Inspiratie

Op deze pagina vind je een selectie van relevante informatie en inspiratie. Bekijk onze NCJ-publicaties, luister onze podcasts, laat je inspireren door blogs of selecteer de thema’s waar jij benieuwd naar bent.

Tip: als je wilt filteren op zowel type als thema, vink ze hieronder dan allebei aan. 

Types

Thema’s

Nieuws 28 november 2022

De aandachtsfunctionaris kindermishandeling als steunpilaar!

Om meer inzicht te krijgen in de taken, verantwoordelijkheden en de ondersteuningsbehoefte van de aandachtsfunctionarissen kindermoede hebben we een vragenlijst verstuurd. Over één ding kunnen we heel zeker zijn: deze aandachtsfunctionarissen werken ontzettend hard om de signalering van kindermishandeling binnen de organisatie op de kaart te zetten.

Nieuws 16 november 2022

Podcast: hoe praat je over kindermishandeling?

Het thema van de Week tegen Kindermishandeling is dit jaar ‘Praat met elkaar’. Om professionals te ondersteunen hoe dit gesprek aan te gaan maakte het NCJ een podcast naar aanleiding van de documentaire ‘Jij bent de Baas’ van Team-Kim.

Nieuws 16 november 2022

Traumasensitief werken in de JGZ: hoe doe je dat?

Door traumasensitief te werken kan de JGZ een belangrijke preventieve rol spelen in het voorkomen van psychische en lichamelijke klachten en zelfs van transgenerationele overdracht van trauma. Het NCJ ging hierover in gesprek met Volksgezondheid Gemeente Utrecht.

Podcast

Hoe ga je het gesprek aan over kindermishandeling? – Tips van Kim van Laar en Edith Nikken

In deze podcast gaat sociaal pedagoog Merel Steinweg in gesprek met Kim van Laar, oprichter van Team-Kim, en jeugdverpleegkundige Edith Nikken over de documentaire 'Jij bent de Baas' en hoe je het gesprek over kindermishandeling aangaat.

Externe link

Preventie is het begin van de oplossing

In deze editie van Augeo Magazine worden tien maatregelen en hulpmiddelen gepresenteerd waarmee jouw gemeente kindermishandeling op een effectieve manier kan aanpakken.

Externe link

Richtlijn Kindermishandeling

De JGZ houdt de kwaliteit van haar vakmanschap hoog met wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen, die professionals helpen bij signaleren, behandelen en eventueel doorverwijzen.

Externe link

Podcastserie #lerenvanelkaar

In de #lerenvanelkaar podcastserie van de Week tegen Kindermishandeling hoor je in vier afleveringen over geleerde lessen en inzichten, zodat steeds meer kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.