
Nieuw artikel in TJGZ over digitale zorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
Nieuws 29 juni 2021
Erasmus School of Economics ontvangt samen met het Erasmus MC Sophia en 25 andere organisaties 1,32 miljoen euro van de Nationale Wetenschapsagenda om kinderen een kansrijke start te geven met behulp van big data.
De Erasmus School of Economics zal samen met JGZ-organisaties, NCJ, andere kennisinstellingen en geboortezorg onderzoeken hoe (aanstaande) ouders tijdens de zwangerschap en vroege jeugd het beste ondersteund kunnen worden door professionals in de geboortezorg, de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het sociaal domein. Daarvoor worden nieuwe gegevens van de JGZ verzameld en onder strikte voorwaarden die de privacy beschermen, beschikbaar gesteld voor onderzoek in een beveiligde data-omgeving bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De ontwikkeling van een kind tijdens de zwangerschap en de eerste twee jaar van het leven heeft invloed op de gezondheid en ontwikkeling tijdens het hele leven. Met dit onderzoek kunnen onderzoekers de gezondheid en ontwikkeling van honderdduizenden kinderen volgen vanaf het eerste bezoek aan de verloskundige, tot aan volwassenheid. Om ouders en professionals hierbij te ondersteunen wordt een open source computerprogramma gebouwd, dat eenvoudig te gebruiken zal zijn. Ouders en professionals worden vanaf het begin betrokken bij het onderzoek. Vervolgens wordt in de praktijk onderzocht hoe inzichten uit deze gegevens (aanstaande) ouders en professionals kunnen helpen bij de beslissing welke zorg en ondersteuning het meest passend is. Een groot deel van de regionale JGZ-organisaties heeft zich aangesloten bij dit consortium en met de overige JGZ-organisaties gaan de onderzoekers het komende jaar in gesprek. Uiteindelijk moet al die nieuwe kennis bijdragen aan een kansrijke start voor alle kinderen.
"*" geeft vereiste velden aan
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.
Dit artikel is onderdeel van een reeks van zes artikelen over een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen. In dit zesde artikel gaat het over Latentietijden van vermoede bijwerkingen na BMR-vaccinatie in de spontane meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.