Inspiratie

Op deze pagina vind je een selectie van relevante informatie en inspiratie. Bekijk onze NCJ-publicaties, luister onze podcasts, laat je inspireren door blogs of selecteer de thema’s waar jij benieuwd naar bent.

Tip: als je wilt filteren op zowel type als thema, vink ze hieronder dan allebei aan. 

Type’s

Thema’s

NCJ publicatie

Kwart van de ouders ontevreden over slapen van hun baby of peuter

De Stippel-Brigade las een artikel over ontevredenheid van ouders over het slapen van hun baby of peuter.

NCJ publicatie

Opvoeden loont! Het stellen van regels omtrent digitaal mediagebruik houdt verband met een betere slaap bij jongeren.

De Stippel-Brigade las het NTvG-artikel 'Digitale-mediagebruik en slaap bij jongeren'.

NCJ publicatie

Stippel-brigade: Langdurige borstvoeding en tandbederf

Binnen de JGZ kennen we allemaal het beeld van de zuigflescariës. Hoewel borstvoeding vaak als onschuldig wordt beschouwd in het veroorzaken van tandbederf, laten studies zien dat kinderen die langdurig borstvoeding krijgen toch een hogere kans hebben op gaatjes.

NCJ publicatie

Stippel-Brigade: kritisch op koemelkeiwitvrij dieet

Stoppen met een koemelkeiwitvrij dieet heeft mogelijk een positief effect op de voedingsstatus en groei van kinderen, volgens een recente studie. De Stippel-Brigade concludeert dat, hoewel dit onderzoek een iets andere populatie betreft, we hieruit kunnen concluderen dat we kritisch moet blijven met betrekking tot het adviseren van koemelkeiwitvrije voeding.

NCJ publicatie

Stippel-Brigade: motorische problemen screenen

Welk screeningsinstrument kan de JGZ het beste gebruiken om motorische ontwikkelingsproblematiek te signaleren? Onderzoekers van Dokkum et al. evalueren in hun systemische review meerdere instrumenten. De Stippel-Brigade las het artikel en beschrijft wat de JGZ hiermee kan.

NCJ publicatie

Stippel-Brigade: ACEs en PACEs

Van Adverse Childhood Experiences (ACEs) hebben we inmiddels (bijna) allemaal wel eens gehoord en we weten hoeveel invloed ze hebben. Het goede nieuws is dat er ook PACEs bestaan, Protective And Compensatory Experiences, en dat die wel degelijk ook veel invloed hebben – bijvoorbeeld op ouderschap en opvoeding. De Stippel-Brigade las hier deze maand over in het artikel ‘Positieve jeugdervaringen hebben een beschermend effect op de schadelijke gevolgen van negatieve jeugdervaringen’.

Nieuws 30 augustus 2022

Voor u uitgestippeld…

De Stippel-Brigade las deze maand over PACEs (Protective And Compensatory Experiences) en de invloed daarvan op bijvoorbeeld ouderschap en opvoeding.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.