Inspiratie

Op deze pagina vind je een selectie van relevante informatie en inspiratie. Bekijk onze NCJ-publicaties, luister onze podcasts, laat je inspireren door blogs of selecteer de thema’s waar jij benieuwd naar bent.

Tip: als je wilt filteren op zowel type als thema, vink ze hieronder dan allebei aan. 

Type’s

Thema’s

NCJ publicatie

Stippel-Brigade: Meer schermtijd, minder tijd voor ouder-kind-praat

Op de website van Scientias.nl werd gerapporteerd dat peuters wel 1000 woorden per dag missen door schermgebruik.. De Stippel-Brigade stippelde de belangrijkste bevindingen uit!

NCJ publicatie

Stippel-Brigade: een gezinsgerichte leefstijl

In het promotieonderzoek ‘Turning the Tide’ van Nienke Slagboom werden de effecten van een gezinsgerichte benadering binnen programma’s gericht op voeding, bewegen en welzijn onderzocht. De Stippel-Brigade stippelde de belangrijkste bevindingen uit!

NCJ publicatie

Stippel-Brigade: SINDA, vroege opsporing van kinderen met een hoog risico op een ontwikkelingsstoornis

SINDA is een nieuw onderzoeksinstrument voor de vroege opsporing van kinderen met een hoog risico op ontwikkelingsstoornissen. Het is een veelbelovend betrouwbaar instrument dat wellicht ook in de JGZ kan worden gebruikt. De Stippel-Brigade zocht het uit.

NCJ publicatie

Voor u uitgestippeld…hoe houden we jonge kinderen bij de televisie vandaan?

Teveel naar schermen kijken is niet goed voor kinderen, zoveel weten we inmiddels wel. Hoe krijgen we ouders effectief zo ver dat ze hun kinderen hierin remmen? Australisch onderzoek verdiepte zich in televisiekijken en laat zien dat goede informatie aan ouders effect heeft.

NCJ publicatie

Stippel-Brigade: leefstijl van (bijna) alle dreumesen onder de maat

Hoewel ouders over het algemeen tevreden zijn over de leefstijl van hun dreumes, scoort de meerderheid onvoldoende op leefstijlaspecten als voeding, eetgewoonten, schermtijd en slaap. Kan een nieuw instrument de JGZ helpen bij haar preventieve taak?

NCJ publicatie

Stippel-Brigade: Beschermt de steun van klasgenoten en docenten adolescenten tegen gevolgen van Adverse Childhood Experiences?

Steun van klasgenoten en docenten heeft een positief effect op emotionele problemen of gedragsproblemen. Jongeren die Adverse Childhood Experiences (ACEs) hebben meegemaakt hebben een groter risico op emotionele problemen of gedragsproblemen, maar steun beschermt deze jongeren niet meer dan andere jongeren.

NCJ publicatie

Stippel-Brigade: kunnen we zorgzamer vaccineren?

In Canada ontwikkelde en onderzocht A.Taddio een methode om angst te verminderen bij het vaccineren. De resultaten van het onderzoek geven handvatten om ook in de Nederlandse setting meer aandacht te besteden aan het reduceren van angst en pijn bij kinderen die gevaccineerd worden.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.