Donderdag 26 september 2024 vindt de nieuwe editie van Jeugd in Onderzoek plaats in het 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch. Jeugd in Onderzoek is dé ontmoetingsplek voor iedereen die betrokken is bij onderzoek in de jeugd- en onderwijssector. Het thema dit jaar is ‘Bestaanszekerheid voor elk gezin: een collectieve opgave’. Tijdens Jeugd in Onderzoek brengen we bestaande en nieuwe kennis over het thema ‘bestaanszekerheid’ bij elkaar. Wat weten we al over de impact van bestaanszekerheid op het opvoeden en opgroeien in een gezin? Hoe kunnen opvoed- en jeugdhulp, onderwijs en jeugdgezondheidszorg bijdragen aan de collectieve opgave en gezamenlijke verantwoordelijkheid om kinderen zo kansrijk mogelijk op te laten groeien? Hoe kunnen we de beschermende factoren vergroten en samen met jongeren en gezinnen tot oplossingen komen?
NCJ-onderzoekers Ingrid Staal en Yvonne Vanneste en NCJ-adviseur Melissa Bastiaan leveren dit jaar een waardevolle bijdrage aan het programma door het bespreken van hulpmiddelen voor het peilen van het welzijn van ouders en het verbeteren van de prenatale zorg.
Lees meer over de bijdrage van onze onderzoekers
Doel
Het doel van Jeugd in Onderzoek is kennisuitwisseling, prikkelen van duurzame kennisontwikkeling en het stimuleren van het gebruik van kennis door professionals, gemeenten, onderwijs en opleidingen. Zodat ouders en jeugd daarvan profiteren. De meerwaarde zit vooral in het verbinden van kennis uit onderzoek, de professionele praktijk en de ervaring van cliënten. Inspiratie komt uit onderlinge interactie en het netwerken tussen betrokkenen in het jeugddomein.
Voor wie?
Jeugd in Onderzoek is dé ontmoetingsplek voor jeugdprofessionals, beleidsmedewerkers, wetenschappers en schoolleiders en -bestuurders die kennis en ervaring willen uitwisselen, om de ondersteuning aan jeugd en ouders te verbeteren.
Programma
Jeugd in Onderzoek bestaat uit een gevarieerd programma met in de ochtend twee keynote sprekers Eric Steegers en Hilgo Bruining en met in de middag een grote keuze aan deelsessies in de vorm van lezingen, workshops, begeleide postersessies, casussen en netwerktafels.