Nieuws 28 februari 2023

SINDA scholing een groot succes!

Een greep uit de reacties van de deelnemers van de SINDA scholing afgelopen 1 februari op het NCJ: “Veel geleerd over hoe te kijken naar een baby!”, “Ik heb m’n manager al geappt over het belang.” en “Fijn, samen oefenen aan de hand van filmpjes.”. Dit was tevens de start van de praktijktest, waarin deelnemers komende tijd het ontwikkelingsinstrument SINDA gaan toepassen in hun eigen werk om te onderzoeken hoe dit past binnen de JGZ.

Scholing

Meer dan veertig deelnemers, live en online, volgden tijdens de scholing een verdiepende lezing van Mijna Hadders-Algra, em. prof. ontwikkelingsneurologie en ontwikkelaar van de SINDA. SINDA is een gevalideerd instrument dat professionals ondersteunt in het evalueren van de neurologie, de ontwikkeling en het gedrag van baby’s van 0 tot 1 jaar oud. SINDA identificeert baby’s met een hoog risico op ontwikkelingsstoornissen, die baat kunnen hebben bij vroegbehandeling. Het instrument zou in de JGZ een aanvullende rol kunnen spelen naast het van Wiechenonderzoek.

Filmpjes

De deelnemers gingen ook actief aan de slag. De neurologische schaal van SINDA werd geoefend aan de hand van filmpjes van Roselin van der Torren, jeugdarts en van Wiechen instructeur. Mede dankzij de goede voorbereiding van de deelnemers kwam het tot een diepgaand leren over aspecten van het neurologisch, lichamelijk en van Wiechen onderzoek.

Praktijktest

De middag eindigde met een eerste focusgroep, waarin de groep met elkaar praatte over de mogelijkheden, belemmeringen en randvoorwaarden voor SINDA in de JGZ. Dit is tevens de start van de praktijktest. De komende periode zetten de deelnemers SINDA naar eigen inzicht in in hun praktijk. Hun ervaringen, en de ervaren meerwaarde voor kind, ouders en de JGZ, vormen de basis voor vervolgplannen voor SINDA in de JGZ.

Oproep

Ben je enthousiast geworden over de SINDA? Schroom niet om jezelf erin te verdiepen! Eind mei worden de eerste resultaten van de praktijktest verwacht en gedeeld.
Hoop je op een nieuwe SINDA-scholing? Mail dan Roselin van der Torren (rvandertorren@ncj.nl); bij voldoende animo gaan we proberen dit te organiseren.

Meer weten?

Roselin van der Torren

Lees meer over Roselin van der Torren

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.