
Het kan weer: lid worden van de Stippel-Brigade!
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Nieuws 23 januari 2020
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat staat gelijk aan ongeveer 1 op de 6 mensen. Laaggeletterdheid is gerelateerd aan gezondheidsproblemen. Laaggeletterden hebben vaker last van bepaalde ziekten en aandoeningen, zoals astma, diabetes, kanker, hartinfarcten en psychische problemen. Als kwetsbare ouders zo vroeg mogelijk begeleiding en ondersteuning krijgen, kan het kind alsnog een goede start krijgt. Bovendien heeft dit positieve gevolgen voor de gezondheid van de ouder en zijn of haar maatschappelijke participatie.
De Stichting Lezen & Schrijven en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) hebben het project ‘Op weg naar een geletterde generatie’ ontwikkeld met als doel de intergenerationele overdracht van laaggeletterdheid een halt toe te roepen. Daarbij hebben drie JGZ-organisaties zich, elk op eigen wijze, ingezet om taalontwikkeling voor en door ouders te stimuleren. Deze organisaties (Volksgezondheid Utrecht, GGD Zaanstreek-Waterland en GGD Gelderland-Midden) hebben in 2019 in de praktijk verkend hoe preventie, vroegsignalering en aanpak van laaggeletterdheid bij ouders en kind structureel een plek kan krijgen binnen de werkwijze van de JGZ. Tijdens de slotbijeenkomst op 21 januari 2020 hebben zij hun ervaringen gepresenteerd en zijn de geleerde lessen besproken:
Het NCJ heeft een toolkit met hulpmiddelen rondom taalontwikkeling voor de JGZ uitvoeringspraktijk ontwikkeld. Bekijk hier de toolkit
In de toekomst zetten het NCJ en Stichting Lezen & Schrijven, samen met JGZ-organisaties, taalnetwerken en andere betrokkenen graag verdere stappen ‘op weg naar een geletterde generatie.’
Bekijk ook:
"*" geeft vereiste velden aan
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Vaccineren is één van de meest effectieve manieren van preventie. Het is zorgelijk dat de vaccinatiegraad dalende is, zoals bij de DTP en de BMR. Christian Hoebe en Rianne Reijs maken als gastredacteuren van TJGZ een themaserie van 6 artikelen over vaccineren. Samen bestrijken ze een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Voor het eerst kunnen we stellen dat in meer dan de helft van alle gemeenten in Nederland aanstaande ouders in kwetsbare omstandigheden gebruik kunnen maken van de bewezen effectieve interventie VoorZorg.