt continue monitoring van kindontwikkeling mogelijk, op elk gewenst moment. Dit sluit beter aan bij de behoeften van ouders en maakt jeugdgezondheidszorg op maat mogelijk, in lijn met het LPK. De landelijke implementatie start dit jaar.
Op onze website vind je vanaf nu het verhaal over het Van Wiechenonderzoek: een geheugensteun voor wat je aan ouders kan vertellen over het Van Wiechenonderzoek en de Van Wiechenkenmerken.
“Veel geleerd over hoe te kijken naar een baby!” “Ik heb m’n manager al geappt over het belang.” “Fijn, samen oefenen aan de hand van filmpjes.” Dit waren enkele reacties van de deelnemers van de SINDA scholing afgelopen 1 februari op het NCJ. Het is tevens de start van de praktijktest, waarin deelnemers komende tijd het ontwikkelingsinstrument SINDA gaan toepassen in hun eigen werk om te onderzoeken hoe dit past binnen de JGZ.
TNO heeft een kort signaleringsinstrument voor Duchenne ontwikkeld en is nu op zoek naar JGZ-organisaties die dit in de praktijk willen testen.
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.