Nieuwsbericht
Kom in actie tijdens de Week tegen Kindermishandeling
Ieder kind dat slachtoffer is van geweld, is er één te veel. Van 16 tot en met 22 november 2020 is de Week tegen Kindermishandeling. Iedereen kan iets betekenen voor een kind dat opgroeit in een onveilige thuissituatie. Zelfs een klein gebaar kan een groot verschil maken. Het thema van de Week tegen Kindermishandeling 2020 is: Leren van elkaar. Start zelf een actie of ga aan de slag met het actieplan.
In de Week tegen Kindermishandeling wordt aandacht gegenereerd, niet alleen voor de aard en omvang van het probleem, maar ook voor wat we kunnen doen om de aanpak van Kindermishandeling te versterken. We roepen alle JGZ-organisaties op om ook in actie te komen en aandacht te besteden aan dit onderwerp. Hoe maak jij het verschil?
- Meld je aan voor de nieuwsbrief van de Week tegen Kindermishandeling (scroll naar beneden om je aan te melden).
- Start zelf een activiteit en meld deze aan via de website van de Week tegen Kindermishandeling.
- Ga aan de slag met het actieplan ‘Aanpak Kindermishandeling’ en bekijk de toolkit.
- Betrek de JGZ aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling bij de organisatie.
- Deel activiteiten van de Week tegen Kindermishandeling via Twitter (#kindermishandeling #lerenvanelkaar), Facebook en LinkedIn.
- Download en gebruik banners, logo’s en flyers van de Week tegen Kindermishandeling voor de communicatiekanalen van jouw organisatie.
- Zorg dat je als JGZ-professional kennis hebt van de signalen en risicofactoren en weet hoe je moet handelen wanneer die bij jeugdigen en hun ouders voorkomen. Bekijk de JGZ-richtlijn Kindermishandeling en volg de meldcode bij een vermoeden van huiselijk geweld en/of kindermishandeling.
- Zorg dat anderen ook weten wat ze kunnen doen. Werk daarvoor samen met onderwijs, (voor- en naschoolse) opvang, wijknetwerken, politie, Veilig Thuis, etc.
- Je kunt binnen je eigen JGZ-organisatie de aandachtsfunctionaris kindermishandeling consulteren. De aandachtsfunctionaris kindermishandeling kan zich aansluiten bij het landelijk JGZ netwerk aandachtsfunctionarissen kindermishandeling van het NCJ. Voor meer informatie over dit netwerk kun je contact opnemen met NCJ-adviseur Marga Beckers.
- Door de coronamaatregelen is iedereen nu meer thuis dan voorheen. Deze situatie kan voor gezinnen en relaties waar al langer spanningen waren de situatie verergeren, of het kan een hele nieuwe dynamiek veroorzaken in huishoudens, tussen partners en ook bij mantelzorgers bij wie voor de coronacrisis niets aan de hand leek. Bekijk de two-pager van VWS: 'Wees alert op de thuissituatie' (mei 2020).
Toolkit Aanpak Kindermishandeling
In de toolkit aanpak kindermishandeling vind je aanvullende informatie zoals links naar websites, documenten, good practices en filmpjes. De toolkit is bedoeld voor JGZ-staf en -management. De toolkit wordt voortdurend aangevuld.
JGZ Preventieagenda
Professionals werkzaam in de jeugdgezondheidszorg kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de preventie en signalering van kindermishandeling. Kindermishandeling is daarom één van de maatschappelijke vraagstukken die we aanpakken binnen de landelijke, sectorbrede JGZ Preventieagenda. Door in te zetten op de pijlers hechting, ouderschap, weerbaarheid en gezondheid willen we het verschil maken.
Bekijk ook:
30 persoonlijke verhalen
Professionals, ouders en kinderen die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling delen dit jaar hun verhaal. Door inspiratie te halen uit hun ervaringen over wat hen heeft geholpen, ervan te leren en te kijken hoe we deze inzichten optimaal kunnen benutten, zorgen we dat steeds meer kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien.